19.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Συνεχίζει να λειτουργεί με διανομή το “Κυριακάτικο μαγείρεμα” από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών και εν μέσω επιδημίας κορωνοϊού – Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε

Ημερομηνία:

Μα ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών ενημερώνει ότι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κυριακάτικα συλλογικά μαγειρέματα – όπως συμβαίνει εδώ και δέκα περίπου χρόνια – με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες ντόπιων και μεταναστών σε φαγητό, καθώς μέχρι πρόσφατα τα «συσσίτια της Σπλάντζιας» δεν λειτουργούσαν Κυριακές.

Πλέον, με τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την επιδημία του κορονο-ιού και το γεγονός ότι η ανάγκη παροχής φαγητού συνεχίζει να υπάρχει και να μεγεθύνεται, αποφασίστηκε να τροποποιηθεί η μορφή της κυριακάτικης συλλογικής κουζίνας δίνοντας της προσωρινά το χαρακτήρα διανομής φαγητού σε πακέτο και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας .

Ταυτόχρονα, για να συνεχίσει το κυριακάτικο μαγείρεμα στο Στέκι σε αυτές τις νέες, πιο δύσκολες συνθήκες, απευθύνεται κάλεσμα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή στη βάση της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι:

Γνωρίζουμε ότι τα συσσίτια της Σπλάντζιας μαγειρεύουν πλέον και την Κυριακή το μεσημέρι, ωστόσο δοκιμάζοντας την απογευματινή λειτουργία της κουζίνας στο Στέκι, διαπιστώσαμε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται για να πάρουν φαγητό για το βράδυ. Σκοπός λοιπόν της ομάδας του Κυριακάτικου Μαγειρέματος είναι να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων για βραδινό φαγητό.

Η ομάδα του Κυριακάτικου Μαγειρέματος στο Στέκι, είναι αυτο-οργανωμένη, λειτουργεί με άμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες συνέλευσης, ενώ ‘βρίσκεται’ μέχρι να τελειώσουν οι περιορισμοί μετακίνησης κάθε Παρασκευή στις 20:00 στον σύνδεσμο:

https://meet.jit.si/steyi_chania

(η πρόσβαση στον παραπάνω σύνδεσμο γίνεται μέσω firefox, chrome, opera κλπ. Πρόκειται για πλατφόρμα από το κίνημα του λογισμικού ανοικτού κώδικα, με περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με skype. Από υπολογιστή δεν απαιτείται η εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής – από κινητό θα ζητηθεί με την πρώτη επίσκεψη η εγκατάσταση της εφαρμογής jitsi).

Όποια/ος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει τις διαδικασίες.

Οι τρόποι που κάποιος μπορεί να συνδράμει το «Κυριακάτικο Μαγείρεμα» στο Στέκι είναι πολλαπλοί:

Είτε προσφέροντας, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, κοτόπουλο, πελτέ ντομάτας, φρούτα, λαχανικά, σαπούνια, υλικά καθαρισμού (για πιάτα, για χώρους), μεγάλες πλαστικές σακούλες απορριμάτων, αλουμινένια κεσεδάκια διανομής, κτλ.

Είτε κατόπιν επικοινωνίας να προσφέρει τον οβολό του ή κάποιο μαγειρεμένο φαγητό ή γλυκό.

Είτε με την έμπρακτη παρουσία του κατά το μαγείρεμα, τη διανομή και το καθάρισμα.

Επισυνάπτεται ένα αρχείο excel (google doc), στο οποίο όποιος θέλει συμπληρώνει το όνομα και το τηλέφωνο του, την ημερομηνία που μπορεί να βοηθήσει στο μαγείρεμα!!

Εδώ το  link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1elvfgEQ07RkV9PW-WpsZ_SfrYiVio81vNbJLkCJrAQ4/edit?ts=5e907cd3#gid=0

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. Επικοινωνίας: 6951145970, 6976023952

e-mail: steyi.chania@gmail.com

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡOΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΓΙΩΜΕΝΕΣ)

Α. ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

  1. Συμπληρώνουμε στο excel το όνομα και το τηλέφωνο μας, την ημερομηνία που μπορούμε να βοηθήσουμε.
  2. Συμβουλευόμαστε το excel και επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους που έχουν δηλώσει συμμετοχή τρεις ημέρες πριν το μαγείρεμα.
  3. Διαβάζουμε στην ίδια φόρμα ή ανατρέχουμε στο e-mail ενημέρωσης από την προηγούμενη Κυριακή τι πρόκειται να μαγειρέψουμε και ποιες είναι οι ελλείψεις (τα οποία έχουν συμπληρωθεί από τα άτομα της προηγούμενης Κυριακής).

Κατόπιν συνεννόησης με τα άτομα της βάρδιας επιμερίζονται οι δουλειές:

  1. Παραλαβή ψωμιού από φούρνο Κουνδουράκη (Νικ. Πλαστήρα 97, πίσω από Σκλαβενίτη στις Μουρνιές) το Σάββατο 9.00-14.30 (παίρνουμε πιο πριν τηλέφωνο, 2821070504.Eπιβεβαιώνουμε αν έχει να μας δώσει. Θα πρέπει να εξετάσουμε και τη διαθεσιμότητα άλλων φούρνων. Ενας είναι ο Πλακόπουλος, στην 8ης Δεκεμβρίου τηλ. 2821045050, ο οποίος μας έδινε πέρυσι).

iii. Διαδικτυακή παραγγελία μαναβικής από κατάστημα Γαία. Μέχρι Πέμπτη.

iiii. Αγορά κρέατος, κτψ. από Τζινευράκη ή αραβικό μπακάλικο. Μέχρι Σαββάτο.

  1. Ψώνια αναλώσιμων, χαρτί κουζίνας, πλαστικές σακούλες μικρές, πιρούνια, κουτάλια, κεσεδάκια, πλαστικές σακούλες απορριμάτων. Μέχρι Σάββατο μεσημέρι.
  2. Αγορά φιάλης υγραερίου (προσέχουμε να μην έχει διαρροή είτε στη βάση του μπεκ πάνω στη φιάλη, όταν το παίρνουμε από το μαγαζί ή όταν την συνδέουμε στα σημεία σύνδεσης. Εξετάζουμε αν τα λάστιχα (σε όλο το μήκος τους) είναι σε καλή κατάσταση ή έχουν «σπάσει». Στο στέκι υπάρχει αφρός ελέγχου για διαρροή).

Β.  MΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ώρα μαγειρέματος 15.00

Ώρα διανομής 18.00-19.30

Προβλεπόμενες μερίδες γύρω στις 70

Αριθμός ατόμων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος max 10. Επιλέγουμε να εμπλέκονται και μετανάστες, ώστε να σπάει κάπως η ανάθεση. Μεριμνούμε για τα περιοριστικά μέτρα, γάντια, μάσκες, καθαρισμός επιφανειών.

  1. ΜΑΓΕΊΡΕΜΑ

– Προετοιμασία φαγητού, μαγείρεμα, όπως αγαπάει ο καθένας με συλλογικό πνεύμα

– Κόψιμο ψωμιού

– Ετοιμασία σαλάτας

  1. ΔΙΑΝΟΜΗ

– Συσκευάζονται σε κεσεδάκια οι μερίδες, σε σακούλες με σαλάτα, ψωμί, φρούτο και ο,τι άλλο προσφέρεται την εκάστοτε φορά.

– Κατεβαίνουν στο διάδρομο πριν την είσοδο

– Διαμορφώνουμε έξω από την είσοδο του Στέκι ένα Π, με θρανία

– Τρεις άνθρωποι μαζί κάποιον αραβόφωνο, αρχίζουμε τη διανομή ζητώντας από τους ανθρώπους να μην συγκεντρώνονται όλοι μαζί.

  1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Τα αφήνουμε καθαρά – οχι τσαπατσούλικα και χάλια μεταθέτοντας της ευθύνη καθαρισμού σε άλλες/ους.!!!

– Πλένουμε κατσαρολικά,κτλ…και τα βάζουμε πίσω.

– Τοποθετούμε τα διάφορα υλικά στα ντουλάπια στη θέση τους.

– Σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε (με καθαρό νερό στους κουβάδες).

– Κλείνουμε υγραέριο και ελέγχουμε, δύο διαφορετικά άτομα, ότι έκλεισε!!

– Προσέχουμε να μην έχει μείνει κάποια βρύση ανοιχτή ή αν το καζανάκι τρέχει στις τουαλέτες.

Γ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

  1. ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

– Αποφασίζουμε και προτείνουμε τι φαγητό θα μαγειρευτεί την επόμενη εβδομάδα

– Τσεκάρουμε και γράφουμε ελλείψεις στη φόρμα του excel (πολύ σημαντικό: αν δεν γράψουμε ελλείψεις μπορεί να μην μπορεί να γίνει το μαγείρεμα την επόμενη Κυριακή):

  1. Ζυμαρικά, ρύζι, ντοματάδες, καρυκεύματα κτλ;
  2. Λαχανικά (ανάλογα με το φαγητό της επόμενης φοράς);

iii. Λάδι;

  1. Αναλώσιμα, καθαριστικά;
  2. Αλουμινένια κεσεδάκια με καπάκι, σακούλες διανομής.
  3. Υγραέριο;

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ/ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ!!

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ:

  1. ΨΩΜΙ, ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 97,

   ΤΗΛ.: 2821 070504, κάθε Σάββατο μεχρι τις 14.30

   (όσο πιο αργά πάμε τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μας δίνει)

  1. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ (ΓΑΝΤΙΑ, ΣΑΚΟΥΛΕΣ, ΚΕΣΕΔΑΚΙΑ,ΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΑ, ΚΤΛ)

    ΚΥΔΩΝΙΑΣ 126, ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ, ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΣΥΝΚΑ

  1. ΜΑΝΑΒΙΚΗ:
  2.  i) ΓΑΙΑ, email παραγγελίων εως Πέμπτη και παραλαβή Σάββατο από το

     κατάστημα (Δημητρακάκη 2), eva_gaia@otenet.gr, 2821 036446

  1. ii) Λαική κάθε Σάββατο κατά τη 13.00
  1. SUPER MARKET: MHNIAIEΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: ΣΚΛΑΒΕΝITΗΣ, SYNKA. Όσπρια,  

    Ζυμαρικά, Ρύζι, Nτοματάδες κτλ.

  1. ΥΓΡΑΕΡΙΟ: ZOYMΠΟΥΛΑΚΗΣ (https://www.zgas.gr/), ΑΝ.ΓΟΓΟΝΗ 155
  1. Αράβικο Μανάβικο: Σμύρνης και Κελαιδή (πίσω από τα ΚΤΕΛ)
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ