14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών με κατοίκους της δημοτικής ενότητας Σούδας: «Η Σούδα εγκαταλείφθηκε από τη δημοτική αρχή»

Ημερομηνία:

Η Σούδα, αφού εγκαταλείφθηκε από τη δημοτική αρχή, τώρα κινδυνεύει να γίνει πόλη δίχως πρόσωπο, δίχως μνήμη: οι κάτοικοί της με δυσκολία αναγνωρίζουν την πόλη στην οποία μεγάλωσαν, την πόλη στην οποία θέλουν να ζήσουν. Αυτή η διαπίστωση αποτέλεσε κοινή συνισταμένη των δημοτών της δημοτικής ενότητας Σούδας, που συναντήθηκαν με μέλη και τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γιάννη Σαρρή, το περασμένο Σάββατο, στο Πολυκέντρο Σούδας.
      Η Σούδα αν και παραθαλάσσια, δεν έχει μέτωπο στη θάλασσα ενώ χρόνια τώρα ο όποιος σχεδιασμός στοχεύει στο λιμάνι και παραβλέπει τον οικισμό. Στόχευση που τώρα ζητά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, στην οποία οι κάτοικοι αντιστέκονται. Η πόλη παραμένει ουσιαστικά χωρίς σχέση με τις δύο σχολές που φιλοξενεί, τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και το Μ.Α.Ι.Χ., αφού δεν είναι ελκτική για τους νέους. Κυρίως αυτοί, οι νέοι της δημοτικής ενότητας Σούδας θέτουν με έμφαση τα ζητήματα του περιβάλλοντος, το έλλειμμα στη δημόσια συγκοινωνία, το κυκλοφοριακό, τους ποδηλατόδρομους. Άλλωστε έχουν πληρώσει με βαρύ τίμημα τη μη επίλυσή τους.

Η συλλογή και η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και η καθαριότητα, ως νοοτροπία των δημοτών και ως υποχρέωση του δήμου, ταλανίζει τους κατοίκους από το Βλητέ ώς τα Μεγάλα Χωράφια και τέθηκε επίσης με έμφαση.

Προτάσσοντας τον πολιτισμό, ακόμα και σε αυτή τη σκληρή κοινωνικά και οικονομικά συγκυρία, οι πολίτες της Σούδας έδωσαν έμφαση στα πολιτιστικά μνημεία που δίνουν ξεχωριστό χρώμα αλλά και δυνατότητες στο δήμο και τα οποία έχουν εγκαταληφθεί. Όπως οι Λευκές, τα νησάκια που αντί να αποτελούν πηγή εσόδων για το δήμο, λόγω της μοναδικής ιστορικής αξίας τους, δεν είναι καν επισκέψιμα. Το καλλιτεχνικό χωριό στο ΒΙΟ.ΠΑ., με 120 επιχειρήσεις και 350 εργαζόμενους, συντηρεί την παράδοση και παράγει πολιτισμό. Για «ανταπόδοση» δεν συνδέεται με δημόσια συγκοινωνία με το κέντρο του δήμου, ενώ, αν και το καλλιτεχνικό χωριό στο ΒΙΟ.ΠΑ. παραχώρησε χώρο για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, το ίδιο δεν συνδέθηκε ποτέ.

Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στο Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, που αν και αποτελεί ένα εκ των τριών που διαθέτει η Ελλάδα, λειτουργεί ανεπαρκώς, ενώ δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες προαγωγής του αθλητισμού και του πολιτισμού που παρέχει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη στη Σούδα είναι ακόμα μία επίσκεψη που έγινε στα πλαίσια της ενίσχυσης των περιαστικών δημοτικών ενοτήτων. Οι προτάσεις και οι εμπειρίες που κατατέθηκαν αποτελούν σημαντική συμβολή, τόσο στη διαμόρφωση των προγραμματικών προτάσεων της Πρωτοβουλίας Πολιτών, όσο και στη συμμετοχή των πολιτών στην εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...