13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκαλύπτεται σε απευθείας μετάδοση το πανίσχυρο σύστημα που λυμαίνεται τον ΟΠΕΚΕΠΕ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη» – Ο “Φραπές” της Κρήτης, οι πιέσεις, και το πολιτικό παρασκήνιο της διαφθοράς

Ημερομηνία:

Νέες αποκαλύψεις φέρνει στο φως η κατάθεση της πρώην προϊσταμένης της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευής Τυχεροπούλου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Όπως υποστηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «την ώρα που ο αγροτικός κόσμος αγωνιά για το μέλλον του, αποκαλύπτεται καθημερινά, σε απευθείας μετάδοση, το “πανίσχυρο σύστημα” και το κλίμα τρόμου που αυτό έχει επιβάλει εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η μαρτυρία της κ. Τυχεροπούλου, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις, περιγράφει έναν μηχανισμό αθέμιτης επιρροής και “ξεπλύματος” παρατυπιών, με επίκεντρο την Κρήτη, που όπως τονίζει, «λειτουργούσε υπό την ανοχή και γνώση πολιτικών προσώπων της ΝΔ».

Η “τεχνική λύση” που έγινε εργαλείο εξαπάτησης

Σύμφωνα με τις απαντήσεις της κ. Τυχεροπούλου στις ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη, το θεσμικό πλαίσιο επί υπουργίας Γεωργαντά διαμορφώθηκε με τρόπο ώστε «όσοι είχαν δηλώσει βοσκοτόπια με πλαστά δικαιολογητικά να “ξεπλυθούν” δηλώνοντας απλά 100 ζώα και μόλις 2.000 ευρώ τζίρο».

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για μία από τις “παρεκκλίσεις” που αξιοποίησε ένα εγκληματικό “κύκλωμα” με σκοπό τη συνεχή άντληση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, μέσω παραποιημένων δηλώσεων και στημένων ελέγχων. «Απειλήθηκε η ζωή του υπαλλήλου, κ. Καλλιούρη, ο οποίος έκανε την καταγγελία για την Κρήτη. Τον οργανισμό τον σκεπάζει ο φόβος. […] Ο κ. Καλλιούρης έκανε την καταγγελία στη διοίκηση και ενημερώθηκε το κύκλωμα αμέσως», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τυχεροπούλου.

Ο “Φραπές” και το δίκτυο επιρροής στην Κρήτη

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εμπλοκή του Γιώργου Ξυλούρη, γνωστού με το ψευδώνυμο “Φραπές”, στελέχους της ΝΔ στην Κρήτη και κομματάρχη του Λευτέρη Αυγενάκη. Σύμφωνα με την κατάθεση, «οι επισκέψεις του Ξυλούρη πύκνωσαν με την ανάληψη των καθηκόντων του Αυγενάκη» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η ίδια η Τυχεροπούλου τόνισε ότι τότε έγινε φανερό «πόσο σημαντικός παράγοντας είναι μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ο “Φραπές” φέρεται να είχε στην κατοχή του, σύμφωνα με την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναιτιολόγητα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, μία Jaguar και επτά ακόμη οχήματα. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Ξυλούρης, ούτε άλλα πρόσωπα όπως ο “Χασάπης” και “η κυρία με τη Ferrari” έχουν κληθεί ακόμη να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, με αποκλειστική ευθύνη, όπως υπογραμμίζεται, της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η πρώην προϊσταμένη κατήγγειλε μάλιστα ότι ο Ξυλούρης «είχε φτάσει στο σημείο να βρει το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού μου. Μίλησε με τα παιδιά μου», μια φράση που —κατά τον ΣΥΡΙΖΑ— αποτυπώνει το κλίμα εκφοβισμού και ψυχολογικής πίεσης που επικρατούσε στον Οργανισμό.

Πολιτικές ευθύνες και πιέσεις για “δεσμευμένα ΑΦΜ”

Η κ. Τυχεροπούλου φέρεται να υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2023 δέχθηκε “αφόρητη πίεση” για την αποδέσμευση ΑΦΜ που αφορούσαν μέλη της οικογένειας Ξυλούρη, χωρίς να έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Τότε ήταν που ο Ξυλούρης άρχισε να επισκέπτεται τον Οργανισμό», είπε, κάνοντας λόγο για ασφυκτικές πιέσεις από τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκο Μπαμπασίδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο κ. Μπαμπασίδης υπήρξε επί σειρά ετών κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ τον Ιανουάριο του 2024 διορίστηκε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με απόφαση Αυγενάκη.

“Μου είπε να φύγω στο εξωτερικό” — Καταγγελίες για υπουργικές παρεμβάσεις

Η πρώην προϊσταμένη αποκάλυψε επίσης ότι ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αρνήθηκε να υπογράψει την απόσπασή της στην Εισαγγελία, παροτρύνοντάς την, όπως είπε, “να φύγει στο εξωτερικό”. Η ίδια τόνισε πως «και ο Αυγενάκης τα ήξερε. Μια φορά τον είχα δει όταν ανέλαβε. Και μου είπε πως ούτε με ξέρει κι ούτε θέλει να με μάθει».

“Ψεύτικα ελαιόδεντρα και δασικές εκτάσεις” — Οι δηλώσεις Ξυλούρη

Η κ. Τυχεροπούλου αναφέρθηκε και σε ένα ενημερωτικό έγγραφο που είχε αποστείλει στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου η Αικατερίνη Ξυλούρη φέρεται να δήλωνε δύο ελαιώνες στη Χίο, «σε σημείο που δεν υπήρχαν ελιές», ενώ ο Βασίλειος Ξυλούρης είχε δηλώσει δύο κτήματα 211 στρεμμάτων στην Πάρο, σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση.

Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με τις πηγές, παραμένει άγνωστο πού κατέληξε, γεγονός που, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει τις υπόνοιες συγκάλυψης.

“Το κύκλωμα έχει εγκέφαλο”

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «από την κατάθεση Τυχεροπούλου αναδεικνύεται ότι το κύκλωμα έχει εγκέφαλο, και αυτός δεν είναι άλλος από την πολιτική ηγεσία, σε όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η υπόθεση, με επίκεντρο την Κρήτη, παίρνει πλέον διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου με προεκτάσεις στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, την προστασία των δημοσίων λειτουργών και τη λειτουργία των ελεγκτικών θεσμών.

Το πολιτικό διακύβευμα

Η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει τις επόμενες ημέρες νέα πρόσωπα, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν θα κληθούν τελικά όσοι καταγγέλλονται ως κεντρικά στελέχη του “κυκλώματος”.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η Δικαιοσύνη οφείλει να προχωρήσει σε βάθος, γιατί οι αγρότες, οι φορολογούμενοι και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο ένα σκάνδαλο συγκάλυψης και διαπλοκής».

Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, από ένα εσωτερικό διοικητικό ζήτημα, έχει μετατραπεί σε πολιτικό βαρόμετρο διαφάνειας, με την Κρήτη να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μιας ιστορίας που, όπως όλα δείχνουν, έχει ακόμα πολλά να αποκαλύψει.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...