16.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ: Καμιά νταλίκα, κανένα χωματουργικό μηχάνημα δεν θα πλησιάσει στην Κουρούπα

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ:

Στον τοπικό τύπο κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή της οποίας          ο συντάκτης στρέφεται κατά πάντων όσοι αντιστέκονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό Κουρούπα διαστρεβλώνοντας γεγονότακαι απειλώντας με αγωγές. Ειδικότερα δε, καταφέρεται ενάντια στις εφημερίδες που δημοσίευσαν το κοινό Κάλεσμα των επιτροπών αγώνα Αγ. Βασιλείου, της ομάδας αντιΒΑΠΕ Αρκαδίου και του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, το οποίο θεωρεί ανυπόγραφο!

Αλίμονο αν δεν γνωρίζει η κοινωνία του Ρεθύμνου τι είναι το Συντονιστικό Ρεθύμνου που δημιουργήθηκε το 2011 στο πλαίσιο των αγώνων του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ και έκτοτε έχει διοργανώσει δεκάδες πολυπληθείς εκδηλώσεις, κάποιες σε συνεργασία με τις επιτροπές αγώνα Αγ Βασιλείου, τον Ορειβατικό σύλλογο Ρεθύμνου, τον Σύλλογο αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, το Δίκτυο αλληλεγγύης Ρεθύμνου χωρίς μεσάζοντες και άλλες συλλογικότητες. Παράλληλα δε, εχει δημοσιεύσει δεκάδες κείμενα συνεισφέροντας στον δημόσιο διάλογο και την ενημέρωση για ένα μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα.

Αντί λοιπον να υποστηρίζει ανακρίβειες ο συντάκτης της επιστολής, μπορούσε με μια περιήγηση στο διαδίκτυο ή μια επίσκεψη στην σελίδα μας στο FΒ να διαπιστώσει πόσο “άγνωστοι” είμαστε όχι μόνο στο Ρέθυμνο και την Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ολη όμως η μακροσκελής επιστολή είναι γεμάτη ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις γεγονότων. Όποιος διαβάσει το δημοσιευμένο στον τύπο και αναρτημένο στην σελίδα μας στο FΒ κοινό Κάλεσμα, θα διαπιστώσει τι πραγματικά λέμε και τι ψευδώς μας αποδίδεται.

Προφανώς, ο συντάκτης της επιστολής που αυτοσυστήνεται ως “εργολάβος του έργου” και ένθερμος υποστηρικτής των ανεμογεννητριών εκλαμβάνει ως προσωπική προς τον ίδιο προσβολή την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά του δήμου Αγ Βασιλείου. Αντίθεση η οποία έχει εκφρασθεί εδώ και χρόνια με πολυπληθείς προσφυγές στο ΣτΕ και μεδεκάδες εκδηλώσεις κατά των ΒΑΠΕ, με αποκορύφωμα την μεγαλειώδη μηχανοκίνητη και πεζή διαδήλωση στο Ρέθυμνο (15-10-14).

Οσο για το αιολικό πάρκο στην Κουρούπα που το χαρακτηρίζει “μικρό” και επομένως ακίνδυνο επειδή θα έχει μόνο 4 ανεμογεννήτριες, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν ακίνδυνες για το περιβάλλον αιολικές εγκαταστάσεις. Ακόμα και τα «μικράαιολικά πάρκα» με «μικρές» ανεμογεννήτριες κατακερματίζουν οικοτόπους, σκοτώνουν σπάνια αρπακτικά, απειλούν την ανθρώπινη υγεία και  καταστρέφουν φυσικά – πολιτιστικά τοπία που διατηρήθηκαν στους αιώνες.

Είναι επίσης σαφές ότι ανάλογα με την κλίμακα του τοπίου ακόμα κι ένα “μικρό αιολικό πάρκο” μπορεί να μετατρέψει μια περιοχή σε “αιολική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας”. Πόσο μάλλον που στην Κουρούπα και στα γύρω βουνά προγραμματίζονται πολλά ακόμα “αιολικά πάρκα”απο διάφορες εταιρείες που αν γίνει η αρχή, κι ανοίξει η κερκόπορτα, θα περικυκλωθούν πολλά χωριά απο δεκάδες ανεμογεννήτριες.

Υπενθυμίζουμε την καταστροφή που εχει υποστεί ο Κουλούκωνας απο το “μικρό” αιολικό πάρκο, βλ: Δ.Ψαρρά  “Ο Κουτσοτρούλης ΑΠΕβίωσε”(http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=131). Και βέβαια, δεν ξεχνάμε τους αγώνες των κατοίκων στο Αποπηγάδι Χανίων για να μη μπουν οι 3 ανεμογεννήτριες το 2009 και το σύνθημά τους τότε «Σήμερα εμείς αύριο εσείς».

Είναι γνωστό πως η εγκατάσταση ενός έστω και “μικρού” αιολικού πάρκου είναι τεχνικό έργο που ξεπερνά τα δεδομένα και τις απαιτήσεις μιας οποιασδήποτε μικρής εργολαβίας και προφανώς δεν μπορεί να το αναλάβει κάποιος χωρίς να διαθέτει σχετική εμπειρία.

Ωστόσο ο συντάκτης της επιστολής,που δηλώνει θιγόμενος επειδή “εμποδίζεται να προχωρήσει στο έργο”, στην πράξη δεν δραστηριοποιείται ως εργολάβος. Πέρα απο ένα λογότυπο κατασκευαστικής εταιρείας ανάμεσα σε ποικίλες δραστηριότητες στην επαγγελματική του ιστοσελίδα, κανένα τεχνικό έργο του δεν αναφέρεται πουθενά,στο διαδίκτυο ή αλλού. Επαγγελματικά, εκτός απο ιδιοκτήτης τυροκομείου και έμπορος ζωοτροφών είναι γνωστός, κυρίως, ως ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι.

Κι εδώ γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα: Ο εν λόγω ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι τελικώς τι ρόλο ήρθε να παίξει;

Τι εξυπηρετεί επιχειρώντας να διχάσει την κοινωνία με ρατσιστικές ρητορίες του τύπου: “περιφερόμενοι αγνώστου καταγωγής μουσαφίρηδες στο Ρέθυμνο, εκμεταλλευόμενοι τη φιλοξενία και το φιλότιμο όλων των Ρεθυμνιωτών“ ;

Γιατί προσπαθεί να εκφοβίσει αγωνιστές κατά των ΒΑΠΕ και δημοσιογράφους απειλώντας τους με αγωγές; (συνήθης τακτική απο όσο ξέρουμε).

"google ad"

Βεβαίως ματαιοπονεί. Πριν αναλάβει την “εργολαβία”έπρεπε να γνωρίζει πόσο καλά πληροφορημένη είναι η τοπική κοινωνία για την απάτη των αιολικών και πόσους θα βρει απέναντί του όποιος επιχειρήσει να καταστρέψει τα βουνά μας.

Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος είναι δικαίωμα και χρέος όλων μας. Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε συνιστά απειλή η απόφαση της τοπικής κοινωνίας να αγωνισθεί ενάντια στην λαίλαπα της “πράσινης”κερδοσκοπίας. Και σ αυτόν το αγώνα κανένας άνθρωπος και καμιά περιοχή δεν θα είναι μόνοι τους.

Ολοι μαζί υπερασπιζόμαστε τα βουνά μας.

Καμιά νταλίκα, κανένα χωματουργικό μηχάνημα δεν θα πλησιάσει στην Κουρούπα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η καταστροφή στη Γάζα, χειρότερη και από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει στη Γάζα η αδιάκοπη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ από την...

Στο Βοτανικό Πάρκο Χανίων ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μάκμπεθ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ...

Joost Klein: Ο Ολλανδός διέγραψε τα stories του και έκανε unfollow την Eurovision

Ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό έχει προκύψει με τη συμμετοχή...