31.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αναταραχή στο εσωτερικό λόγω κεντροαριστεράς και Τσίπρα – Τα 3+1 μηνύματα του Κασσελάκη ο οποίος συγκαλεί σήμερα Εκτελεστικό

Ημερομηνία:

Σε πολιτικό γεγονός εξελίχθηκε η Διάσκεψη Τσίπρα – Ζάεφ η οποία έδωσε ένα στίγμα πρόβας της κεντροαριστεράς εν μέσω της μετεκλογικής συζήτησης που έχει φουντώσει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση αυτή, όπως είναι γνωστό, κυριαρχούν σενάρια που μιλούν για έναν ενδεχόμενο επιστροφής Τσίπρα σε ρόλο ηγεσίας κοινής αποδοχής μιας ενιαίας κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει εκνευρισμό με τον Στέφανο Κασσελάκη να στέλνει νυχθημερόν το μήνυμα πως όποιος κάνει τέτοια σχέδια θα πρέπει να υπολογίζει και τον ίδιο ως αντίπαλο και δη σε διαδικασία εκλογής από τη βάση, όπου, υπονοεί, θα είναι ο ίδιος νικητής.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν χθες μια σειρά από συμβάντα:

-η απαξιωτική αναφορά έως και επίθεση του Παύλου Πολάκη στο Ινστιτούτο Τσίπρα, και των συγκλίσεων που προωθεί: «όχι άλλα ινστιτούτα» είπε όχι άλλα στρογγυλά τραπέζια και φληναφήματα για βιώσιμη ανάπτυξη, εμώ τάχθηκε υπέρ των συγκρούσεων με καρτέλ και όχι μόνο

η κίνηση Κασσελάκη να προγραμματίσει συνέντευξη την ώρα της ομιλίας Τσίπρα, με μηνύματα και για τον ίδιο, όταν λίγο πριν αντάλλασσαν χειραψία προ της βράβευσης Νίμιτς

-η απόλυση Θεοχαρόπουλου από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της τομεάρχη Εσωτερικών Γιώτας Πούλου, λίγες μέρες μετά την πρόταση με Ραγκούση για εσωτερικό δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά. Ο ίδιος απέδωσε την εξέλιξη σε πολιτικούς λόγους (δηλ. την πρόταση για δημοψήφισμα), από την Κουμουνδούρου έλεγαν ότι δεν εκπλήρωνε τα καθήκοντά του και κάποιοι ευρύτερα διαβάζουν προμηνύματα εκκαθαρίσεων τσιπρικών στελεχών.

Κι ακόμα ο Νίκος Παππάς νωρίς το πρωί προχώρησε στην δημοσιοποίηση της πρότασής του για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ με τον επικεφαλής και υποψήφιο πρωθυπουργό να αναδεικνύεται από εκλογές στη βάση.

Εκτελεστικό υπό Κασσελάκη το πρωί, ομιλία Τσίπρα το βράδυ

Οι εξελίξεις πλέον δείχνουν πυκνές και στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πάντως προς το παρόν να ανοίγει ευθέως θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας και με τις επόμενες κινήσεις Κασσελάκη να αναμένονται.

Ειδικότερα, σήμερα, μέσα σε αυτό το κλίμα όπου επιπλέον, ο καθένας παρουσιάζει την πλατφόρμα του για την επόμενη μέρα και η ηγεσία δείχνει να πιέζεται μετά το αποτέλεσμα και να προχωρεί σε αλλαγή πλεύσης, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί το Εκτελεστικό Γραφείο στις 10:30, στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα το βράδυ ολοκληρώνονται οι εργασίες της διήμερης Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να στείλει και αυτός τα μηνύματά του στην ομιλία του για το «Μέλλον της Ευρώπης».

Τρία συν ένα μηνύματα

Χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη προς τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ant1:

Eίπε καθαρά ότι, εφόσον προχωρήσει κάποιο από τα σενάρια για κοινή κάθοδο ή συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιος σε εκλογή από τη βάση ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που είχε φωτογραφίσει ήδη από την κοινοβουλευτική ομάδα την περασμένη Πέμπτη. Ταυτίζει τα σενάρια που περιλαμβάνουν τον Τσίπρα με «συμφωνίες κορυφής» και άρα επιβολής από τα πάνω, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την σημασία της λαϊκής νομιμοποίησης. Όπως είπε κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Νίκου Παππά, «όλα τα σενάρια καταλήγουν σε μία ηγεσία που πρέπει να έχει λαϊκή νομιμοποίηση».

-Μεταφέροντας την δική του ερμηνεία για το ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός μου δίνει την ευκαιρία να είμαι και να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης για τη χώρα». Σημείωσε επιπλέον ότι ο κόσμος «μας λέει παιδιά σοβαρευτείτε» για να φτιαχτεί «κάτι σωστό, φρέσκο, αξιοκρατικό, έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα». Είπε ακόμη και ότι ο κόσμος «απαιτεί» να συνεχίσει και να φτιάξει μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, και σε αυτόν τον κόσμο που τον έχει στηρίξει -και έναντι της εσωκομματική αμφισβήτησης, όπως είπε, τους προηγούμενους μήνες, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα τον προδώσει ποτές, κοινώς άφησε να εννοηθεί ότι δεν εγκαταλείπει ακόμη και αν χρειαστεί να μπει σε εκλογική αναμέτρηση με τον προκάτοχό του.

 Όσο για τα περί συνεργασίες είναι ενδεικτικό ότι αλλάζει στάση και για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανακρούωντας πρύμναν καταρχάς για το «εκβιαζόμενος», καθώς παραδέχτηκε ότι μπορεί να ήταν υπερβολή. Υπογράμμισε δε ότι συντάσσεται με το θύμα που εν προκειμένω είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ θύτης είναι το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο ανιψιός του.

Υποσχέσεις ότι θα αλλάξει και ο ίδιος

Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκε διατεθειμένος να αλλάξει και ο ίδιος, εγκαταλείποντας την προεκλογική του άμυνα έναντι επικρίσεων ότι είναι αυθεντικός και αληθινός, ακόμη κι αν κάνει λάθη. Στην χθεσινή του συνέντευξη υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει τα πρωινάδικα και την προβολή της προσωπικής του ζωής, και δήλωσε έτοιμος «να βελτιωθώνα συνεργαστώ και να εμπνεύσω».

Παραδέχθηκε προηγουμένως ότι το lifestyle μπορεί να ήταν απωθητικό για έναν κόσμο και δεν ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, φαίνεται να αποσύρει το αφήγημα του περήφανου «μη επαγγελματία πολιτικού» που επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με τις μάζες και δείχνει διατεθειμένος για προσαρμογές.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνεται πως το 14,92% δεν του δίνει την ξεκάθαρη επιβεβαίωση που ανέμενε και δεν τον προστατεύει από αμφισβήτηση και σενάρια υπερκερασμού ή παράκαμψής του, τα οποία δείχνει να ξορκίζει.

Αυτά, παρά τα όσα υποστηρίζει δημόσια για το εκλογικό αποτέλεσμα – ότι είναι ικανοποιητικό, επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αισιοδοξεί ότι στο εξής μόνο θα ανεβαίνει και ότι είναι πάνω κάτω στα ίδια με πέρυσι αν αθροιστεί και η διάσπαση, δηλαδή το ποσοστό της Νέας Αριστεράς.

Βολές Χατζησάββα για Σβίγκου και Βουλγαράκη

Στο μεταξύ, φωνές αμφισβήτησης για επιτελικά στελέχη αναδύθηκαν χθες, καθώς για παράδειγμα ο Μάρκος Χατζησάββας, μέσω συνέντευξής του στο topontiki.gr ζήτησε, μεταξύ άλλων, να παραιτηθούν τόσο η Γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου όσο και ο Γραμματέας οργανωτικού Γιάννης Βουλγαράκης, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την ανεπάρκεια του κομματικού μηχανισμού με βάση και το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την Κουμουνδούρου πάντως θέλησαν να τηρήσουν αποστάσεις λέγοντας ότι το εν λόγω στέλεχος «δεν είναι στενός συνεργάτης του προέδρου, δεν έχει σχέση με το Γραφείο Προέδρου».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ