Με τον Σήφη Βαλυράκη, διατελέσαντα πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, συναντήθηκε την Τρίτη η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η συνάντηση έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε διατυπώσει ο Σήφης Βαλυράκης σε επιστολήτου προς τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητεί να συνεχιστεί η διερεύνηση και η διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens.
«Το έργο της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens αποτελεί πολύτιμο κοινοβουλευτικό κεκτημένο, το οποίο η Βουλή κατά την παρούσα Περίοδο οφείλει να αξιοποιήσει», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σήφη Βαλυράκη.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Το πόρισμα της Επιτροπής ότι αποτιμάται –και εξ όσων αντελήφθην με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς– η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί υποχρέωση να υπάρξει ενεργός και αποτελεσματική διεκδίκηση όχι μόνο της λογοδοσίας, όχι μόνο της απόδοσης Δικαιοσύνης, αλλά και της ανάκτησης της ζημίας, της αποκατάστασης της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ανάκτησης εκείνων των ποσών, τα οποία οφείλει η εταιρεία-διαφθορέας να καταβάλει, αλλά οφείλουν και οι ωφεληθέντες να επιστρέψουν, οφείλει τέλος το Δημόσιο να αναζητήσει και να διεκδικήσει».
Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε, μάλιστα, ότι «την ώρα που πραγματικά στενάζει ο λαός υπό το άχθος του χρέους, υπάρχουν ποσά τα οποία και σχετίζονται με τη δημιουργία του χρέους, αλλά και η διεκδίκησή τους θα συντείνει και θα συμβάλει στην απομείωση αυτών των υποχρεώσεων».
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είχα μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Σήφη Βαλυράκη που έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens.
» Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ ενδελεχώς για τα ζητήματα που ανέδειξε η Επιτροπή αυτή, για τις διαστάσεις του σκανδάλου που διερευνήθηκαν και διαλευκάνθηκαν μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής.
» Και, βέβαια, είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω, μέσα από αυτή την ουσιαστική συζήτηση, ότι το έργο της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens αποτελεί πολύτιμο κοινοβουλευτικό κεκτημένο, το οποίο η Βουλή κατά την παρούσα Περίοδο οφείλει να αξιοποιήσει.
» Το πόρισμα της Επιτροπής, με ομόφωνα συμπεράσματα και ως προς τα πραγματικά περιστατικά, αλλά και ως προς πλείστες πορισματικές αναφορές, καταδεικνύει ότι η υπόθεση Siemens αποτελεί το πιο κραυγαλέο, διαχρονικό και ειδεχθές πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, απέναντι στο οποίο η απάντηση και της Βουλής και της Πολιτικής Ηγεσίας και της Κοινωνίας πρέπει να είναι αποφασιστική.
» Το πόρισμα της Επιτροπής ότι αποτιμάται -και εξ όσων αντελήφθην με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς- η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί υποχρέωση να υπάρξει ενεργός και αποτελεσματική διεκδίκηση όχι μόνο της λογοδοσίας, όχι μόνο της απόδοσης Δικαιοσύνης, αλλά και της ανάκτησης της ζημίας, της αποκατάστασης της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ανάκτησης εκείνων των ποσών, τα οποία οφείλει η εταιρεία-διαφθορέας να καταβάλει, αλλά οφείλουν και οι ωφεληθέντες να επιστρέψουν, οφείλει τέλος το Δημόσιο να αναζητήσει και να διεκδικήσει.
» Είναι δέσμευση δική μου, ως Προέδρου της Βουλής, αλλά θέλω να πιστεύω συνολικά του Κοινοβουλίου και των μελών του, γι’ αυτή την Περίοδο, ότι το σκάνδαλο της Siemens δεν θα συγκαλυφθεί, ότι οι απόπειρες συγκάλυψης που έχουν καταγραφεί και αποτιμηθεί δεν θα ευδοκιμήσουν στο τέλος, αλλά αντίθετα θα λάμψει η αλήθεια και θα αποδοθούν εκείνα που πρέπει να αποδοθούν και σε επίπεδο Δικαιοσύνης, αλλά και σε επίπεδο ανάκτησης των υπεξαιρεθέντων ποσών, των ποσών που συνιστούν προϊόντα εγκλήματος -και ανάκτησης τελικά- και της Αξιοπρέπειας του Ελληνικού Δημοσίου, που επιχείρησε και πέτυχε να διαφθείρει η εταιρεία αυτή, μέσα από συμβάσεις και συναλλαγές διαφθοράς με πολιτικά στελέχη.
» Ευχαριστώ, λοιπόν, ιδιαιτέρως τον κ. Βαλυράκη, που πήρε την πρωτοβουλία να μας υπομνήσει αυτό που βέβαια ποτέ δεν ξεχάσαμε, αλλά και πήρε την πρωτοβουλία επίσης να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του Κοινοβουλίου και την εμπειρία, την οποία αποκόμισε ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, στη διάθεση της παρούσας Κοινοβουλευτικής Περιόδου».
Από την πλευρά του ο Σήφης Βαλυράκης δήλωσε:
«Κυρία Πρόεδρε, καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας και την καλή κουβέντα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το ότι παίρνετε θεσμική πρωτοβουλία να συνεχισθεί η διερεύνηση και να εκκαθαριστεί, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, το σκάνδαλο αυτό, που από τη μια μεριά είναι ένα πρωτοφανές, μοναδικό ιστορικά ευρωπαϊκό σκάνδαλο και, βεβαίως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την εθνική του διάσταση, είναι εξαιρετικά επαχθές και μάλιστα σε συνδυασμό με τις συνθήκες που σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα μας.
» Θεωρώ, λοιπόν, ότι η προτεραιότητα που δίνετε για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς γενικότερα, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο της Siemens, θα δώσει θετικό πρόσημο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την κρίση.
» Σε αυτή την προσπάθεια, κυρία Πρόεδρε, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι μου περνά από το χέρι, για να βοηθήσω για τη διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens και την πλήρη διαφάνεια, τη θεσμική διαφάνεια ευρύτερα».
Και η Πρόεδρος της Βουλής ανταπάντησε:
«Σας ευχαριστώ κι εγώ και ιδίως γι’ αυτή την υπόμνηση, ότι την ώρα που πραγματικά στενάζει ο λαός υπό το άχθος του χρέους, υπάρχουν ποσά τα οποία και σχετίζονται με τη δημιουργία του χρέους, αλλά και η διεκδίκησή τους θα συντείνει και θα συμβάλει στην απομείωση αυτών των υποχρεώσεων».
«Έχετε απόλυτο δίκιο», είπε ο Σ. Βαλυράκης, «και σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά μέρη του προβλήματος, αλλά βεβαίως επίσης και το ηθικό μέρος. Νομίζω, η ηθική ζημιά και η αξιοπρέπεια της χώρας μας θα πρέπει να αποκατασταθούν».