23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνέντευξη με έναν βρικόλακα

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Καπετανάκη

Όσο μελίρρυτο είναι το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης των Χανιών με τους διπλωματικούς  και στρατιωτικούς εκπρόσωπους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ακριβώς αντίθετα είναι εφιαλτικές οι συνθήκες της αγκομαχητής επιβίωσης  της ελληνικής κοινωνίας και  τρομακτικοί οι πολεμικοί κίνδυνοι που κλωθογυρίζουν το λαό μας. Μια σχέση πραγμάτων βεβαίως όχι αυτόνομη, αλλά τουναντίον απόλυτα συνυφασμένη.

Έτσι λοιπόν σε ρόλο  τελάλη και ιπποκόμου αντιπερειφερειάρχης και δήμαρχος υποκλίθηκαν, εκθείασαν και δαφνοστεφάνωσαν για πολλοστή φορά  τον αμερικανό πρέσβη  Pyatt κατά τη τελευταία του επίσκεψη στο υπό υπερατλαντική σχεδόν κατοχή νησί μας. Δήλωσε μάλιστα τη χαροποίηση του από το λιβάνισμα των υποτελών. Με   κυνισμό δε και με απαράμιλλη υποκρισία παραχώρησε μια συνέντευξη στην εφημερίδα  <<Χανιώτικα Νέα>> ενημερώνοντας για τη πασίδηλα ραγδαία αναβάθμιση των υποδομών και της σημασίας της βάσης. Ματαιοπόνησε  παράλληλα πασχίζοντας να πείσει τους εξαθλιωμένους   ιθαγενείς πως οι αποβάσεις από τα αεροπλανοφόρα των αφηνιασμένων με τις αθρόες σφαγές αθώων αποβρασμάτων και  εκτελεστικών οργάνων τους αποτελούν την χρυσοτόκο όρνιθα, η οποία θα μας ανακουφίσει (με τα πενιχρά πορνοδολάρια!!) μετά την μνημονιακή αποστράγγιση.

Διαψεύστηκε παταγωδώς όμως από τις αμέσως επόμενες ειδήσεις όπου ανακοίνωναν οι οικονομικοί και πολιτικοί αυτή τη φορά ιθύνοντες της Ουάσιγκτον την απαίτηση για εφαρμογή των νέων βάρβαρων μέτρων στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης. Δηλαδή  την κλιμάκωση της ανελέητης  αντεργατικής σταυροφορίας του κεφάλαιου την  οποία πέραν των ευρωπαίων δανειστών προστάζει (στα ελάχιστα που ομονοούν φυσικά οι τύραννοι της ανθρωπότητας) συνάμα η μεγαλύτερη και πιο εγκληματική ληστοσυμμορία του πλανήτη, δηλαδή οι ΗΠΑ.    Και αν η εξαρτημένη άρχουσα τάξη της χώρας μας μαραζώνει από τον καημό της  επαλήθευσης των χαμηλόφωνων υποσχέσεων για ανάκαμψη, που έδωσαν οι πάτρωνες της (και επανέλαβε ξανά ο πρέσβης), το σίγουρο είναι ότι τη μόνη ΑΝΑΠΤΥΞΗ που θα αισθανθούν οι εργατολαϊκές μάζες  με τον πιο οδυνηρό τρόπο θα είναι εκείνη της παραπέρα έντασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Πιστός στην παράδοση του Πιουριφόι ο επιτετραμμένος των αμερικανών φονιάδων εγκωμίασε τις άριστες σχέσεις (σε απροσχημάτιστη διατύπωση, υποδειγματικά δουλικές) με την ελληνική πολιτεία και πιο συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό άμυνας. Προβαίνοντας επίσης στο ευχέλαιο του σχεδίου Μάρσαλ, βάσει του οποίου αλυσοδέθηκε πισθάγκωνα η πατρίδα μας στο κατοπινό νατοϊκό  τάγμα των ιμπεριαλιστικών τεράτων και των ανδρείκελων τους.

Δεν είχε επίσης ιδιαίτερο λόγο εξαιτίας του καταλαγιάσματος της ορμής του αντιιμπεριαλιστικού ρεύματος  να μην αποκαλύψει τα σχέδια των γερακιών του πενταγώνου να προχωρήσουν σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για επέκταση των εγκαταστάσεων αεροπορικής και ναυτικής εξυπηρέτησης  των επιθετικών τους δυνάμεων.  Καθιστώντας τοιουτοτρόπως το Ακρωτήρι μια από τις πλέον νευραλγικές υπερβάσεις της υδρογείου και ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία της στόχευσης τους για παγκόσμια κυριαρχία μέσω της <<κριτικής των όπλων>>. Ήδη έχει δημοσιευτεί η σκέψη τους (και η επιθυμία του αφέντη, υποχρέωση και ικανοποίηση των ανδράποδων) για την κατασκευή έργου με δυνατότητα επισκευής των   δεύτερων σε μέγεθος πολεμικών πλοίων, των αντιτορπιλικών.

Με συνέπεια να μακραίνει ατελείωτα ο κατάλογος των βαρύτιμων προνομίων που χαρακτηρίζουν τη χανιώτικη βάση. Σπάνιο πεδίο βολής πυραύλων, ΚΕΝΑΠ, απομαγνητισμός πλωτών μέσων, τεράστιες προβλήτες, απάγκιο χώρο αποθήκευσης <<ευαίσθητων>> και ύποπτων οπλικών συστημάτων από το απείθαρχο Ιντσιρλίκ. Πόντιση καλωδιακού δικτύου σάρωσης και κατασκόπευσης του βυθού από την Κρήτη ίσαμε την Κύπρο ώστε σε συνδυασμό με τη νατοϊκή αρμάδα που περιπολεί στο ανατολικό Αιγαίο να ελέγχεται και παρεμποδίζεται οιοσδήποτε μη αρεστός (ρώσικος) διάπλους. Δεξαμενές καυσίμων, απέραντοι αεροδιάδρομοι, στρατοπέδευση μονάδων ταχείας επέμβασης, κλπ.  Που σημαίνει λοιπόν μονολεκτικά, ένα ανεκτίμητο στρατηγικό αδαμαντωρυχείο.

Δεν πρέπει να εφησυχάζει ο λαός μας από τη διαφαινόμενη τάση των επιτελαρχών του Λευκού Οίκου να μετακομίσουν (η` έστω να ανοίξουν ένα νέο σοβαρό μέτωπο) την αιχμή της γεωστρατηγικής αναμέτρησης με τους άσπονδους ανταγωνιστές τους από το συριακό έδαφος  στην κορεατική χερσόνησο. Επιλογή, που αν ολοκληρωθεί, θα κινδυνεύει λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής να οδηγήσει την υφήλιο στο κατώφλι της πυρηνικής κόλασης ενεργοποιώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση δίχως σταματημό με τραγικό επακόλουθο ο Αρμαγεδδώνας να αγκαλιάσει κάθε γωνιά της γης. Αν και ούτως η` άλλως στη γειτονιά μας οι λυσσαλέοι διαξιφισμοί αμερικάνων και ρώσων δυναστών, που διαμελίζουν σπαραξικάρδια  το πολύπαθο κορμί του συριακού λαού, μάλλον δεν θα κοπάσουν προς ώρας. Αλλά ακόμη και αν μεσολαβήσει κάποια πρόσκαιρη ύφεση (όπως στο προηγούμενο  θανατερό επεισόδιο των ιμπεριαλιστικών αψιμαχιών στην Ουκρανία), αυτή θα κυοφορεί είτε την επόμενη αναζωπύρωση της, η` τη μετάσταση της σε καινούριο θυματοποιημένο λαό η` τέλος στη γενική ανάφλεξη κατά την οποία η βιβλική καταστροφή που επέφερε η πτώση του μετεωρίτη και υπεύθυνη για τον αφανισμό των δεινοσαύρων, ενδεχομένως να ωχριά μπροστά σε ένα τέτοιο ανθρωπογενή (ιμπεριαλιστικογενή ορθότερα) όλεθρο.

Οι Χανιώτες και ο υπόλοιπος λαός της χώρας μας επουδενί συμμερίζονται την εκφρασμένη άποψη του πρέσβη ο οποίος επιχαίρει ισχυριζόμενος μια σημαντική άμβλυνση των αντιαμερικανικών αισθημάτων των ντόπιων. Με προσποιητή ευαρέσκεια ταυτίζει τις εμετικές γονυκλισίες του αστικού πολιτικού εσμού και διάφορων παραγόντων του νομού με την υποτιθέμενη αλλαγή των λαϊκών διαθέσεων απέναντι τους. Όμως στην πραγματικότητα ισχύει μια όντως υπολογίσιμη οπισθοχώρηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος οφειλόμενη συν τοις άλλοις στην επί δεκαετίες υπονομευτική δράση της καθεστωτικής και ριψάσπιδος αριστεράς. Γεγονός που εσκεμμένα παρερμηνεύει ο αμερικανός έπαρχος σαν δήθεν φιλική μετάλλαξη. Γιατί η όποια εξασθένιση του παλιότερου ενεργού αντιαμερικανισμού στα μύχια των Ελλήνων δεν μετουσιώθηκε ούτε κατά κεραία σε παθιασμένη συμπάθεια στους διεθνείς τρομοκράτες.

Αξίζει να τονιστεί η αδιόρθωτη στάση της αριστεράς όταν  στην πρόσφατη επίσκεψη ενός κοντύτερου αναστήματος, αλλά ισόποσης όμως ιμπεριαλιστικής θηριωδίας ηγέτη (Μακρόν)  δεν συμφώνησε με την πρόταση της ΛΑ.ΑΑΣ  για διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων καταγγελίας του ερχομού του. Προηγούμενα και στα μέσα του καλοκαιριού η Πρωτοβουλία Αντίστασης είχε διοργανώσει μια αρκετά επιτυχημένη δημόσια συζήτηση  στην πλατεία της Σπλάντζιας  προσπαθώντας να συμβάλλει στην οικοδόμηση όρων αναζωογόνησης της αντιβασικής, αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής αναγκαιότητας.

Ο λαός έχει συνειδητοποιήσει πλέον πως όπως οι πανηγυρικές εξαγγελίες για παλιννόστηση της ανάπτυξης μεταφράζονται σε αγριότερη έφοδο στα δικαιώματα και κατακτήσεις του, παρόμοια η ενίσχυση της σπουδαιότητας των βάσεων με τη ταχύρυθμη μετατροπή τους  σε μια από τις πιο καίριες ανά τον πλανήτη κατάφορτες πολεμικές εξέδρες μονάχα βαριές συμφορές προοιωνίζει. Ειδικά σε μια περίοδο όπου οι φλόγες κατακαίγουν με σφοδρότητα την απέναντι μας στεριά και δεν αργεί πολύ ένας δυνατός σιρόκος άνεμος ξαφνικά να  τις παρασύρει επάνω μας.

Οι βρικόλακες του ιμπεριαλισμού ήδη την τελευταία εικοσαετία έχουν ρουφήξει στα διάφορα μακελειά που διαδοχικά προξένησαν γενοκτονίες  εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών υπερβαίνουσες κατά πολύ τον μονοψήφιο αριθμό. Εδώ  δεν κορέστηκαν φυσικά ούτε με τα 60 περίπου εκατομμύρια νεκρών του 2ουπαγκόσμιου πολέμου.  Μπροστά στην αδίστακτη υπεράσπιση των απάνθρωπων συμφερόντων τους δεν δείχνουν τον παραμικρό ενδοιασμό. Δεν αγαπούν, δεν συμπονούν κανένα λαό, δεν μεροληπτούν υπέρ κανενός. Δεν κόπτονται για τη δημοκρατία και προκοπή του  Σέρβικου, Ιρακινού, Λίβυου,  Κορεατικού μα και του καταρημαγμένου δικού μας που το 1948 τον βομβάρδιζαν με ναπάλμ. Μήτε και του δικού τους ακόμη. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΡΙΚΗ, ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ, ΛΙΜΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΟΥΡΑΝΟΜΗΚΕΣ ΨΕΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ.

Αυτή η ιστορική αλλά και επίκαιρη αλήθεια ανέκαθεν βοά και κανείς πρέσβης  η` εγχώριος λακές τους  μπορεί να παραχαράξει και αποκρύψει. Στην κοχλάζουσα  εποχή μας με τον αμερικάνο αρχιβρικόλακα κυριευμένο από ένα ντελίριο δίψας για αίμα και χρησιμοποιώντας τα χώματα μας ανασηκώνεται από τις καταπακτές του για μεσονύκτιες φονικές εξορμήσεις  αναζητώντας διαρκώς ζωογόνο τροφή, επιβάλλεται η ανασύνταξη του φιλειρηνικού κινήματος. Για  να είναι όμως αυτό αποτελεσματικό είναι απαραίτητο να δεσπόζει το αντιιμπεριαλιστικό στίγμα.   Θα πρέπει ταυτόχρονα συγκροτημένα και αταλάντευτα να αξιοποιεί κάθε μικρή και μεγαλύτερη αφορμή, ώστε να αφυπνίζει και ενεργοποιεί σε κοινοδρασιακή κατεύθυνση όσο το δυνατό μαζικότερο πληθυσμό.

Τα κοινοβουλευτικά ξόρκια, οι επετειακές εκδηλώσεις, οι αποσπασματικές εναντιώσεις, οι κινήσεις απομονωτισμού, το ομιχλώδες πολιτικό πλαίσιο που δεν συσχετίζει την αδιάσπαστη σύνδεση κεφαλαιοκρατίας-κυβέρνησης  και των προστατών της, η υποτίμηση της πάλης κατά των αμερικανοευρωπαίων σατραπών, οι λύσεις ευκολίας, η στεγανοποίηση κάθε προβλήματος του κόσμου της δουλειάς  από την ιμπεριαλιστική του μήτρα  δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσουν την μανία του ιμπεριαλιστικού παράγοντα. Απεναντίας αποπροσανατολίζουν τη μόνη δύναμη που δύνανται να μπει φραγμός στις μακάβριες μεθοδεύσεις τους.

"google ad"

Δηλαδή τον λαό ο οποίος αγωνιζόμενος για το ψωμί που του στερούν, πρέπει επιπρόσθετα να  αντιστέκεται και μάχεται αυτούς που ακυρώνοντας τη λευτεριά και ανεξαρτησία του απειλούν τη γαλήνη και ευημερία του. Διανύουμε μία φάση όπου οι τρισκατάρατοι του πλανήτη δεν χωρατεύουν. Η ελπίδα των λαών θα ξεπηδήσει αποκλειστικά από τα πονεμένα σπλάχνα τους. Και ονομάζεται βασανιστικό και αργό αναντράνισμα, ανασυγκρότηση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης  και σωτήριος πόλεμος στον πόλεμο τους. Σε αυτή τη χούφτα των βρικολάκων δεν θα επιτρέψουμε να μας τσακίσουν. Για να ζήσουμε εμείς τα πλήθη των δισεκατομμυρίων σαν άνθρωποι πια, οφείλουμε, δεν έχουμε άλλα περιθώρια παρά να τους καρφώσουμε στην καρδιά το νικηφόρο παλούκι που κράταγαν κάποτε οι Βιετκόνγκ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...