18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Συνέντευξη Αθηνάς Γιαννουλάκη στον “Α.τ.Κ.”: “Ο υπερτουρισμός, η ανοικοδόμηση πεντάστερων ξενοδοχείων, βλάπτουν σοβαρά το τουριστικό προϊόν της Κρήτης

Ημερομηνία:

Η Αθηνά Γιαννουλάκη γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στα Χανιά μαζι με την οικογένειά της. Έχει σπουδάσει βιβλιοθηκονόμος και μουσειοπαιδαγωγός ενώ έχει και μεταπτυχιακό με εξειδίκευση στην επικοινωνία και στον πολιτισμό από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γνωστή για την συνδικαλιστική της δράση εδώ και χρόνια ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νόμου Χανίων, έχει δώσει πολλές μάχες μαζί τους αλλά και μαζί με πολίτες σε αγώνες των κινημάτων της πόλης.

Δούλεψε 16 χρόνια στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων ενώ από το 2003 και έπειτα είναι προϊστάμενη – αναπληρώτρια έφορος στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Υπήρξε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια, όμως αποχώρησε το 2015 μαζί με άλλα στελέχη μετά και την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Ως υποψήφια του ΜέΡΑ25 το 2019 είχε έλθει πρώτη σε ψήφους με 1.509 στα Χανιά όπου το ΜέΡΑ25 είχε λάβει το μεγαλύτερό του ποσοστό πανελλαδικά με 4,85%.

Διεκδικεί και αυτή τη φορά την ψήφο των Χανιωτών μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η κ. Γιαννουλάκη αναφέρει ότι η ρήξη που ζητά το ΜέΡΑ25 «αφορά όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση προασπίζοντας, ως έχει υποχρέωση τα συμφέροντα και την επιβίωση των πολιτών στο σύνολό τους»

Λέει ότι θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι «ο υπερτουρισμός, η ανοικοδόμηση πεντάστερων ξενοδοχείων από άκρη σε άκρη στη Κρήτη βλάπτουν σοβαρά το τουριστικό προϊόν της Κρήτης» προτείνοντας αντ’ αυτών «μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, υπεράσπιση των τοπικών κοινοτήτων, φρένο στην ασυδοσία των AirBnB,  μικρά φωτοβολταϊκά  στις σκεπές των σπιτιών προς όφελος των νοικοκυριών»

Λέει ότι δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει αναστροφή των τάσεων φυγής των νέων δίχως την «καθολική αμφισβήτηση  των μνημονιακών υποχρεώσεων με τις οποίες είμαστε σαν χώρα δεσμευμένοι»

Καταλήγοντας και σε σχέση με το δημογραφικό αφού τονίζει ότι οι οικονομικές συνθήκες δυσχεραίνουν τους νέους από το να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα στη ζωή τους και να κάνουν οικογένεια πάντως τονίζει ότι «οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ισότιμα με εμάς τους “ντόπιους”, θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι σε κάθε τοπική κοινωνία της χώρας μας».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της υποψήφιας βουλεύτριας με το ΜέΡΑ25 κ. Αθηνάς Γιαννουλάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Γιαννουλάκη, ποια είναι η διαφορετική πρόταση του ΜέΡΑ25 σε σχέση με τα άλλα κόμματα; Προτείνει την ρήξη, αλλά ρήξη σε σχέση με τι; Ρήξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ρήξη από τα μνημόνια; Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΜέΡΑ25 έχει παρουσία πανευρωπαϊκά, αυτό σημαίνει ότι θεωρείται ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μπορεί να υπάρξει ρήξη; Ότι πρέπει να υπάρξει ρήξη; Και αν αυτή δεν είναι εφικτή, μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία;

Αθηνά Γιαννουλάκη: Η ήττα της Ελληνικής κοινωνίας του κόσμου της εργασίας το 2015, μετά τη συνθηκολόγηση από τη κυβέρνηση Τσίπρα και την υπογραφή του 3ου μνημονίου μας δίδαξε σήμερα το 2023, να έχουμε τη γνώση ότι μόνο με ΡΗΞΗ μπορούμε να δώσουμε άμεσα λύσεις που θα ανακουφίσουν την Ελληνική κοινωνία που πνίγεται από τη θηλιά των μνημονίων που ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

"google ad"

Η ρήξη αφορά όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση προασπίζοντας, ως έχει υποχρέωση τα συμφέροντα και την επιβίωση των πολιτών στο σύνολό τους.

Μέτρα που αφορούν την ακρίβεια και τους φόρους, το ηλεκτρικό ρεύμα, τη προστασία της πρώτης κατοικίας, τη πράσινη ενέργεια, την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την ανάκτηση της κυριαρχίας του Ελληνικού κράτους στη δημόσια περιουσία και την ανάκτηση της κυριαρχίας στις δημοσιονομικές συναλλαγές αλλά και τη δημιουργία μια αναπτυξιακής αγροτικής τράπεζας, και την χάραξη ανεξάρτητης και αδέσμευτης εξωτερικής πολιτικής.

Ρήξη λοιπόν με τα μνημόνια αλλά και ρήξη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών μας που έχουν υπαγορεύσει όλες τις καταστροφικές πολιτικές που ασκούνται εδώ και 13 χρόνια στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι το ΜέΡΑ25 είναι ο πανευρωπαϊκός βραχίονας του DiEM.

Ξεκάθαρη είναι η θέση του ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη για την αναγκαιότητα  να παλέψουμε πανευρωπαϊκά  για την αλλαγή των πολιτικών που επιβάλλουν οι Βρυξέλες.

Τα μηνύματα απ’ όλη την Ευρώπη όπως και ο πρόσφατος ξεσηκωμός τους Γαλλικού λαού φανερώνουν ότι οι λαοί της Ευρώπης από κοινού είναι διατεθειμένοι να επιδιώξουν τη ρήξη.

ΕΡ.: Παλίγκρεμνος, Φαλάσαρνα, Λόφος Καστέλι. Και στα τρία αυτά ζητήματα το ΜέΡΑ25 πήρε θέση ενάντια στη δημιουργία ξενοδοχείων. Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει αυτές τις περιοχές, τις αντιστάσεις που προέβαλλαν οι πολίτες και τη θέση του ΜέΡΑ25;

Α.Γ.: Η προστασία του δημόσιου χώρου, των  Κρητικών βουνών από τις φαραωνικές ανεμογεννήτριες, η υπεράσπιση των περιοχών Natura, η επιμονή μας για δημόσιες παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς ξενοδοχεία εκεί που σκάει το κύμα, η υπεράσπιση των θαλασσών μας απο τις καταστροφικές εξορύξεις των πολυεθνικών, είναι ζητήματα κομβικής σημασίας για το ΜέΡΑ25 -Συμμαχία  για τη ΡΗΞΗ.

Ξεκάθαρα λέμε ότι ο υπερτουρισμός, η ανοικοδόμηση πεντάστερων ξενοδοχείων από άκρη σε άκρη στη Κρήτη βλάπτουν σοβαρά το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, η υπεράσπιση των τοπικών κοινοτήτων, το φρένο που πρέπει να μπει στην ασυδοσία των AirBnB,τα μικρά φωτοβολταϊκά  στις σκεπές των σπιτιών προς όφελος των νοικοκυριών, η υπεράσπιση του αστικού πράσινου είναι τα επίδικα  που πρέπει να προβάλουν οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης.

Οσο για τον λόφο  Καστέλι, είμαστε περήφανοι που με θάρρος ενώσαμε  τη φωνή μας με τους εκατοντάδες πολίτες ενάντια στην ξενοδοχοποιήση του, και υπερασπιστήκαμε “το μπαλκόνι της πόλης” να είναι προσβάσιμο σε όλους και όλες, κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων.

ΕΡ.: Η Ελλάδα μερικές φορές θυμίζει ένα χωριό που ερημώνει. Οι νέοι, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και στα Χανιά, συνεχίζουν να φεύγουν με γοργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα 65% με 70% των νέων γιατρών εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να εγκαταλείπουν την Ελλάδα αμέσως μόλις πάρουν το πτυχίο τους, ενώ το 2022 καταγράφει 140.000 περισσότερες οικειοθελείς παραιτήσεις. Πώς ανακόπτεται αυτή η «εκκένωση» της χώρας; Το ΜέΡΑ25 έχει κάποιο σχέδιο;

Α.Γ.: Το brain drain, δηλαδή το φευγιό των νέων από την Ελλάδα για να αναζητήσουν δουλειά και όχι δουλεία και ανεργία, είναι μια πληγή που με στοχευμένες πολιτικές μπορεί άμεσα να ανακοπεί.

Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει στα 3,5 χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της επιστροφής των νέων επιστημόνων και εργαζόμενων ώστε να αποτραπεί αυτό το νέο κύμα μετανάστευσης.

Όμως οι προτάσεις αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθολική αμφισβήτηση  των μνημονιακών υποχρεώσεων με τις οποίες είμαστε σαν χώρα δεσμευμένοι.

Οι μόνιμοι διορισμοί στην Υγεία, στη Παιδεία, η άλλη ματιά στη παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και η πραγματική αύξηση των μισθών είναι το αντίβαρο για να ανακοπεί το φευγιό των νέων ανθρώπων.

ΕΡ.: Η ασφάλεια φαίνεται ότι μπαίνει συνήθως σε δεύτερη μοίρα στη χώρα μας. Το είδαμε στα Τέμπη, το βλέπουμε όμως και σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας. Περικόπτονται βασικές δομές και λειτουργίες για λόγους οικονομίας με τις συνέπειες να είναι εμφανείς στις ζωές, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Έχοντας υπάρξει συνδικαλίστρια και έχοντας προασπίσει τα δικαιώματα εργαζομένων των οποίων οι θέσεις εργασίας κινδύνευσαν για λόγους οικονομίας, ποια είναι η θέση σας; Και ποια η θέση του ΜέΡΑ25;

Α.Γ.: Οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν την ελαστικοποίηση στην εργασία αλλά και τον ευτελισμό και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,  των κρατικών δομών και  υπηρεσιών, με συνέπεια τόσο  την φτωχοποίηση όσο και την διαρκή έκθεση σε ατυχήματα των εργαζόμενων αλλά και των πολιτών.

Συνεπικουρώντας, η έλλειψη πραγματικού και αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου στους τόπους εργασίας, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση τραγικών ατυχημάτων-δολοφονιών. Το ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη παλεύει για μόνιμη και σταθερή εργασία, σε ασφαλείς συνθήκες και ανθρώπινα ωράρια, που θα αμείβεται με αξιοπρεπείς μισθούς ικανούς να ζήσουν τους εργαζόμενους και τις 30 μέρες του κάθε μήνα. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ΡΗΞΗ και κατάργηση όλων των αντιεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 13 χρόνια.

ΕΡ.: Υπογεννητικότητα. Είναι ένα ζήτημα που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα σε μία χώρα όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται ενώ ο αριθμός των νέων διαρκώς συρρικνώνεται λόγω και της φυγής τους στο εξωτερικό. Αποτυπώνει την αδυναμία πολλών νέων ανθρώπων να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της ζωής τους. Αν βάλουμε σε αυτό και την μεγάλη αύξηση μονογονεϊκών οικογενειών λόγω διαζυγίων αποτυπώνεται μία ευρύτερη κρίση, που δεν είναι απλά δημογραφική αλλά κοινωνική. Ποια είναι η λύση που προτείνει το ΜέΡΑ25 για αντιστροφή αυτής της πορείας; Κάποιοι λένε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται έστω και ως ένα σημείο με το να αυξήσουμε τον αριθμό των μεταναστών που ζουν στη χώρα. Αρκεί αυτό;

Α.Γ.: Η διαβίωση-επιβίωση των νέων ανθρώπων που επιθυμούν να δημιουργήσουν  σπιτικό και οικογένεια, είναι όνειρο απατηλό στη σημερινή μας κοινωνία.

Οι ισχνοί μισθοί, όταν υπάρχουν, το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας των νέων, τα πανάκριβα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής λειτουργούν απαγορευτικά στο να δημιουργούνται νέα νοικοκυριά και δυστυχώς ενισχύουν και την υπογεννητικότητα.

Για το ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ισότιμα με εμάς τους “ντόπιους”, θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι σε κάθε τοπική κοινωνία της χώρας μας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...