15.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Συναγερμός για το Νοσοκομείο Χανίων: Παγχανιώτικη κινητοποίηση την Πέμπτη για δημόσια υγεία και στελέχωση

Ημερομηνία:

Σε παγχανιώτικο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας καλούν εργαζόμενοι, γιατροί και το Εργατικό Κέντρο Χανίων την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, μετά από μια μαζική σύσκεψη που ανέδειξε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της δημόσιας υγείας στα Χανιά, η τοπική κοινωνία κινητοποιείται. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων και το Εργατικό Κέντρο Χανίων απευθύνουν κάλεσμα ευρείας συμμετοχής σε παγχάνιο συλλαλητήριο.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με κεντρικό αίτημα την άμεση στελέχωση των δομών υγείας και τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.

Το συλλαλητήριο έρχεται ως φυσική συνέχεια μιας σημαντικής ενημερωτικής εκδήλωσης που προηγήθηκε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Χανίων. Εκεί, μετά από κάλεσμα των προαναφερόμενων φορέων, συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ειδικότερα στο Νοσοκομείο Χανίων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν εντυπωσιακή.

«Στην ενημέρωση έδωσαν το παρών πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πρωτοβάθμια σωματεία, συνταξιουχικές οργανώσεις, εργοδοτικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, σύλλογοι, συλλογικότητες, εκπρόσωποι κομμάτων και εκλεγμένοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επιστήμονες και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα. Μέσα από εκτενή ενημέρωση και διαλογική συζήτηση, «αποδείχτηκε περίτρανα ότι η υγεία στον Νομό Χανίων όντως αιμορραγεί από την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο και στις δομές υγείας».

Η υπολειτουργία των δομών, το κλείσιμο κλινικών και ο κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλες λόγω έλλειψης ιατρών και προσωπικού αναδείχθηκαν ως άμεσες απειλές. Ως αποτέλεσμα, όπως τονίζουν οι φορείς, «οδηγούνται πολλοί συνάνθρωποί μας ασθενείς σε ιδιωτικές δομές υγείας ή σε άλλες πόλεις όπως είναι το Ηράκλειο και η Αθήνα», επιβαρύνοντας περαιτέρω τους πολίτες.

Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, οι συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου θέτουν ένα σαφές πλαίσιο διεκδικήσεων, ζητώντας:

  • Πλήρη στελέχωση με ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους, καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές θέσεις εργασίας (ΣΟΧ, ΔΥΠΑ, επικουρικούς) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών.

Το επικείμενο συλλαλητήριο αναμένεται να αποτελέσει μια δυναμική έκφραση της ανησυχίας και της αποφασιστικότητας της τοπικής κοινωνίας για την προάσπιση ενός θεμελιώδους αγαθού, όπως είναι η δημόσια υγεία.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ