27.8 C
Chania
Friday, June 28, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Βράζει στο παρασκήνιο – Δεν σηκώνουν άμεσα το γάντι οι «διαφωνούντες», σε πρώτο πλάνο οι αντιδράσεις για το «μαύρο χρήμα»

Ημερομηνία:

Παγωμάρα και αμηχανία έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή ανάρτηση Κασσελάκη με την οποία στρέφεται ουσιαστικά κατά πάντων, κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο παρέλαβε και των στελεχών του και κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Προς το παρόν έντονες αντιδράσεις, ανάλογες προς το μέγεθος της πρόκλησης δεν υπάρχουν, με τα στελέχη να κάνουν και ασκήσεις ψυχραιμίας ποντάροντας ενδεχομένως στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χθες ότι παρέλαβε οικονομικό και οργανωτικό χάος (από την προηγούμενη ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα προφανώς, ενώ άφησε και υπαινιγμούς για «μαύρα χρήματα» στα κόμματα, διαχωρίζοντας από αυτή την πρακτική μόνο, τον «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε επίσης, ότι το κόμμα έχει πολλά ανοίγματα σε προμηθευτές από την προηγούμενη περίοδο κάνοντας ένα φόκους ειδικά στην προεκλογική περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2023 και πως θα αρχίσει επίπονος εξορθολογισμός. Αιχμές άφησε και για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο πάντως έχει αποτελέσει μπούσουλα και για τον ίδιο μέχρι σήμερα) λέγοντας ουσιαστικά πως ήταν πρόχειρο, χωρίς επαρκή κοστολόγηση, και απλή αντιγραφή επεξεργασιών των Τμημάτων.

Βαριά ήταν τα υπονοούμενα όχι μόνο για τα οικονομικά επί ηγεσίας Τσίπρα, αλλά και τον ρόλο του στην συζήτηση για την ένωση της Κεντροαριστεράς, καθώς ανέφερε ότι το σύστημα ψάχνει για «ρεζέρβα του Μητσοτάκη» και έκανε λόγο για «δήθεν σωτήρες» και για «τοτέμ» που δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιθετικός ήταν επίσης και απέναντι στα προβεβλημένα στελέχη που προέρχονται από τον παραδοσιακό ή κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πολιτικούς του κομματικού σωλήνα, και επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι «κάποιες καριέρες θα τελειώσουν και άλλες θ’ αρχίσουν». Σε κάποιους δε, δείχνει την έξοδο και από τη Βουλή, αναφέροντας ότι πρέπει να συζητηθεί η ενεργοποίηση της διάταξης του καταστατικού για το όριο των τριών κοινοβουλευτικών θητειών. Εκκινώντας μάλιστα από την συζήτηση για την κεντροαριστερά, που έδειξε να πυροδοτεί την ανάρτησή του, διερωτήθηκε «γιατί λοιπόν αυτή η συζήτηση για “συγκόλληση” τώρα; Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια». Έχουν προηγηθεί υπενθυμίζεται οι απολύσεις/απομακρύνσεις από έμμισθες θέσεις των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα.

Με άλλα λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης προκαλεί όλα τα κορυφαία στελέχη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον αμφισβητούν, όμως αυτά δεν δείχνουν να σηκώνουν το γάντι και παραπέμπουν σε συζήτηση στα όργανα.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο τρόπος που επιτίθεται στο εσωτερικό ο Κασσελάκης για να διασφαλίσει την κυριαρχία του, έχει διαλυτικές συνέπειες για το κόμμα, και ως εκ τούτου ζυγίζουν τις αντιδράσεις τους προσεκτικά, αν και είναι σαφές πως στο παρασκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ βράζει.

Σε πρώτη φάση απαντούν για τα «μαύρα χρήματα» και την περίοδο Τσίπρα, δείχνοντας να θεωρούν ότι ο Κασσελάκης με αυτή την αναφορά εκθέτει στους αντιπάλους συνολικά το κόμμα (του οποίου είναι πρόεδρος) και όχι μόνο πρόσωπα της προηγούμενης περιόδου. Μένει να φανεί, αν στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή που φαίνεται να μετατίθεται για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (6-7.7) θα υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις, πέρα από την κριτική για ό,τι έχει προηγηθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Τεμπονέρας: Αδιανόητο να υπάρχει υπόνοια ηθικής τάξης κατά Τσίπρα

Μιλώντας στο Action 24 o Διονύσης Τεμπονέρας, σημείωσε «Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα». Πρόσθεσε: «Παρατηρώ μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας, να κοιτάξουμε έξω και μπροστά όχι πίσω και μέσα. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων του χθες ως επικεφαλής του κόμματος θα πρέπει να απαντήσει για τα ζητήματα αυτά και για άλλα πολλά, να παρουσιάσει το σχέδιο το οποίο έχει αποτυπώσει σε αδρές γραμμές ενόψει του συνεδρίου».

Ζαχαριάδης: Ο Κασσελάκης αν βλέπει «μαύρα» στον ΣΥΡΙΖΑ να το πει ευθέως

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά και την Νίκη Λυμπεράκη, υπογραμμίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις πηγές χρηματοδότησης την κρατική χρηματοδότηση, τις εισφορές των βουλευτών και τις εισφορές των μελών, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Εάν κάποιος υπονοεί κάτι διαφορετικό για οποιαδήποτε περίοδο να βγει να το πει ευθέως. Ο καθένας που κατέβαινε για πρόεδρος ήξερε τι κόμμα θα παραλάβει, έπρεπε να το έχει σταθμίσει πάρα πολύ σοβαρά. Δεν παρέλαβε χάος, παρέλαβε ένα κόμμα το οποίο δεν χρωστούσε 1 € στις τράπεζες».

Και ο Κώστας Ζαχαριάδης, παραπέμπει σε συζήτηση στα όργανα λέγοντας ότι «όλα θα ήταν καλύτερα αν την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές συνεδριάζανε τα όργανα, κάναμε την αποτίμηση του αποτελέσματος και βλέπαμε  τα προβλήματα που  είχαμε μπροστά μας». Επισημαίνει δε, ερωτηθείς αν συμφωνεί με την κριτική Καρτερού για το «αντέξαμε» πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε κάτω από τον στόχο του 20% που είχε θέσει.

Κεχαγιά: Σε οριακή κατάσταση τα οικονομικά

Από την άλλη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά σημείωσε (ΣΚΑΙ) πως «από τον περασμένο Δεκέμβριο τα οικονομικά του κόμματος δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι οριακά τα πράγματα». Παρέπεμψε στον «επίπονο εξορθολογισμό» που προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης διευκρινίζοντας πως αυτός θα γίνει «όχι απαραίτητα απολύσεις, αλλά υπό τη μορφή μείωσης δαπανών». Πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά την αναφορά Κασσελάκη σε «μαύρα χρήματα» επιχείρησε να μαζέψει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως «αυτό που λέει είναι ότι δεν θα συμβιβαστεί με την έννοια ότι δεν θα πάρει μαύρο χρήμα για να σωθούν τα οικονομικά του κόμματος».

Αποστολάκης: «Όλα τα κόμματα παίρνουν μαύρα»

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελου Αποστολάκη (Parapolitika fm) πως «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα», που ρίχνει λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αναταραχής.

Ο πρώην Γραμματέας της ΚΕ Πάνος Ρήγας, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν μίλησε για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Στέφανος είπε κάτι πολύ απλό, δεν μιλάει για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ είπε, γιατί είναι αρχηγός σήμερα . Ποτέ δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, σας το λέω εγώ. Είναι ο πρόεδρος και ο κάθε πρόεδρός λέει για τη δική του περίοδο».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ