22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Συνέντευξη Ιωάννη Παπαγιαννάκη του άνδρα της ΕΜΑΚ που έγινε viral η φωτογραφία του – «Έχω γίνει σκληρός, όμως εκείνη τη στιγμή λύγισα»

Ημερομηνία:

“Στα 23 χρόνια μου στην ΕΜΑΚ, μπορώ να πω ότι είναι από τις πιο σκληρές εικόνες αυτές που είδαμε” τονίζει ο Ιωάννης Παπαγιαννάκης.

Μπορεί να βρίσκεται 23 χρόνια στην ΕΜΑΚ και να έχει πάρει μέρος σε πολλές και δύσκολες αποστολές, ωστόσο αυτό που αντίκρισε στα Τέμπη, ανάμεσα στα καμμένα συντρίμμια, η μυρωδιά και η απόκοσμη εικόνα, τον λύγισαν. Γονάτισε και ξέσπασε σε κλάματα.

Ο φωτογραφικός φακός του φωτογράφου Ιωάννη Λιάκου αποθανάτισε τη στιγμή και γρήγορα η φωτογραφία έγινε viral, με τον κόσμο να υποκλίνεται στο έργο που προσφέρει αλλά και στην ψυχή του.

Ο λόγος γίνεται για τον διασώστη της ΕΜΑΚ, Ιωάννη Παπαγιαννάκη, ο οποίος, όπως και σε άλλες επιχειρήσεις, έτσι και στα Τέμπη, δρα μαζί με τον σκύλο του- διασώστη Έκτορα. Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα ήταν να μεταβεί και στην Τουρκία, να βοηθήσει για τους φονικούς σεισμούς, αλλά τελευταία στιγμή δεν μετέβη μαζί πάντα με τον σκύλο του.

ektoras

 

Παράλληλα, απασχολείται και ως προπονητής στην εφηβική ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ.

Έμεινα 17 ώρες, όλα αυτά τα χρόνια έχω δει πολλά και έχω βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές δύσκολες συνθήκες, όμως δεν έχω ξαναδεί και ζήσει κάτι τέτοιο.

«Έχω γίνει σκληρός, όμως εκείνη τη στιγμή λύγισα»

Αναφερόμενος στη στιγμή που αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, ο Γιάννης Παπαγιαννάκης είπε: «Την έχω δει και εγώ τη φωτογραφία».

Μέσα από τη θητεία μου στην ΕΜΑΚ έχω γίνει σκληρός, όμως εκείνη τη στιγμή είχα λυγίσει, ήταν η μυρωδιά, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τα συντρίμμια, αν δεν το δεις από κοντά δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις το μέγεθος της τραγωδίας.

Υπάρχουν άνθρωποι που απανθρακώθηκαν και δεν θα βρεθούν, μπορεί να βρεθούν οστά και από εξέταση του DNA να γίνει η ταυτοποίηση.

“Είμαι ακόμη φορτισμένος, δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ”

“Θέλω να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς. Εγώ έφτασα στο σημείο τρεις ώρες μετά το συμβάν μαζί με τον εκπαιδευμένο σκύλο μου και τους συναδέλφους μου. Δυστυχώς εκείνη τη στιγμή με όλα όσα συνέβαιναν δεν μπορούσε να ερευνήσει στο χώρο. Την ώρα που είχα φτάσει είχε σβήσει η φωτιά αλλά οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές. Απλά η δική μας η δουλειά ήταν να αρχίσουμε να ερευνούμε για τους ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους” ανέφερε στο ραδιόφωνο του Metropolis 95.5 και συνέχισε:

“Όταν πήγαμε εκεί γνωρίζαμε πως πλέον εμείς δεν θα ερευνούσαμε για ζωντανούς. Όσοι είχαν καταφέρει να βγουν ζωντανοί, βγήκαν άμεσα μέσα στην πρώτη ώρα και επομένως γνωρίζαμε πως το δικό μας έργο αφορούσε νεκρούς. Όλες οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές και είμαι ακόμη φορτισμένος και προφανώς δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτές τις εικόνες ποτέ”.

"google ad"

Νιώθω θλίψη, απέραντη στεναχώρια. Σκέφτομαι τα παιδιά που χάθηκαν, πως και ότι ο δικός μου γιος έχει ταξιδέψει με το τρένο, πριν από μερικές εβδομάδες με το ίδιο τραίνο ταξίδεψε η ανδρική ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ».

Ο Γιάννης Παπαγιαννάκης εξήγησε γιατί και για εκείνον και για τους συναδέλφους του, ήταν σημαντικό να κάνουν αυτήν την έρευνα ασχέτως αν δεν υπήρχαν πλέον ελπίδες για επιζώντες: “Γνωρίζαμε πως είχαν αναπτυχθεί τέτοιες θερμοκρασίες από τη φωτιά και ξέραμε πως δεν θα συναντήσουμε ζωντανό. Αλλά για μας είναι θέμα τιμής να βρούμε έστω και κάτι από τους ανθρώπους που ήταν μέσα στις άμορφες μάζες. Υποχρεώσή μας γιατί έπρεπε να δώσουμε κάτι στους συγγενείς για να αποχαιρετίσουν τους ανθρώπους τους με μια κηδεία γνωρίζοντας πως εκεί υπάρχει κάτι από αυτούς”.

Στα 23 χρόνια μου στην ΕΜΑΚ, μπορώ να πω ότι είναι από τις πιο σκληρές εικόνες αυτά που είδαμε. Προφανώς και πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί για να κάνουμε τη δουλειά μας αλλά από την άλλη δεν μπορείς να μην επηρεαστείς γιατί είσαι άνθρωπος πάνω απ’ όλα” σημείωσε ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν εκείνος και οι συνάδελφοί του έχουν την ψυχολογική στήριξη από επαγγελματίες, σημείωσε πως στο Σώμα δεν υπάρχουν ψυχολόγοι γι’ αυτούς.

Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ έκανε ανάρτηση τη φωτογραφία του προπονητή του, που κλαίει στα συντρίμμια, γράφοντας: “Η συγκλονιστική φωτογραφία του δικού μας, Ιωάννη Παπαγιαννάκη, προπονητή της εφηβικής ομάδας πόλο του ΠΑΟΚ, ο οποίος υπηρετεί στην ΕΜΑΚ.

Μόνο περηφάνια για τον δικό μας “Ήρωα”!”.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ιωάννης Παπαγιαννάκης ανέλαβε και επίσημα τα τμήματα υποδομής πόλο του ΠΑΟΚ.

Πηγή: thetoc.gr, gazzetta.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ