21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα Τσίπρα για πλατιά εκλογική συμπαράταξη

Ημερομηνία:

Ανοιγματα στις «δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου»  αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με non paper της Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει το θέμα της συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της».

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί σε μια σειρά από «σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και «ειδικότερα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν».

Το κείμενο αυτό υπογράφουν ανάμεσα σε180 προσωπικότητες της πολιτικής και των γραμμάτων η  Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ,  οι βουλευτές της ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ Ο. Βουδούρης και Θ. Παραστατίδης, ο καθηγητής Κοτζιάς Νίκος,  Πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, οι Νεφελούδης Ανδρέας και Σ. Μπαγεώργος, από τους επικεφαλής της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ που αποχώρησαν παλιότερα από την ΔΗΜΑΡ, καλλιτέχνες και γνωστοί Πανεπιστημιακοί όπως ο Κ. Βεργόπουλος, ο Κ. Τσουκαλάς, ο Γ. Μυλόπουλος και ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει λόγο για ιστορική στιγμή που επιτάσσει τη μέγιστη ευθύνη απέναντι στο λαό μας, την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Απευθύνουμε ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο για τη νίκη του λαού μας σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υπέστησαν την μνημονιακή καταστροφή, μόχθησαν και παλεύουν για την πολιτική αλλαγή στον τόπο μας.  Απευθυνόμαστε πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς», αναμένεται να πει στο προσκλητήριο του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι μια μάχη που αφορά το σήμερα και το αύριο των δυνάμεων της εργασίας και του λαϊκού κινήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τις λοιπές δυνάμεις να παραμερίσουν όσα τους χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να εργαστούν ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για μια πλατιά εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το συμπληρώνουν με τις δικές τους επιμέρους προτεραιότητες», θα είναι το κεντρικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου.  Ιδιαίτερη απυηθυνση θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν.

Αναφορικά με το κάλεσμα προς τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει τη σημασία της συνάντησης της Αριστεράς με την ριζοσπαστική Οικολογία, όχι μόνο για την αλλαγή του σήμερα, αλλά και για την επόμενη μέρα, στην παραγωγική ανασυγκρότηση στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμού των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στον πολιτικό διάλογο που είχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί  στο γεγονός ότι υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση και στο ότι  η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής.

Σύμφωνα με non paper της Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει  το θέμα της συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της». «Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών» αναμένεται να είναι η τοποθέτηση Τσίπρα για το θέμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές του Συνέδριο επικαιροποιεί και εξειδικεύει την συνεδριακή του στρατηγική για την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου, με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Και επιβεβαιώνει την πολιτική του βούληση να συγκροτήσει ψηφοδέλτια ανοιχτά στη κοινωνία που χειμάζεται. Ανοιχτά σε πρόσωπα και δυνάμεις που με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, έρχονται για συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια. Έρχονται να μοιραστούν την ιστορική ευθύνη της ανατροπής και όχι θέσεις εξουσίας. Την ευθύνη της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας στα θεμέλια της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας» θα είναι η επίσημη θέση του κόμματος για τα ψηφοδέλτια των εκλογών.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...