14.8 C
Chania
Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2026

Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών Κούβας: «Η Κούβα δεν καταρρέει. Ο στρατός μας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης»

Ημερομηνία:

Ο Carlos Fernández de Cossío δηλώνει ότι η Κούβα δεν αποτελεί απειλή, ζητά σεβαστή σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά «θα ήταν αφελές» να αγνοήσουν τις απειλές — Πετρελαϊκός αποκλεισμός, 96.000 ασθενείς χωρίς χειρουργείο, και η σκιά της Βενεζουέλας. Βάσει της αποκλειστικής συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Carlos Fernández de Cossío στο Meet the Press του NBC News

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Κάρλος Φερνάντεζ ντε Κοσίο, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο Meet the Press του NBC News ότι ο στρατός της χώρας «προετοιμάζεται αυτές τις μέρες για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιθετικότητας» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι «θα ήμασταν αφελείς αν, βλέποντας τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν το κάναμε αυτό». Η δήλωση αποτελεί απάντηση σε πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος είπε από τον Λευκό Οίκο: «Πιστεύω ότι θα έχω την τιμή να πάρω την Κούβα. Αν την ελευθερώσω, αν την πάρω, νομίζω μπορώ να κάνω ό,τι θέλω μαζί της.»

«Η Κούβα είναι κυρίαρχη χώρα» — Η πρώτη αντίδραση

Ερωτηθείς για την αντίδρασή του στη δήλωση Τραμπ, ο Φερνάντεζ ντε Κοσίο απάντησε: «Πραγματικά δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάνε. Αλλά μπορώ να σας πω αυτό: η Κούβα είναι μια κυρίαρχη χώρα και έχει το δικαίωμα να είναι κυρίαρχη χώρα. Η Κούβα δεν θα δεχτεί να γίνει ένα κράτος-υποτελής ή εξαρτημένο από οποιαδήποτε άλλη χώρα ή υπερδύναμη.»

Αναφερόμενος σε δήλωση του Κουβανού Προέδρου ότι «κάθε εξωτερικός επιτιθέμενος θα συγκρουστεί με απόρθητη αντίσταση», ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Ελπίζουμε να μην υπάρξει στρατιωτική δράση. Και ειλικρινά, δεν βλέπουμε κανέναν λόγο, καμία δικαιολόγηση για στρατιωτική δράση εναντίον της Κούβας. Η Κούβα είναι μια ειρηνική χώρα. Δεν είμαστε εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν αποτελούμε καμία απειλή.»

Στρατιωτικές προετοιμασίες: «Θα ήταν αφελές να μην το κάνουμε»

Στην ευθεία ερώτηση αν ο κουβανικός στρατός προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση με τις ΗΠΑ, ο Φερνάντεζ ντε Κοσίο ήταν σαφής: «Ο στρατός μας είναι πάντα έτοιμος. Και στην πραγματικότητα, αυτές τις μέρες προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιθετικότητας. Θα ήμασταν αφελείς αν, βλέποντας τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν το κάναμε. Αλλά πραγματικά ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί.»

Σε ερώτηση για τη μορφή αυτών των προετοιμασιών, απάντησε: «Η χώρα μας ιστορικά ήταν πάντα έτοιμη να κινητοποιηθεί ως έθνος στο σύνολό του για στρατιωτική επιθετικότητα. Πάντα το βλέπαμε ως κάτι μακρινό. Δεν πιστεύουμε ότι είναι κάτι πιθανό. Αλλά θα ήμασταν αφελείς αν δεν ετοιμαζόμασταν.»

Η σκιά της Βενεζουέλας: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»

Η δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα ευθέως: στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση Τραμπ απομάκρυνε βιαίως τον Πρόεδρο Μαδούρο. Στο Ιράν, η ηγεσία δολοφονήθηκε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Θα έχει η Κούβα διαφορετική κατάληξη;

Ο Φερνάντεζ ντε Κοσίο αρνήθηκε τους παραλληλισμούς: «Προτιμώ, όταν κρίνουν την Κούβα, να μη κάνουν παραλληλισμούς. Έχουμε τη δική μας πραγματικότητα, τις δικές μας συνθήκες.» Αλλά ερωτηθείς αν η Κούβα προετοιμάζεται για παρόμοια έκβαση, απάντησε: «Αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την κάνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.»

Ερωτηθείς τι έχει μεγαλύτερη σημασία — η διαφύλαξη της επανάστασης ή η σωτηρία του νησιού από οικονομική κατάρρευση — απάντησε: «Η σωτηρία του λαού μας από το να κυριαρχηθεί από μια ξένη δύναμη. Να προστατεύσουμε τον λαό μας, την ειρήνη, την ηρεμία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το πνεύμα αλληλεγγύης. Αυτή είναι η φύση της Κούβας, και η προτεραιότητά μας είναι να την προστατεύσουμε.»

Ο πετρελαϊκός αποκλεισμός: 96.000 ασθενείς περιμένουν χειρουργείο

Σημαντικό μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στην ανθρωπιστική κρίση. Η Κούβα δεν έχει λάβει αποστολές καυσίμων εδώ και εβδομάδες, εν μέσω αυτού που ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε πετρελαϊκό αποκλεισμό τριών σχεδόν μηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «για οποιαδήποτε χώρα η εξαγωγή καυσίμων στην Κούβα είναι νόμιμη», αλλά «οι ΗΠΑ απειλούν με εξαναγκαστικά μέτρα χώρες που μπορεί να εξάγουν καύσιμα στην Κούβα — και αυτός είναι ο λόγος που η Κούβα δεν έχει λάβει καύσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Φερνάντεζ ντε Κοσίο παρουσίασε στοιχεία: «Χθες δημοσιεύσαμε ότι 96.000 Κουβανοί περιμένουν χειρουργική επέμβαση ως αποτέλεσμα της έλλειψης καυσίμων και ενέργειας — ανάμεσά τους 11.000 παιδιά.» Και πρόσθεσε: «Θα πίστευα ότι ο αμερικανικός λαός θα αισθανόταν: γιατί η κυβέρνησή μας μεταχειρίζεται ολόκληρο τον πληθυσμό της Κούβας με αυτόν τον τρόπο;»

«Η Κούβα δεν βρίσκεται σε κατάρρευση» — Η αντιπαράθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη δήλωση του Τραμπ ότι η Κούβα «θα καταρρεύσει μόνη της», ο αναπληρωτής υπουργός αντέτεινε: «Τι σημαίνει “μόνη της” όταν εξαναγκάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Αν η Κούβα πρόκειται να καταρρεύσει μόνη της, γιατί χρειάζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί τόσους πόρους, τόσο πολιτικό κεφάλαιο, τόσο ανθρώπινο δυναμικό για να καταστρέψει την οικονομία μιας άλλης χώρας; Προφανώς αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν καταρρέει από μόνη της.» Για να καταλήξει: «Η Κούβα δεν βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης.»

Στην αναφορά της δημοσιογράφου σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρουν ότι σχεδόν 90% των Κουβανών ζει σε ακραία φτώχεια και 80% σκοπεύει να μεταναστεύσει, ο Φερνάντεζ ντε Κοσίο αμφισβήτησε τις πηγές: «Είμαι σίγουρος ότι η πλειονότητα χρηματοδοτούνται απευθείας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή από πληρεξούσιους αυτής.»

Υπεραμύνθηκε του κουβανικού συστήματος: «Η Κούβα έχει δείκτες υγείας που είναι καλύτεροι από αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκπαιδευτικούς δείκτες καλύτερους. Το 90% των Κουβανών ζει σε σπίτια που τους ανήκουν, χωρίς να πληρώνουν υποθήκη.» Και πρόσθεσε: «Ποια αναπτυσσόμενη χώρα έχει υποστεί την εφόρμηση του πιο ισχυρού έθνους στον κόσμο και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να σταθεί αλληλεγγύη σε πάνω από 100 χώρες;»

Το μήνυμα στον Τραμπ: «Είμαστε ανοιχτοί σε σεβαστή σχέση»

Στο τελικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο Τραμπ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η Κούβα δεν έχει καμία διαφορά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε την ανάγκη και το δικαίωμα να προστατευτούμε. Αλλά είμαστε πρόθυμοι να καθίσουμε. Είμαστε ανοιχτοί για δουλειές και ανοιχτοί σε μια σεβαστή σχέση, που είμαι σίγουρος ότι η πλειονότητα των Αμερικανών θα υποστήριζε. Και είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα την υποστήριζε, αν μπορούσαμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε ουσιαστικά γι’ αυτό.»

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ορκωμοσία δύο νέων μόνιμων υπαλλήλων στον Δήμο Πλατανιά

Ορκωμοσία δύο νέων μόνιμων υπαλλήλων στον Δήμο Πλατανιά παρουσία του Δημάρχου Ι. Μαλανδράκη. Προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ για τους Παιδικούς Σταθμούς και την Καθαριότητα.

Νέα τιμολογιακή πολιτική ΔΕΥΑΒΑ: Εκπτώσεις έως 22% για αγρότες με στάγδην άρδευση

Η ΔΕΥΑΒΑ ανακοινώνει νέα τιμολογιακή πολιτική με εκπτώσεις έως 22% για αγρότες με στάγδην άρδευση. Κίνητρα για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στον Πλατανιά Χανίων.