Του Στέλιου Κούλογλου | Τα συνεχή διαγγέλματα του πρωθυπουργού θυμίζουν καθεστώτα που καταρρέουν και κάνουν την μία υποχώρηση μετά την άλλη: μια τέτοια περιείχε και το διάγγελμα Σαμαρά μεσημεριάτικα Κυριακής, στην οποία ζήτησε να εκλεγεί πρόεδρος με την σημερινή Βουλή, παραχωρώντας βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2015. Τις προηγούμενες εβδομάδες η ίδια φόρμουλα είχε επανειλημμένως προταθεί στον κ. Σαμαρά, που την απέρριπτε κατηγορηματικά!
Οι αιτίες της υποχώρησης είναι προφανείς: μετά και την κυβερνητική ήττα στην πρώτη ψηφοφορία, οι καταγγελίες Χαϊκάλη αποτέλεσαν την χαριστική βολή στις απόπειρες εκλογής του Σ. Δήμα, από την σημερινή πλειοψηφία. Εν όψει των δύο επόμενων ψηφοφοριών στην Βουλή, η “Καθημερινή της Κυριακής” παρουσίαζε σήμερα το ..ύστατο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην εφημερίδα στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου θα καλέσει “τους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και καθένα βουλευτή των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ να αναλογιστεί ότι μπορεί να μην είναι ο ίδιος στην επόμενη Βουλή”!
Επειδή με παρόμοιο επιχείρημα δύσκολα εκλέγεται πρόεδρος, ο πρωθυπουργός προσπαθεί τώρα να μαζέψει ψήφους υιοθετώντας την παρόμοια πρόταση που είχαν υποβάλλει 8 ανεξάρτητοι βουλευτές ένα μήνα πριν. Και επειδή το αίμα του Μαυρογιαλούρου.. νερό δεν γίνεται, ο κ. Σαμαράς εμπλουτίζει την πρόταση με υποσχέσεις ¨διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος” προφανώς με τους βουλευτές που θα ψηφίσουν Δήμα! Αναρωτιέται κανείς πόσες επιπλέον θέσεις θα προστεθούν στο σημερινό πολυπληθές σχήμα, προκειμένου να βολευτούν οι πρόθυμοι και το ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να επικροτήσει την παραχώρηση Σαμαρά.
Όμως στην πολιτική το timing έχει αποφασιστική σημασία. Αν ο κ. Σαμαράς είχε αποδεχθεί την πρόταση την κατάλληλη στιγμή, ίσως θα είχε συγκεντρώσει περισσότερους βουλευτές. Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, η υποχώρηση και οι υποσχέσεις υπουργοποίησης δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να υπογραμμίζουν τα στρατηγικά του αδιέξοδα. Αλλωστε, όπως είχαν τονίσει στελέχη της ΝΔ που απέρριπταν την πρόταση που σήμερα δέχθηκε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία για εκλογές κάπου μέσα στο 2015 θα έριχνε την χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι η πρόταση Σαμαρά συνοδεύεται από ένα win win σκεπτικό: αν μεν καρποφορήσει θα παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Αν απορριφθεί, θα κατηγορηθεί ..ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα θα επακολουθήσουν. Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να προχωρήσει με ομαλό τρόπο στην παράδοση της εξουσίας. Επαναφέροντας την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας και grexit, προκαλώντας φρέσκες ξένες επεμβάσεις, νέες πτώσεις στο Χρηματιστήριο και νέα άνοδο των επιτόκιων δανεισμού, κάνοντας ανοίγματα στο ακροατήριο της Χρυσής Αυγής με ακροδεξιές κορώνες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει με όλα τα μέσα να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ δημιουργώντας ένα κλίμα ακραίας πόλωσης και φόβου.
Αντίδοτο στην διαφαινόμενη τακτική της “καμένης γης”, συνεχίζει να αποτελεί η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Σ. Θεοδωράκη την Παρασκευή, για την συμφωνία υπερψήφισης του Σ. Δήμα από την σημερινή Βουλή με ταυτόχρονη προκήρυξη εκλογών για τα τέλη Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Μια τέτοια συμφωνία θα αποφόρτιζε το κλίμα στέλνοντας θετικά μηνύματα στην ΕΕ και την διεθνή κοινή γνώμη, ενώ θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται αρνητικά από το πολιτικό κλίμα εν μέσω εορτών.
Πέρα από τα προηγούμενα οφέλη, η αποδοχή της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έδειχνε στους πολίτες ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι και ότι υπάρχουν κόμματα που ενδιαφέρονται για το καλό της χώρας, αντίθετα δηλαδή με όσα θέλει να παρουσιάζει η κυρίαρχη και ακροδεξιά προπαγάνδα.
Συγχρόνως, ένα τέτοιο βήμα συνεννόησης θα αποδυνάμωνε ουσιαστικά την καταστροφολογική -“η εμείς ή το χάος”- προπαγάνδα που σχεδιάζει η ΝΔ: η τελευταία θα υποχρεωνόταν να κατέβει στις εκλογές χωρίς να έχει κανένα δίλημμα για να θέσει στους ψηφοφόρους. Πιθανότατα για αυτούς ακριβώς τους λόγους ο κ. Σαμαράς θα απορρίψει την πρόταση, αν τεθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ Αλλά αυτό θα αποκάλυπτε και τις πραγματικές του επιδιώξεις, τις οποίες προσπαθεί να κρύψει και με το σημερινό του διάγγελμα.