20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Συνέλαβαν Ουκρανό αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο στην Ισπανία – “Κάθε προδότης της Ουκρανίας αργά ή γρήγορα θα λάβει την άξια τιμωρία του”, λένε οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας

Ημερομηνία:

Ο εξέχων μπλόγκερ, δημοσιογράφος και επικριτής της ουκρανικής κυβέρνησης, Ανατόλι Σάριι, συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU).

Ο Shariy συνελήφθη την Τετάρτη σε κοινή επιχείρηση από Ισπανούς και Ουκρανούς αστυνομικούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μυστικη υπηρεσία της Ουκρανίας SBU.

Σύμφωνα με τη μυστικη υπηρεσία καταζητούταν με την κατηγορία της προδοσίας από το Κίεβο, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με την υπηρεσία, ο Shariy παραβιάζει την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας μέσω των δραστηριοτήτων του στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, ενώ φέρεται να ενεργεί για λογαριασμό «ξένων» δυνάμεων. Η υπόθεση εναντίον του YouTuber με σχεδόν 3 εκατομμύρια συνδρομητές ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021.

Η σύλληψη του Shariy «είναι περισσότερη απόδειξη ότι κάθε προδότης της Ουκρανίας αργά ή γρήγορα θα λάβει την άξια τιμωρία του. Είναι αναπόφευκτο», ισχυρίστηκε η SBU.

Ο Ανατόλι Σαρί ήταν πολύ γνωστός δημοσιογράφος στην Ουκρανία o οποίος το 2019 μάλιστα δημιούργησε και κόμμα το οποίο έλαβε 2,23% στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν. Το κόμμα του μαζί με άλλα 10 κόμματα της αντιπολίτευσης απαγορεύτηκαν εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία από τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Στο 2011 πραγματοποιήσε σημαντική δημοσιογραφική έρευνα για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ενώ σε άλλη έρευνα κατηγόρησε το Υπουργείο Εσωτεριών Υποθέσεων οτι κάλυπτε τη δράση παράνομων καζίνο που ελεγχόταν από εγκληματικές ομάδες στο Κιέβο.

Για την έρευνά του αυτή ο δημοσιογράφος δέχθηκε απειλές για τη ζωή του ενώ το αυτοκίνητο του δέχθηκε και πυροβολισμούς.

Τον Σεπτέμβρη του 2011 μετά από νέο δημοσίευμα που αποκάλυπτε τη διαφθορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, η έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του έκλεισε και αντ’ αυτού μετατράπηκε σε κατηγορούμενο για “σκηνοθεσία της δολοφονικής απόπειρας”.

Η Ουκρανικη κυβέρνηση τον έβαλε στη λίστα των καταζητούμενων και ο Σαρί αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη. Τότε, είπε ότι δραπετεύει από τη δίωξη από την κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, τον οποίο τα δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν φιλορώσο.

Το 2012 έλαβε άσυλο και έγινε μονιμος κάτοικος της Λιθουανίας για 5 χρόνια. Συνέχισε να δημοσιογραφεί και να ασκεί κριτική στις Ουκρανικές κυβερνήσεις. Ο Γιανούκοβιτς καθαιρέθηκε μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014, αλλά ο μπλόγκερ παρέμεινε σκληρός επικριτής των αρχών στην Ουκρανία, είτε ήταν ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είτε ο διάδοχός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το 2018 ο Σαρί με σειρά βίντεο αποκάλυψε ρατσιστικές και αντισημιτικές αναρτήσεις του Ουκρανού πρόξενου στο Αμβούργο. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δε γνώριζαν για τις αναρτήσεις του προξένου όμως αυτό αποδείχθηκε ψευδές αφού σε μια σειρά από αναρτήσεις κορυφαίοι Ουκρανοί διπλωμάτες είχαν επικροτήσει τις θέσεις που εκφράζονταν.

Καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την έναρξη της στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά συνέχισε να επισημαίνει αυτά που έβλεπε ως ελαττώματα στη συμπεριφορά του Κιέβου κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Τον Μάη του 2021 η Λιθουανία απόσυρε το πολιτικό άσυλο και τον κήρυξε περσόνα νον γκράτα. Ζούσε στην Ισπανία μέχρι που συνελήφθη.

Η ουκρανική ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε από την ισπανική αστυνομία, η οποία είπε στο RIA-Novosti ότι ο Shariy συνελήφθη στην παραλιακή πόλη Tarragona στις 4 Μαΐου με διεθνές ένταλμα σύλληψης.

"google ad"

Η Ουκρανία είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα και με ειδική έκθεση της Ε.Ε.:

“Η Ουκρανία μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια από τα φαινόμενα της μείζονος διαφθοράς και της άλωσης του κρατικού μηχανισμού.”

Ο Shariy απουσίαζε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, αλλά την Πέμπτη πήγε στο Telegram για να μοιραστεί μια φωτογραφία της γυναίκας του να ταΐζει παπαγάλους στη Βαρκελώνη, συνοδευόμενη από ένα σχόλιο που έγραφε: « Αυτό είναι πραγματικά μια κωμωδία».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο μπλόγκερ αφέθηκε ελεύθερος από την ισπανική κράτηση και τέθηκε σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Θα παραμείνει στη Βαρκελώνη όπου έχει ένα σπίτι εν αναμονή της απόφασης για την έκδοσή του στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Zelensky στο Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη εκφράσει τη βεβαιότητα ότι ο Shariy θα «αντιμετωπίσει ένα ουκρανικό δικαστήριο και θα θεωρηθεί υπεύθυνος σύμφωνα με τους ουκρανικούς νόμους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...