16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Συν-Σχεδιάζοντας τη μετάβαση στον αγροοικολογικό αμπελοοινικό τομέα» στο ΜΑΙΧ την Τρίτη

Ημερομηνία:

Συν-Σχεδιάζοντας την αγροοικολογική μετάβαση του αμπελο-οινικού τομέα είναι το θέμα εκδήλωσης που θα υλοποιηθεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), με την υποστήριξη του Δ. Πλατανιά, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, 2023 και ώρα 10:30, στο πλαίσιο του έργου ECOVINEGOALS /INTERREG ADRION.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν κύρα αποτελέσματα του έργου όπως αγροοικολογικές πρακτικές των αμπελώνων της Κρήτης και σχέδια δράσης για την αγροοικολογική μετάβαση του αμπελοοινικού τομέα με στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιεργητές – αμπελουργούς, οινοποιούς, συλλογικούς φορείς, φορείς του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικά – ερευνητικά ινστιτούτα, όσους ενδιαφέρονται για τον αμπελοοινικό τομέα αλλά και για την αγροοικολογία, μια πρόταση για ένα βιώσιμο, φιλικό προς το κλίμα, το περιβάλλον και τον άνθρωπο σύστημα αγροδιατροφής.

Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν δράσεις σε συγκεκριμένες περιοχές μελέτης στις χώρες των εταίρων (Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μοντενέγκρο και Ελλάδα) σε αναφορά μετους τρεις βασικούς άξονες της αγροοικολογίας και συγκεκριμένα την παραγωγική διαδικασία-καλλιέργεια, τη διατήρηση και ανάδειξη του αγροτικού τοπίου, της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιώνοικοσυστήματος και την εφαρμογή διαδικασιών συμμετοχικής διακυβέρνησης προς την κατεύθυνση της αγροοικολογικής μετάβασης των αμπελουργικών περιοχών.Περιοχές μελέτης για την Ελλάδα είναι ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων – Ηράκλειο και ο Δήμος Πλατανιά – Χανιά.

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 το πρωϊ, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού στην Παλαιά Ηλεκτρική Αρχανών, με την υποστήριξη του Δ. Αρχανών Αστερουσίων.

Το έργο ECOVINEGOALSInterregADRION αντιμετωπίζει βασικές προκλήσεις (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές) που προκύπτουν από την εντατική αμπελουργία στην περιοχή Αδριατικής Ιονίου. Κύριος στόχος είναι η υποστήριξη της μετάβασης προς την αγροοικολογική αμπελουργία που προωθεί πρακτικές που βελτιστοποιούν τη χρήση των πόρων, είναι συμβατή με τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της βιοποικιλότητας και διασφαλίζει την ανάδειξηπαραδοσιακών τοπίων και υπηρεσιών οικοσυστήματος, προωθεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και προϊόντων που μπορούν να αναπτυχθούν σε σχέση με την αμπελουργία (αγρο-οινο-τουρισμός, τοπική γαστρονομία, κλπ) και ενθαρρύνει συνέργειες και διαδικασίες συμμετοχικής διακυβέρνησης.  Το έργο ECOVINEGOALS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREGADRIONμε επικεφαλής φορέα (Ομάδα Τοπικής Δράσης Ανατολικής Βενετίας – VeGAL) με συγχρηματοδότηση της ΕΕ και Εθνικών πόρων, ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο 2023 ενώ συμμετέχουν 10 εταίροι από την την Ιταλία, τηνΚροατία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία (https://ecovinegoals.adrioninterreg.eu/).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...