18.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ την Τετάρτη: Κοινός στόχος «μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία» | Βίντεο

Ημερομηνία:

Της ανταποκρίτριας του Κόκκινου στις Βρυξέλλες, Χριστίνας Βασιλάκη | Επιβεβαιώνεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ άτυπη συνάντηση είχε χτες στο Παρίσι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι την Κυριακή στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, μετά από αίτημα του τελευταίου. Στη συνάντηση οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, η οποία ήταν “εποικοδομητική”, ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς η Επιτροπή σημειώνει με ενδιαφέρον τα όσα δήλωσε ο  πρωθυπουργός στο Bloomberg για “μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» καθώς και ότι σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Όλα αυτά θα αποτελέσουν, όπως είπε, τη βάση της συζήτησης με τον κ. Γιουνκερ.

Σχετικά τώρα με την τρόικα και τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδια της Κομισιόν για αντικαταστάσή της, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε στη δέσμευση του κ. Γιουνκερ σχετικά με την ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της στο μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το “πότε” στο μέλλον.

Ο κ. Σχοινάς επιπλέον μετέφερε ότι η Επιτροπή περιμένει την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τα σχέδιά της γι’αυτο δε θα ήθελε να προβεί σε εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Τόνισε πως οι εποικοδομητικές συζητήσεις  θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, διευκρινίζοντας ότι όλες οι πιθανές λύσεις που θα προκύψουν από την Τετάρτη και μετά απαιτούν την ομόφωνη συμφωνία και των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο αίτημα παράτασης του προγράμματος και το ενδεχόμενο αντικατάστασή του από μια πολιτική συμφωνία σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ο εκπρόσωπος της Kομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας οτι οι διευθετήσεις που συζητούνται αυτή τη στιγμή είναι μέρος ενός συμβολαίου μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ