23.8 C
Chania
Monday, September 16, 2024

Συνέντευξη Αθ. Γιαννουλάκη στον “Α.τ.Κ.”: Η μαχητική ανατρεπική οικολογική αριστερά του ΜέΡΑ25 στην Ευρωβουλή θα τους ενοχλήσει”

Ημερομηνία:

Η Αθηνά Γιαννουλάκη είναι γνωστή στους Χανιώτες.

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στα Χανιά μαζι με την οικογένειά της. Έχει σπουδάσει βιβλιοθηκονόμος και μουσειοπαιδαγωγός ενώ έχει και μεταπτυχιακό με εξειδίκευση στην επικοινωνία και στον πολιτισμό από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ενεργή συνδικαλιστικά εδώ και χρόνια ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νόμου Χανίων, έχει δώσει πολλές μάχες μαζί τους αλλά και μαζί με πολίτες σε αγώνες των κινημάτων της πόλης.

Δούλεψε 16 χρόνια στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων ενώ από το 2003 και έπειτα είναι προϊστάμενη – αναπληρώτρια έφορος στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Υπήρξε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια, όμως αποχώρησε το 2015 μαζί με άλλα στελέχη μετά και την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Υπήρξε υποψήφια βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και αυτές του 2023.

Πλέον, διεκδικεί τη ψήφο των Χανιωτών στο ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Αθηνά Γιαννουλάκη τονίζει ότι το ΜέΡΑ25 πρέπει να ψηφιστεί για είναι “η μαχητική ανατρεπική οικολογική αριστερά, που καμιά στιγμή μέσα στα χρόνια των μνημονίων δεν υπογράψαμε στην Ελληνική βουλή κανένα νομο που να κόβει μισθούς και συντάξεις, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας”

Τονίζει ότι για να επιστρέψουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό είναι αναγκαία μία ριζική αλλαγή πολιτικής “που θα δημιουργησει χιλίαδες θέσεις εργασίας σε όλη τη ραχοκοκαλία του δημόσιου αλλα και ιδιωτικού τομέα (υγεία, παιδεια, επιστήμες, τεχνολογία)”.

Τάσσεται ενάντια στις φαραωνικές επενδύσεις ΒΑΠΕ στην Κρήτη και στις εξορύξεις και αντ’ αυτού μιλά για το μοντέλο που προωθεί το ΜέΡΑ25 το οποίο βασίζεται στην ανάπτυξη “μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων στα δημόσια και δημοτικά κτίρια με άμεσο  ενεργειακό όφελος του κάθε νοικοκυριού και της κάθε μονάδας, υπεράσπιση των περιοχών natura, υπεράσπιση  των παραλιών, υπεράσπιση και ανάπτυξη του δημόσιου χώρου προς όφελος των κοινωνιών”.

Υπενθυμίζει ότι πριν την απαγόρευση σε Χανιώτη δημοσιογράφο κάλυψη εκδήλωσης στο Γερμανικό Νεκροταφείο επειδή δημοσίευμά του είχε ενοχλήσει, το Γερμανικό κράτος είχε απαγορεύσει την είσοδο στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 στη Γερμανία επειδή ήθελε να μιλήσει ενάντια στην κτηνωδία του Ισραήλ στη Γάζα και υπέρ της ειρήνης.

Μιλά για μία Ευρώπη δυστοπική στην οποία η ακροδεξιά παίζει ένα όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό, όπως λέει, ζητούμενο είναι όλος ο κόσμος “να στείλει την Ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στην Ευρωβουλή για να τους Ενοχλήσει”.

Διαβάστε την συνέντευξη της Αθηνάς Γιαννουλάκη στον “Α.τ.Κ.”

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιο λόγο κάποιος να ψηφίσει ΜέΡΑ25 και όχι κάποιο άλλο κόμμα της Αριστεράς;

Αθηνά Γιαννουλάκη: Διεκδικούμε και ζητούμε  την ψήφο των πολιτών για να γίνουμε η φωνή τους και στο Ευρωκοινοβούλιο, για να διεκδικήσουμε κυρίαρχα  αιτήματα αλλά και για να φέρουμε στη δημόσια σφαίρα τις διεκδικήσεις που παλεύουμε μαζί στα κοινωνικά  κινήματα, στους δρόμους, σε ακτιβιστικές δράσεις.

Είμαστε εμείς, η μαχητική ανατρεπική οικολογική αριστερά, που καμιά στιγμή μέσα στα χρόνια των μνημονίων δεν υπογράψαμε στην Ελληνική βουλή κανένα νομο που να κόβει μισθούς και συντάξεις, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Eίμαστε εμεις που αντισταθήκαμε στην λειτουργία και την επέκταση των νατοίκων βάσεων και που από πάντα λέμε με ξεκάθαρο λόγο καμμιά εξόρυξη πουθενά στην Ελλάδα. Με θέσεις και διεκδικήσεις ρεαλιστικές αλλα και ορματικές, με την δύναμη της φωνής του κόσμου, χωρίς κανένα “ναι μεν αλλά”, είμαστε εδω για να συνεχίσουμε να παλεύουμε και από την μάχη των ευροεκλογών για τα επιμαχα που απασχολούν την κοινωνία των πολλών.

ΕΡ.: Γιατί πιστεύετε ότι θα έπρεπε εσείς να βρίσκεστε στο ευρωκοινοβούλιο;

ΑΘ.Γ.: Για ολους τους παραπάνω λόγους, της μαχητικής οικολογικής αλλα και ανατρεπτικής αντζέντας που έχει η Ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25 ζητούμε την ψήφο του κόσμου για να είμαστε παρόντες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για να συμπράξουμε και με αλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις από αλλες χώρες  και να καταγγείλουμε ότι: αυτη η Ευρώπη “δεν πάει αλλο”.

Θέλουμε και μπορούμε να καταγγείλουμε αλλα και να πάρουμε θέση για το δίκιο των πολλών, θέση  που ενοχλεί τα funds, τα καρτελ ενέργειας, τους εμπόρους της υγείας, της παιδείας,του νερού και των όπλων.

Παίρνουμε θέση για την εργασία και ενάντια στην εκμετάλευση, υπερ του δικαιώματος ενός βασικού εισοδήματος για κάθε ευρωπαίο πολίτη.

Να είμαστε εκεί, για να καταγείλουμε τις εξορύξεις και να υπερασπιστούμε τη φύση που τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών και τα λόμπυ των Βρυξελλών λυμαίνονται έχοντας σαν όχημα την πράσινη μετάβαση και την κλιματική κρίση.

Να έχουμε φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο για να μιλήσουμε για την Ειρήνη, να καταγγείλουμε την ολοένα και πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαικής Ενωσης στους πολέμους της περιοχής, ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

ΕΡ.: Το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα υπάρχουν και ειδικοί λόγοι που σχετίζονται με όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαπενταετία που οδήγησαν και εκατοντάδες χιλιάδες νέους εκτός της χώρας. Ποια είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25 για το ζήτημα;

ΑΘ.Γ.: Κάθε  κοινωνία που ευημερεί, έχει προμετωπιδα της  τη νεολαία. Τηn καθολική πρόσβαση που μπορεί να έχει στη δημοσία εκπαιδευση, την εύκολη διασύνδεση της με την αγορά εργασίας, την παροχή εφοδίων για να στήσουν τις ζωές τους όπως αυτοί -αυτές επιθυμούν.

Τίποτα απο τα παραπάνω δεν παρέχονται στη νεολαία της πατρίδας μας.

Εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, ακριβά ενοίκια,έλλειψη ελκιστικών  προγράμματων που να ενισχύουν  την έναρξη  επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων επισημόνων, των νέων εργαζόμενων, είναι το δυστοπικό τοπίο που επιφυλάσσουμε για τη νέα γενιά.

600.000 χιλιάδες νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές στην εργασία και τη ζωή τους.

Ο μόνος αποτελεσματικός  τρόπος για να γυρίσουν πίσω, είναι μια ριζική αλλαγή πολιτικής που θα δημιουργησει χιλίαδες θέσεις εργασίας σε όλη τη ραχοκοκαλία του δημόσιου αλλα και ιδιωτικού τομέα (υγεία, παιδεια, επιστήμες, τεχνολογία) που θα βασίζονται στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια και οριζόντια θα συνδέονται με αξιοπρεπεις αμοιβές και παροχές.

Αυτό αξίζει στη νεολαία μας και αυτές οι πολιτικές θα κανουν την κοινωνία μας να ανθίσει και να αναδημιουργηθεί.

ΕΡ.: Πριν αρκετά χρόνια πολλοί μιλούσαν για τον κίνδυνο η Κρήτη να μετατραπεί στην «μπαταρία της Ευρώπης», λόγω της συσσώρευση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργεια. Σήμερα αυτός ο κίνδυνος μοιάζει υπαρκτός αφού πέρα των εξορύξεων βλέπουμε ότι προχωρούν και οι σχεδιασμοί για ΒΑΠΕ σε μία πολύ μεγάλη κλίμακα ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και από τις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική κρίση είναι υπαρκτή, ποια είναι η λύση που προτείνει το ΜέΡΑ25 για αυτά τα ζητήματα. Και τι πρέπει να γίνει με την Κρήτη;

ΑΘ.Γ.: Η Κρήτη κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε να να αλλάξει ανεπιστρεπτί – να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της, σε ένα νησί που δεν θα θυμίζει με τίποτα  τον ευλογημένο τόπο των  προηγούμενων δεκαετιών.

Οι φαραονικές ΒΑΠΕ που σχεδιάζουν να φυτέψουν από άκρη σε άκρη απο τη Σητεία ως τα Χανιά, επενδύοντας οι γνωστοί εθνικοί υπερεργολάβοι, οι μεγάλες μονάδες φωτοβολταϊκών που καλύπτουν την καλλιεργησιμη γή, οι πυλώνες υψηλής τάσης που σχεδιάζουν εκβιαστικάνα περάσουν από τα βουνά, τα πεντάστερα ξενοδοχεία κα τα τουριστικά χωριά, η κάλυψη κάθε σπιθαμής ελεύθερης γης για τουριστική εκμετάλευση, η καταπάτηση του δημόσιου χώρου και η παραχώρηση του σε ιδιωτικά  συμφέροντα (Λόφος Καστέλι στα Χανιά), ο άκρατος υπερτουρισμός που κυριαρχεί σαν μοντέλο ανάπτυξης, το φαραωνικό νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου, ο σχεδιασμός εξορύξεων υδρογονανθράκων από πολυεθνικές πετελαϊκές εταιρίες, βάζοντας σε μέγιστο κίνδυνο τιις θάλασσες και τις ακτές, τον τουρισμό και την αλιεία, τα θαλάσια κήτη που ζουν νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι ανοικτές πληγές για το νησί μας.

Η πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ 25 μιλάει για την ανάγκη να προστατευτεί ο άνθρωπος, ο δημόσιος χώρος, το πράσινο, οι θάλασσες και οι ακτές.

Μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες στα δημόσια και δημοτικά κτίρια  με άμεσο  ενεργειακό όφελος του κάθε νοικοκυριού και της κάθε μονάδας, υπεράσπιση των περιοχών natura, υπεράσπιση  των παραλιών, υπεράσπιση και ανάπτυξη του δημόσιου χώρου προς όφελος των κοινωνιών, ανάπτυξη  ενός ΒΟΑΚ χωρίς διόδια και με την πρόβλεψη της σιδηροδρόμου που θα ενώνει απο τα ανατολικά εώς τα δυτικά το νησί μας, απαγόρευση κάθε εξόρυξης, συμπόρευση και έμπρακτη στήριξη των κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιββάλοντος και του δημόσιου χώρου, είναι οι προτάσεις  του ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

ΕΡ.: Είδαμε πριν λίγες ημέρες την απαγόρευση που επέβαλλε η Γερμανική πρεσβεία σε δημοσιογράφο για κάλυψη εκδήλωσης για τους Γερμανούς πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης με αιτιολογία παλιότερο δημοσίευμα που αποκάλυπτε τη συμμετοχή στην εκδήλωση συλλόγοι φιλικά προσκείμενου προς τους ναζί. Η ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία, σας τρομάζει;

ΑΘ.Γ.: Λίγες εβδομάδες πριν συμβεί στην πόλη μας, η απαγόρευση   εισόδου από την γερμανική Πρεσβεία, σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Χανιώτικά Νέα στο Γερμανικό Νεκροταφείο- ένα χώρο μνήμης, που γινόταν εκδηλώσεις στα πλαίσια της Μάχης της Κρήτης, είχε επιβληθεί η  απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιανη Βαρουφάκη, που του επέβαλε το Γερμανικό κράτος όταν θέλησε να υπερασπιστεί σε εκδήλωση την ΕΙΡΗΝΗ και το δίκαιο της Παλαιστίνης.

Η ολοένα και περισσότερο στρατοκρατούμενη Ευρωπαική Ενωση που  αναπτύσεται υπό το αρμα του ΝΑΤΟ και της Αμερικάνικης πολεμικής μηχανής, είναι εδώ για να υπερασπιστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και να στέλνει όπλα, να υπερασπιστεί  την γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ.

Μέσα σε αυτό το κυριάρχο δυστοπικό κλίμα με την οικονομική κρίση να ακουμπάει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, με πολλά εκατομύρια να ακουμπούν το όριο της φτώχιας, αναδύεται η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη, η οποία δρά εντός της Ευρωπαικής Ενωσης σε  εναν συνασπισμό δεξιάς και ακροδεξιάς, που  έχει πάρει κυβερνητική μορφή σε πολλές χώρες και με τις κυριάρχες  πολιτικές της σπέιρει την ξενοφοβία και χαράσει την ρατσιστική στάση της απέναντι στους μετανάστες.

Ζητάμε , από τον όλο τον κόσμο στις 9 Ιούνη να παει στις καλπές και να στείλει την Ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στην Ευρωβουλή για να τους Ενοχλήσει  και να πάρει θέση !!!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο...

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον...

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)...

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε...