25.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Τι λένε στις ανακοινώσεις τους για το συμβάν με το “Ελ. Βενιζέλος” η ΑΝΕΚ, η Πυροσβεστική, το Υπουργείο Ναυτιλίας και ο Ο.Λ.Π. | Βίντεο

Ημερομηνία:

Άνοιξε ο καταπέλτης οχημάτων του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς η πυροσβεστική υπηρεσία με τη χρήση αφρού και νερού, μπόρεσε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στο τρίτο γκαράζ του πλοίου, εν πλω για τα Χανιά. Μέσα στο γκαράζ του «Ελευθέριος Βενιζέλος» – που αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά στην ακτή Ξαβερίου αποβιβάζοντας τους 875 επιβάτες – παραμένουν εστίες καπνού, ενώ ήδη ξεφορτώθηκαν κάποια φορτηγά.

Το πλοίο μεταφέρει 80 φορτηγά και 152 οχήματα. Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος που βρίσκεται στο σημείο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση για το Πυροσβεστικό Σώμα λόγω της στενότητας του χώρου μέσα στο πλοίο, καθώς υπάρχουν πολλά οχήματα και φορτηγά αλλά και του έντονου καπνού. Πρόσθεσε ότι όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Επίσης, πρόσθεσε ότι η φωτιά έχει εκδηλωθεί στο ισόγειο γκαράζ του πλοίου, ενώ τόνισε ότι το πλοίο δεν μετέφερε εύφλεκτα υλικά.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Νωρίτερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό, στην οποία αναφέρει: «Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του ΕΓ/ΟΓ Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ βρισκόταν εν πλω, μεταξύ των νήσων Ύδρας και Αγ. Γεωργίου, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 00:17 σήμερα. Για τον ασφαλή κατάπλου του πλοίου στο Λιμάνι του Πειραιά άμεσα κινητοποιήθηκαν τα πυροσβεστικά πλοιάρια Πούλιος και Κοκκινάκης μαζί με μια ομάδα, έξι διασωστών, από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και οκτώ πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος. Σε πλήρη ετοιμότητα στο Λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δέκα οχήματα, δύο ομάδες, 18 διασωστών, από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με μία κινητή μονάδα. Με την άφιξη του πλοίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν στην ασφαλή αποβίβαση των 875 επιβατών και συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.»

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει πάρει κλίση στο λιμάνι, λόγω της συσσώρευσης υδάτων από την πυροσβεστική επιχείρηση, εντός του γκαράζ του πλοίου. Οι λιμενικές αρχές εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση και υποχωρήσουν τα νερά που έριξε η Πυροσβεστική, η κλίση του πλοίου θα επανέλθει χωρίς πρόβλημα.

Για κάθε ενδεχόμενο δίπλα από το καράβι βρίσκονται 4 ρυμουλκά πλοία.

Οι ανακοινώσεις της ΑΝΕΚ

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά. Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα. Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420».

Παράλληλα, η ΑΝΕΚ προχώρησε έπειτα σε μια ακόμη ανακοίνωση μέσω της οποίας εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η οικογένεια της ΑΝΕΚ LINES, ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του Ελευθέριος Βενιζέλος απευθύνουν ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας για την επιτυχή αντιμετώπιση του σημερινού συμβάντος στο δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά.

Πιο συγκεκριμένα, απευθύνουμε θερμά ευχαριστώ στο Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και στην ομάδα της ΕΜΑΚ, για την άμεση κινητοποίηση και συμβολή τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών στο
λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα ευχαριστίες απευθύνουμε στον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής
Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος με την παρουσία και την επίβλεψή του συνέβαλε στον αποτελεσματικό συντονισμό της επιχείρησης.

Ιδιαίτερη μνεία επίσης θα πρέπει να γίνει για τα πλοία και τα πληρώματα των Βlue Star ,Knossos Palace, Blue Horizon για τη στήριξη, την αλληλεγγύη και την ταχύτατη ανταπόκρισή τους, αλλά και για τα μικρότερα βοηθητικά πλοία που έσπευσαν να παραπλεύσουν με το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Και τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους τους επιβάτες μας για τη συνεργασία, την ψυχραιμία και την κατανόηση που έδειξαν ακολουθώντας τις οδηγίες του πληρώματος.

Η ανακοίνωση του ΟΛΠ για τις ενέργειές συνδρομής στη διαδικασία ελλιμενισμού του πλοίου

Άμεση και αποτελεσματική υπήρξε η αντίδραση των υπηρεσιών της ΟΛΠ Α.Ε. στη φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης  29.08.2018. Πιο συγκεκριμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΠ μόλις ενημερώθηκαν για το συμβάν:

α) Διέθεσαν θέση παραβολής για το πλοίο στον προβλήτα κρουαζιέρας και μάλιστα κοντά στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης και η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών και των μελών του πληρώματος.

β) Διέθεσαν ειδική κλίμακα (αεροπορικού τύπου) ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποβίβαση των επιβατών και άλλα ειδικά μέσα (κλαρκ, κινητό γερανό, μηχανήματα) για την εξυπηρέτηση των απαιτούμενων ενεργειών.

γ) Διέθεσαν λεωφορεία για τη μεταφορά των επιβατών μετά την αποβίβασή τους.

δ) Διέθεσαν τον επιβατικό σταθμό «Θεμιστοκλής» για την καταγραφή των αποβιβασθέντων, την παροχή νερού στους επιβάτες ακόμη και ειδικών αμαξιδίων σε ΑΜΕΑ.

Γενικότερα το προσωπικό των Τμημάτων Ασφάλειας Λιμένος & Προστασίας Περιβάλλοντος, Κρουαζιέρας & Ακτοπλοΐας και Εργασιακής Λειτουργίας της ΟΛΠ Α.Ε. ανταποκρίθηκε άμεσα και συνέβαλε με τις προσπάθειές του στην ασφαλή εκκένωση του πλοίου. Σημειώνεται ότι τις επιχειρήσεις παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και η Διοίκηση της ΟΛΠ A.E. λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδει στα θέματα ασφαλείας.

H ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για την επιχείρηση στο φλεγόμενο πλοίο

Απολογιστική ανακοίνωση για την επιχείρηση στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Ναυτιλίας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ενημερώθηκε, την 00:03 σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο του γκαράζ του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» Ν.Χ. 20, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Ύδρας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 bf.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 22:00 από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι των Χανίων με 875 επιβάτες, 140 άτομα πλήρωμα, 80 φορτηγά οχήματα και 152 Ι.Χ.Ε. οχήματα.

Άμεσα το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Σπετσών, Ύδρας, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αίγινας, Ναυπλίου, Πόρου, Ραφήνας και Σαλαμίνας προς παροχή συνδρομής και στην περιοχή έσπευσαν έντεκα (11) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ δεσμεύτηκαν τα Ε/Γ – Ο/Γ πλοία «BLUE HORIZON», «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «BLUE STAR I», «BLUE STAR NAXOS», «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ», τα Φ/Γ πλοία «SEACROWN I» σημαίας Μάλτας, «APUANA D» σημαίας Ιταλίας, «CENTURIUS» σημαίας Marsal Islands, «ERMIONI» Ν.Π. 11995, «YM BUSAN» σημαίας HONG KONG και «SAMANTHA» σημαίας Παναμά. Στην περιοχή επίσης έσπευσαν η Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΛΗΜΝΟΣ», εννέα ρυμουλκά πλοία, δέκα τρία ιδιωτικά σκάφη καθώς και δύο πλοία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα η Μονάδα Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ), η Μονάδα Αεροπλάνων Λιμενικού Σώματος (ΜΑΛΣ), τέσσερα ελικόπτερα και C130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Με απόφαση του Πλοιάρχου του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», το εν λόγω πλοίο κρίθηκε σκόπιμο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά ενώ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι επιβάτες παρέμειναν στους σταθμούς συγκέντρωσης του πλοίου φορώντας τα ατομικά τους σωσίβια.

Τελικά το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά την 04:05, συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., της Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» και των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, ενώ οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, με κλίμακα ξηράς. Στο λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν ήδη κλιμακοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για παροχή τυχόν βοήθειας αν απαιτούνταν. Μετά την αποβίβαση των επιβατών, άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισήλθαν στο πλοίο προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος δόθηκε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στον φορέα διαχείρισης του λιμένα να εφαρμοστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή τυχόν ρύπανσης και τέθηκαν τα μέτρα απορρύπανσης σε ετοιμότητα, ενώ τοποθετήθηκε, προληπτικά, πλωτό φράγμα πέριξ του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ».

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του περιστατικού, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και η στρατιωτική ηγεσία του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στο Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. μετέβησαν άμεσα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος, όπου είχαν τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης, ενημερώνοντας διαρκώς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» μέχρι αποκατάστασης των ζημιών και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Με πληροφορίες από skai.gr, euronews.gr, news247.gr, zougla.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατά 11 βαθμούς ανέβηκε η θερμοκρασία στο Ρέθυμνο σε 90 λεπτά!

Από τους 19 στους... 30 "σκαρφάλωσε" ο υδράργυρος στο...

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Χανίων για την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις, που...

Κυβερνητική σύγχυση: Ο Άδωνις Γεωργιάδης προεξοφλεί κίνηση Μητσοτάκη για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε επικίνδυνα παιχνίδια για τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων, όπως το μέτωπο...

Ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικής ΒΑΠΕ

Σφακιανοί προχώρησαν στη δημιουργία πρωτοβουλίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριων. Στην...