13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Συνέντευξη Κ. Μανιμανάκη στον «Α.τ.Κ.»: Μόνο ένα ανεπτυγμένο και σύγχρονο ΕΣΥ θα μπορέσει να αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό

Ημερομηνία:

Η Κατερίνα Μανιμανάκη είναι μία γυναίκα και ιατρός που με την παρουσία της στα Χανιά έχει γράψει τη δικιά της ιστορία. Είναι Επιμελήτρια Α’ στο Νοσοκομείο Χανίων και έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Προέρχεται από μία οικογένεια που έχει τη δικιά της ιστορία. Η μία γιαγιά έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο παππούς της ο ένας προστάτευε αντάρτες του ΕΑΜ στο υπόγειο του σπιτιού τους, ο άλλος παππούς εκτελέστηκε από τους ναζί στον Δραπανιά Κισσάμου και η γιαγιά που απέμεινε μεγάλωσε μόνη της 7 αγόρια.

Γεννήθηκε το 1972 στα Χανιά, έζησε στα Χανιά, όμως σπούδασε ιατρική στο Semmelweis της Βουδαπέστης. Αρχικά θήτευσε το 2000 ως ιατρικός ιατρός στο περιφερειακό ιατρείο του Ταυρωνίτη και μετά στη βάση και της ειδικότητάς της στη μικροχειρουργική χεριού στο Νοσοκομείο Χανίων και στο ΚΑΤ. Υπηρετεί ακόμη και σήμερα ως Επιμελήτρια Α’ Ορθοπεδικού Χειρούργου.

Είναι παντρεμένη με τον Ευρυπίδη Πετράκη, διακεκριμένο καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και θεωρεί ότι αποτελεί εκπρόσωπο της γενιάς που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη στα χρόνια των μνημονίων.

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει ως υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού είχε συμμετάσχει και στην εκλογική διαδικασία το 2019.

Στη συνέντευξη που μας έδωσε σημειώνει ότι «οι νέοι μας γιατροί, ακόμη και οι απόφοιτοι, δεν έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο ΕΣΥ ούτε καν για ειδικότητα τη στιγμή που αντίστοιχες θέσεις στο εξωτερικό πληρώνονται πολλαπλάσια, οι συνθήκες εργασίας είναι ποιοτικότερες και το ίδιο οι προοπτικές εξέλιξεις». Σύμφωνα με την κ. Μανιμανάκη, όσο δεν αντιμετωπίζεται το φαινόμενο, τόσο πιο δύσκολο γίνεται ο επαναπατρισμός αυτών των επιστημόνων, αφού δημιουργούν στο εξωτερικό τις ζωές τους, κτίζουν εκεί τις οικογένειές τους. «Άρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα δίνοντας κίνητρα επαναπατρισμού» όπως «καλύτερες αμοιβές και βελτίωση των συνθηκών εργασίας» τονίζοντας ότι όλα αυτά «πρέπει να γίνουν μαζί και όχι αποσπασματικά»

Η κ. Μανιμανάκη λέει ότι ζητούμενο είναι οι ίσες ευκαιρίες και όσοι εκλεγούν να εκλεγούν βάση των ικανοτήτων τους και όχι βάση φύλου γιατί, όπως λέει «το όραμά μας δεν είναι μία κοινωνία που υπερισχύει το ένα φύλλο έναντι του άλλου. Το όραμά μας είναι μια κοινωνία δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών για όλους»

Σε ερώτησή μας για την ερήμωση που παρατηρείται κυρίως στην επαρχία, η κ. Μανιμανάκη είπε ότι στην Κρήτη είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες επενδύσεις στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικου τομέα που εξασφαλίζει «καλό και γρήγορο κέρδος» με το κράτος να αδιαφορεί «αν αυτό γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος ή της διατηρήσιμης ανάπτυξης»

Η κ. Μανιμανάκη δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη και «ιατρικού τουρισμού» στην Κρήτη αρκεί αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο. Σημειώνει ότι και άλλες χώρες το έχουν καταφέρει «χωρίς να παρέχουν απαραίτητα καλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών», όπως η Τουρκία, η Βόρειο Μακεδονία και η Αλβανία.

Σύμφωνα με την κ. Μανιμανάκη «η Ελλάδα έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα» που είναι «το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ιατρικού μας προσωπικού, ασφάλεια, καλές συγκοινωνίες και ανεπτυγμένο τουριστικό τομέα».

Η λύση μπορεί να δοθεί μέσω της αναβάθμισης του ΕΣΥ αφού όπως λέει:

«Μόνο ένα ανεπτυγμένο και σύγχρονο ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό θα μπορέσει να αναπτύξει την απαραίτητη εξωστρέφεια για να προσελκύσει ιατρικό τουρισμό. Αυτό δεν είναι παράξενο, γίνεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Τέλος, όσον αφορά τα ζητήματα ιστορικής μνήμης και τις προσπάθειες εκ μέρους φορέων που συνδέονται με το Γερμανικό κράτος για επαναγράψιμο της ιστορίας η κ. Μανιμανάκη λέει ότι «οι Κρητικοί δεν ζητούν εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη» σημειώνοντας ότι και η καταβολή αποζημιώσεων, όπως είχε πει και ο Γλέζος «είναι περισσότερο θέμα δικαιοσύνης».

Λέει ότι «ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συντάσσεται με όλα τα κινήματα σε Ελλάδα και Γερμανία που πρεσβεύουν την επαναπροσέγγιση της ιστορικής μνήμης με γνώμονα την αλήθεια και την δικαιοσύνη μακριά από μικροσυμφέροντα και ακρότητες».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της κ. Μανιμανάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Μανιμανάκη, ως γιατρός, βιώνετε το κύμα φυγής πολλών γιατρών – κυρίως νέων ανθρώπων – από τα νοσοκομεία. Η πλειοψηφία των γιατρών μόλις τελειώνουν τη σχολή τους κοιτούν για εργασία στο εξωτερικό. Βεβαίως, το κύμα φυγής δεν περιορίζεται στα νοσοκομεία αλλά είναι ένα γενικότερο φαινόμενο. Αντιστρέφεται αυτή η τάση; Και πώς;

Κατερίνα Μανιμανάκη: Η τάση φυγής έχει πλέον χαρακτήρα μόνιμο και έχει προκαλέσεις βαθιά πλήγματα στο ΕΣΥ και στην ποιότητα των παρεχόμενών υπηρεσιών του ΕΣΥ. Αποδoμεί και υπονομεύει το σύστημα υγείας άμεσα, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα. Οι νέοι μας γιατροί, ακόμα και οι νέοι απόφοιτοι, δεν έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο ΕΣΥ ούτε καν για ειδικότητα την στιγμή που αντίστοιχες θέσεις στο εξωτερικό πληρώνονται πολλαπλάσια, οι συνθήκες εργασίας είναι ποιοτικότερες και το ίδιο οι προοπτικές εξέλιξής τους. Το πιο απαισιόδοξο σενάρια για την Ελλάδα είναι ότι οι νέοι επιστήμονες πολύ δύσκολα θα επαναπατριστούν όσο περνάει ο χρόνος. Όταν θα έχουν δημιουργήσει μια νέα ζωή στο εξωτερικό, αυτό θα είναι δυσκολότερο.

Άρα λοιπόν πρέπει να κινηθούμε γρήγορα δίνοντας κίνητρα επαναπατρισμού σε όσους έχουν ήδη φύγει, αλλά και στους νέους γιατρούς να μείνουν στην Ελλάδα. Στα κίνητρα συμπεριλαμβάνονται καλύτερες αμοιβές και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το τελευταίο είναι εξίσου σημαντικό και αφορά, τόσο τη βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ όσο και περισσότερες προσλήψεις ώστε τα ωράρια εργασίας να είναι ανθρώπινα και όχι εξοντωτικά όπως τώρα. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν  μαζί και όχι αποσπασματικά.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται πολιτική απόφαση και πρέπει να γίνει σύντομα με πρόγραμμα και συγκροτημένα. Αν αναρωτηθείτε για μια στιγμή τι από τα παραπάνω έχει γίνει μετά το 2019 η απάντηση είναι προφανής αν ρίξετε μια ματιά στην σημερινό ΕΣΥ. Υπήρξαν αποσπασματικά μέτρα, αλλά ήταν αναποτελεσματικά. Δεν αρκεί να γίνουν λίγες προσλήψεις χωρίς να έχουν βελτιωθεί οι μισθοί και  οι συνθήκες εργασίας. Με τις λίγες προσλήψεις που έγιναν παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρξε προσέλευση υποψηφίων γιατρών.

Αντ’ αυτού η ΝΔ επενδύει σε ένα σχέδιο που φέρνει ιδιώτες της υγείας στο ΕΣΥ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό ή ότι θα γίνει χωρίς αύξηση του κόστους υγείας για τους πολίτες. Η πολιτική αυτή θα είναι πολύ δυσκολότερο να αναστραφεί αργότερα.

Το συμπέρασμα της απάντησης στο ερώτημα σας είναι ότι η ΝΔ δεν θα δώσει τη λύση. Την λύση στο πρόβλημα θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Η προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  της περιόδου ως το 2019 έχει αποδείξει ότι μπορεί.  Σκεφθείτε ότι μόνο στο Νοσοκομείο Χανίων  εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης δημιουργήθηκε Θωρακοχειρουργική κλινική, Παιδοχειρουργική κλινική, τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, Μονάδα παραγωγής οξυγόνου, Εξωτερικό Ρευματολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο και αναπτύχθηκαν τμήματα με την προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού Εξωσωματικής Λιθοτριψίας, Αγγειογράφος, νέος κλίβανος αποστείρωσης και δρομολογήθηκε η αντικατάσταση των όλων των πατωμάτων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚ¨Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ δείχνει ότι έχει όραμα άλλα και το σχέδιο. Είναι το όραμα για ΔΩΡΕΑΝ υγεία με σεβασμό στον επιστήμονα γιατρό και όλους του πολίτες.

ΕΡ.: Βλέπουμε ένα μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στα ψηφοδέλτια όμως δε βλέπουμε τα ονόματα των υποψήφιων γυναικών να λαμβάνουν εξίσου την ίδια δημοσιότητα; Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Θα πρέπει οι πολίτες να επιλέγουν ποιον θα ψηφίσουν και στη βάση του φύλλου; Γιατί; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τις γυναίκες των Χανίων;

Κ.Μ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ πρωτοπορεί παρέχοντας ίδιες ευκαιρίες προβολής σε άνδρες και γυναίκες υποψηφίους. Οι πολίτες θα κρίνουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν και είμαι σίγουρη ότι θα το κάνουν επιλέγοντας τους ικανοτέρους. Οι γυναίκες και οι άνδρες των Χανίων ας κρίνουν ποιοι είναι οι ικανότεροι  να εκπροσωπήσουν την πόλη μας και ας ξεχάσουν για μια στιγμή αν πρόκειται για άνδρες ή γυναίκες υποψηφίους.

Οι γυναίκες υποψήφιοι πρέπει να έχουν ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες και να εκλεγούν βάση των ικανοτήτων τους, και όχι βάση φύλου. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει για τους άνδρες υποψηφίους, δηλαδή, αν είναι ικανότεροι ας εκλέγουν εκείνοι. Το όραμά μας δεν είναι μια κοινωνία που υπερισχύει το ένα φύλο έναντι του άλλου. Το όραμά μας είναι μια κοινωνία δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών για όλους. ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ είναι το όραμα του  ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ως γιατρός ορθοπεδικός χειρουργός στο ΕΣΥ τα τελευταία 23 χρόνια έχω αποδείξει ότι πρεσβεύω όσα γράφω. Δεν ζήτησα ποτέ ούτε είχα προνομιακή μεταχείριση και απέδειξα ότι μπορώ να αναδειχτώ σε ένα περιβάλλον που οι γυναίκες δεν είχαν παρουσία μέχρι πρόσφατα. Το μήνυμά μου στους πολίτες ψηφοφόρους των Χανίων είναι να δώσουν ευκαιρία στις γυναίκες υποψήφιες του συνδυασμού μας χωρίς να διστάσουν κρίνοντας αντικειμενικά και όχι με βάση το φύλο.

ΕΡ.: Τα Χανιά και η Κρήτη είναι ένας τόπος με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης όμως ενώ βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται οι επενδύσεις συγκεκριμένους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό, το ίδιο δεν ισχύει για μία σειρά άλλους τομείς. Η επαρχία ερημώνει λόγω έλλειψης υποδομών, επενδύσεων, προοπτικής για τους νέους. Μπορεί να αντιστραφεί αυτή η πορεία; Με ποιον τρόπο;

Κ.Μ.: Το πελατειακό κράτος ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία είτε όπως την αντιλαμβάνεται το μεγάλο κεφάλαιο ή αφήνοντας τους πολίτες να επενδύσουν χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό. Προσωρινά μένουν και οι δύο πλευρές ικανοποιημένες, το μεν μεγάλο κεφάλαιο έχοντας αγοράσει γη και πλουτοπαραγωγικούς πόρους σε μικρότερες αξίες, οι δε μικροί επενδυτές εξασφαλίζουν ένα προσωρινό κέρδος από μικρές επιχειρήσεις.

Στην Κρήτη η επένδυση στρέφεται στον Τουριστικό τομέα επειδή φαίνεται να εξασφαλίζει καλό και γρήγορο κέρδος. Ελάχιστα ενδιαφέρει το κράτος αν αυτό γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος ή της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Το μεγάλο κεφάλαιο έχοντας επενδύσει με σχέδιο απορροφά τα έσοδα και ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να εξαγοράσει ή να εξαφανίσει τις μικρότερες μονάδες αν κρίνει ότι απειλείται. Το είδαμε να συμβαίνει στην εποχή της χρηματο-οικονομικής κρίσης και πρόσφατα με την πανδημία όταν πολλές μικρές μονάδας χάθηκαν ή εξαγοράστηκαν από μεγαλύτερες. Δεν είδαμε σχέδιο στήριξης από την κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από επιδόματα (μάλλον φιλοδωρήματα) σε ανέργους και γενναιόδωρες επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Αμφιβάλλω αν κάποια από αυτά τα χρήματα ξαναγύρισαν στην πραγματική οικονομία.

Ως παράπλευρη απώλεια διαπιστώνουμε σήμερα την απροθυμία των εργαζομένων να επιστρέψουν στον τουριστικό κλάδο. Αναρωτήθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί συμβαίνει αυτό;  Μήπως έδωσε διέξοδο στο πρόβλημα επιβίωσης των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων; Αντ’ αυτού έδωσε κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις να προσλάβουν φτηνό εργατικό προσωπικό από φτωχές χώρες. Πουθενά δεν υπάρχουν κίνητρα για μικρές επιχειρήσεις και μάλλον αφέθηκαν στην τύχη τους. Ενδέχεται το πρόβλημα να μην φανεί τόσο άμεσα εν μέσω της πρόσφατης τουριστικής έξαρσης αλλά σίγουρα θα φανεί με την πρώτη ευκαιρία.

Δεν είναι αυτό το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες όταν υπάρχει σχέδιο με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι μικροί επενδυτές χρειάζονται την στήριξη του κράτους. Η αρμοδιότητα του Υπουργείου τουρισμού είναι να προσφέρει σχέδιο και στήριξη. Αντ’ αυτού, το Υπουργείο Τουρισμού σήμερα είναι το μέσο βολέματος ή ανάδειξης πολιτικών στελεχών. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει σχέδιο προστασίας των μικρών επενδυτών ενώπιον της όποιας κρίσης του τουριστικού τομέας εμφανιστεί κάποια στιγμή. Ευχόμαστε να μην συμβεί αλλά δυστυχώς η ρευστή διεθνής συγκυρία μπορεί να μας διαψεύσει. Μόνο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ μπορεί να το εξασφαλίσει γιατί αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη ως θέμα ίσων ευκαιριών.  Το σύνθημα ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ δεν είναι ένα τυχαίο σύνθημα αλλά πηγάζει από την ανάγκη της κοινωνίας για ίσες ευκαιρίες και δικαιοσύνη.

ΕΡ.: Η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού με την προοπτική μάλιστα του τουρισμού για όλο τον χρόνο οπωσδήποτε αποτελεί πηγή πλούτου όμως ταυτόχρονα δημιουργούνται και σοβαρά ζητήματα στον τομέα της υγείας και της στέγης. Λ.χ., μπορεί να υπάρξει στροφή προς ένα μοντέλο «ιατρικού τουρισμού» διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι ο πολίτης του τόπου μας δε θα μετατραπεί σε δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με αυτόν που θα πληρώνει για να απολαμβάνει ιατρικές υπηρεσίες; Ποια είναι η θέση σας;

Κ.Μ.: Το έχουν καταφέρει άλλες χώρες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς την παρέχουν απαραίτητα καλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών. Δείτε την Τουρκία και την Βόρεια Μακεδονία. Ακόμα και στην Αλβανία δημιουργούνται συνεχώς ιατρικές μονάδες που απευθύνονται στο Διεθνές κοινό για ανθρώπους με μικρά ή μεσαία εισοδήματα. Εκεί κριτήριο επιλογής είναι το χαμηλό κόστος και όχι τόσο η ποιότητα των παρεχόμενών ιατρικών υπηρεσιών.

Η Ελλάδα έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες για να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα. Αναφέρομαι στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ιατρικού μας προσωπικού, ασφάλεια, καλές συγκοινωνίες (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση την Κρήτη) και ανεπτυγμένο τουριστικό τομέα. Ας αναρωτηθούμε τι λείπει για να πετύχουμε τον στόχο για την ανάπτυξη του τουριστικού τουρισμού.

Όσο και να φαίνεται παράξενο, η λύση στο πρόβλημα περνάει μέσα από τις πολιτικές που ανέπτυξα στο 1ο ερώτημα και την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Μόνο ένα ανεπτυγμένο και σύγχρονο ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό θα μπορέσει να αναπτύξει την απαραίτητη εξωστρέφεια για να προσελκύσει ιατρικό τουρισμό. Αυτό δεν είναι παράξενο, γίνεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Βρετανικό ΕΣΥ έχοντας λύσει χρόνια προβλήματα και παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσελκύει ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από πολλές χώρες (και την Ελλάδα) και ταυτόχρονα ιατρικό τουρισμό από όλη την Ευρώπη και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πιστέψτε με ότι, το Ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ δεν έχει ζηλέψει σε ποιότητα από το Ιατρικό προσωπικού του Βρετανικού ΕΣΥ (εξάλλου ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του είναι Έλληνες). Αν φτιάξουμε το ΕΣΥ όπως οραματιζόμαστε, θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο προβάλλοντας τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά μας, δηλαδή ποιότητα, ασφάλεια, φύση και λογικό κόστος. Ταυτόχρονα, ο Ιδιωτικός ιατρικός τομέας (μικρές και μεγάλες μονάδες) θα έχουν το κίνητρο να γίνουν ακόμα καλύτεροι για να ανταγωνιστούν το ΕΣΥ.

ΕΡ.: Υπάρχουν και τα ζητήματα μνήμης. Βλέπουμε το τελευταία χρόνια μία προσπάθεια εκ μέρους του κράτους της Γερμανίας σε συνεργασια με ελληνικούς φορείς για μία επαναπροσέγγιση της ιστορικής μνήμης. Σε αυτά τα ζητήματα αντιδρούν οργανώσεις που αγωνίζονται για δικαιοσύνη όσον αφορά τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά την περίοδο της κατοχής. Ποια είναι η θέση σας;

Κ.Μ.: Οι Κρητικοί έχουν μεγαλείο ψυχής και το έχουν αποδείξει στα μεταπολεμικά χρόνια. Όλοι μας έχουμε ζωντανές ιστορίες από ανθρώπινες απώλειες και δυστυχία από τα χρόνια της κατοχής. Προέρχομαι από οικογένεια που έχει βιώσει προσφυγιά και δυστυχία. Μια γιαγιά (από την μητέρα μου ) από την Μ. Ασία και τον πατέρα μου, που δεν γνώρισε τον δικό του πατέρα επειδή εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Οι Κρητικοί δεν ζητούν εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη. Όπως είπε ο αείμνηστος  Μανόλης Γλέζος, οι πολεμικές αποζημιώσεις είναι περισσότερο θέμα δικαιοσύνης. Νομίζω ότι μεγάλο μέρος του λαού της Γερμανίας με πρωτοστάτη την Αριστερά πρεσβεύουν το ίδια. Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συντάσσεται με όλα τα κινήματα σε Ελλάδα και Γερμανία που πρεσβεύουν την επαναπροσέγγιση της ιστορικής μνήμης με γνώμονα την αλήθεια και την δικαιοσύνη μακριά από μικροσυμφέροντα και ακρότητες.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ