15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συνεστίαση ΚΚΕ Αποκόρωνα στην Ραμνή: Επικίνδυνη αυταπάτη, η πίστη ότι η σύμπλευση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την προστασία της ειρήνης και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ημερομηνία:

Με επιτυχία έγινε η συνεστίαση που οργάνωσαν οι ΚΟΒ Αποκορώνου του ΚΚΕ στην Ραμνή. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε το μέλος της Τομεακής Επιτροπής Χανίων Μελισσάκης Νικήτας

Η Ομιλία του μέλους της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Φίλες και  φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

καλησπέρα

«Αυτές τις μέρες, δίνουν και παίρνουν οι ευχές των αστικών κομμάτων για καλή χρονιά, που συνήθως συνοδεύεται με την ευχή και για καλή υγεία. Μόνο που για να έχεις καλή υγεία, εξαρτάται, από τις συνθήκες ζωής και δουλειάς, από το  εισόδημα,  από ένα δημόσιο δωρεάν και σύγχρονο σύστημα Υγείας,  από μια ζωή χωρίς άγχος  και ανασφάλεια.

Εύχονται στο λαό καλή υγεία τα κόμματα που διαδοχικά από κυβερνητικές θέσεις βοήθησαν στη μεγάλη διόγκωση των ιδιωτικών νοσοκομείων, των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ενώ υποχρηματοδότησαν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εύχονται όλοι τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και χρονιές ειρήνης, αυτοί που χώνουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στις πολεμικές βρομοδουλειές των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Επιμένουμε, ότι αυτό που επείγει σήμερα είναι η ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η συγκρότηση  συμμαχίας των εργατών, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Εργατική  κοινωνική συμμαχία που  δεν παραπλανιέται  από τους μύθους και τις υποσχέσεις της εκάστοτε  κυβέρνησης, δεν τρομοκρατείται από τις απειλές της, δεν παραιτείται από τους στόχους της, από την προοπτική της ριζικής ανατροπής.

Οι “επάνω”  πρέπει να νιώσουν τη δύναμη και την πραγματική πίεση από τον λαό.  Δεν υπάρχει  άλλος τρόπος για να αναχαιτίσουμε τα χειρότερα.

Φίλες και φίλοι  συντρόφισσες και σύντροφοι

Οι εξελίξεις στην περιοχή εμπλέκουν ακόμα βαθύτερα τη χώρα μας στα σχέδια  για  μείωση  της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ  από το ρωσικό φυσικό αέριο, στον “ενεργειακό πόλεμο” των ΗΠΑ με τη Ρωσία  που διεξάγεται στο έδαφος της Ευρώπης.

Ενώ η παρέμβαση των ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης μπορεί να αποβεί υπονομευτική για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Είναι επικίνδυνη αυταπάτη, να πιστεύει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ότι η σύμπλευση της Ελλάδας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την προστασία της ειρήνης και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

"google ad"

Η ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα καθησυχάζουν τον λαό, λέγοντάς του ότι με  την παροχή  νέων βάσεων και στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ, τόσο πιο πολύ προστατευμένοι είμαστε.

Αν οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους δεν τα βρουν μεταξύ τους, σε κάποια στιγμή η Ελλάδα θα μετατραπεί εκτός από ορμητήριο και σε χώρα  πολεμικής εμπλοκής, γι’ αυτό και το αίτημα να κλείσουν οι βάσεις και να μην υπάρχει καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πρέπει να ενώσει με μαχητικές κινητοποιήσεις το μεγαλύτερο μέρος του λαού.

Φίλες και φίλοι  συντρόφισσες και σύντροφοι

Όπως και στο παρελθόν, ο λαός βρίσκεται -καθημερινά- αντιμέτωπος με τους καυγάδες  ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση.

Εδώ και λίγες μέρες τσακώνονται αν ήταν πιο επιτυχημένη η επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ το 2017 ή η τωρινή του Μητσοτάκη. Για το αν τα επιδόματα για την ακραία φτώχεια, που τα παίρνουν από τους λιγότερο φτωχούς, ήταν μεγαλύτερα ή μικρότερα, ή αν αυτά τα παίρνουν σήμερα περισσότεροι σε σχέση με το χθες. Η έγνοια τους βέβαια είναι με ποιον τρόπο θα χειραγωγήσουν το λαό, ώστε όταν αυτός δυσαρεστείται με το ένα κόμμα να τρέχει να στηρίξει το άλλο, προκειμένου να συνεχίζεται η ίδια πολιτική σε βάρος των εργαζόμενων  της πόλης και της υπαίθρου.

Εμείς καλούμε το λαό, να ξεμπλέξει με τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, παλιά και νέα, όπως είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ. Να ξεφύγουν από το παραπλανητικό δίλημμα “συντήρηση ή πρόοδος”,  “κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά”.

Ποιος  οπαδός του ΠΑΣΟΚ πριν  20 χρόνια φανταζόταν ότι θα έλθει η στιγμή που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έκαναν κοινή κυβέρνηση; Ποιος οπαδός του Συνασπισμού πίστευε ότι θα έκανε συνεργασία ο ΣΥΡΙΖΑ με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ;  Ποιος οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ  περίμενε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολλαπλασίαζε τις αμερικανικές, ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.

Επίσης,  αυτό το σύστημα έχει μετατρέψει  την πλύση εγκεφάλου,  σε επιστήμη, ενώ χειραγωγεί τη νεολαία από τη στιγμή που θα περάσει την πόρτα του Νηπιαγωγείου. Εδώ και χρόνια, κατάργησε  τις όποιες κατακτήσεις αναγκάσθηκε να παραχωρήσει στους λαούς. Ο καπιταλισμός, παρότι σήμερα έχει επικρατήσει παγκόσμια, δεν είναι αιώνιος και ανίκητος, όσο και αν ζούμε εδώ και χρόνια μια παγκόσμιας σημασίας οπισθοδρόμηση με την ανακοπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι

Πέρα από τα εφόδια που παρέχει η επιστημονική θεωρία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, η πείρα ολόκληρου του 20ού αιώνα και των δύο δεκαετιών του 21ου δεν έχει δείξει ούτε μια προοδευτική ή φιλοαριστερή κυβέρνηση, ακόμα και με τη συμμετοχή ΚΚ που προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές για το λαό, που έβαλε τέλος στη συντηρητική πολιτική ή απέτρεψε την επάνοδο στη κυβέρνηση συντηρητικών, ακόμα και ακροδεξιών.

Μετά τη δοκιμασία του λαού που στήριξε την ελπίδα του σε αριστερή  κυβέρνηση, τότε ακολουθεί όχι μόνο η απογοήτευση, αλλά και η συντηρητικοποίηση. Όταν ο λαός βγάζει σωστά συμπεράσματα έστω και καθυστερημένα από την κοινωνική και πολιτική του πείρα όχι μόνο δεν απογοητεύεται από δυσκολίες και πισωγυρίσματα, αλλά αποκτά αντοχή, αποφασιστικότητα και ικανότητα να οργανώσει το επόμενο βήμα του, την αντεπίθεση.

Η ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως την καθήλωση του μέσου μισθού, το παραπέρα ξήλωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, νέο γύρο επίθεσης στο Ασφαλιστικό ενώ η φοροληστεία στο λαό διατηρείται και αυξάνεται παραπέρα κατά 800 εκατομμύρια.

Οι ρυθμίσεις των χρεών ή δήθεν σημαντικές μειώσεις φόρων για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες, για τους φτωχούς αγρότες δεν πρόκειται να τους γλιτώσουν από την πίεση και την ορμητική άνοδο των μονοπωλίων που υπερισχύουν παντού.

Οι κυβερνήσεις   μείωσαν  τα τελευταία χρόνια αρκετά  εκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια  για την δακοκτονία στην Κρήτη. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αποκορώνου   για την καταπολέμηση του δάκου  έπαιρνε 348.000 ευρώ και τώρα της χορηγούν 170.000 ευρώ. Από επτά ψεκασμοί που γίνονταν παλιότερα τώρα γίνονται, τρεις  η  τέσσερις,   με τα μισά βυτία σε κάθε ψεκασμό.

Όσον αφορά την δακοκτονία,  στόχος τους είναι να γίνει ατομική υπόθεση του αγρότη, μειώνουν τα κονδύλια, όπως κάνουν και με τις υπόλοιπες κοινωνικές δαπάνες, αφήνοντας τους αγρότες στην τύχη τους.  Αυτό σε συνδυασμό με  το υψηλό κόστος παραγωγής , τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τα  χαράτσια, τα υψηλά  ασφάλιστρα σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, την επικείμενη μείωση επιδότησης κλπ, επιταχύνουν την εγκατάλειψη της παραγωγής από τους μικρομεσαίους αγρότες.

Φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι

Με τα μάτια, το νου και την καρδιά πάντα στραμμένα στα οξυμένα προβλήματα του σήμερα, στη σχετική ή απόλυτη φτώχεια, στη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και στις εστίες του πολέμου, δεν πρόκειται να παραπλανήσουμε τον ελληνικό λαό ότι με ένα συλλαλητήριο, με μία ή δύο απεργίες και κινητοποιήσεις θα καταφέρει να ικανοποιήσει τις δίκαιες απαιτήσεις του.

Ο αγώνας πρέπει να είναι σχεδιασμένος, με προοπτική. Τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να κερδίσει σήμερα θα το βρει στις γραμμές του αγώνα και όχι παθητικά, μοιρολατρικά, έξω από αυτόν.

Ο λαός θα γίνει πραγματικά κυρίαρχος στον τόπο του, αφού θα πάρει στα χέρια του όλα τα μέσα παραγωγής και την πολιτική εξουσία, θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα αξιοποιήσει τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία για τις ανθρώπινες ανάγκες, θα βάλει τέλος στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο 20ός αιώνας απέδειξε ότι η εργατική εξουσία, η σοσιαλιστική μπορεί να γίνει πραγματικότητα, δεν είναι ουτοπία.  Η κοινωνική εξέλιξη δεν γυρνάει πίσω, ούτε μπορεί να μείνει στατική και ακίνητη. Δεν πρέπει να χάνεται ούτε μια μέρα στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, τη συμπόρευση στους αγώνες με το ΚΚΕ.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες.

Προχωράμε μπροστά με αισιοδοξία

Θα τα καταφέρουμε .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ