15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Γέφυρες» μετά το σκηνικό ρήξης Κασσελάκη με Πολάκη

Ημερομηνία:

Μετά την … επικίνδυνη άνοδο της θερμοκρασίας στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τον Παύλο Πολάκη, να γίνεται αποδέκτης αυστηρών μηνυμάτων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Στέφανος Κασσελάκης προέβη χθες σε μια κίνηση εκτόνωσης, κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή. Αναγνώρισε την καταλυτική συμβολή του βουλευτή Χανίων (όπως και του διευθυντή του γραφείου του) στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια προσπάθεια να φύγει η ατζέντα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, έκανε αυτό το «νεύμα» και παράλληλα προανήγγειλε σειρά εξωστρεφών πρωτοβουλιών (διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, πρόταση για την απλοποίηση της υιοθεσίας).

Ειδικότερα, μιλώντας στο κλείσιμο ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής για το θέμα των ευρωψηφοδελτίων ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρηματολόγησε υπέρ του ανοίγματος της διαδικασίας της κατάρτισης των ψηφοδελτίων στη βάση, λέγοντας πως δεν χρειάζεται κανείς να γνωρίζει κάποιον για να έρθει και να είναι υποψήφιος, όπως συνέβη με τον ίδιο που γνώριζε τον Παύλο Πολάκη και τον Μανώλη Καπνισάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε χαρακτηριστικά «κι εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δε θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορά που δε φαίνεται πως έγινε τυχαία, μετά από ό,τι προηγήθηκε από την Παρασκευή και ύστερα. Αντιθέτως φαίνεται πως κρίθηκε αναγκαία για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις «χαμηλού βαρομετρικού» μεταξύ του προέδρου και του «υπαρχηγού» του.

Πάντως, η απόφαση για κομματική πειθαρχία δεν φάνηκε να αναιρείται. Έχουν καταγραφεί τόσο η παρέμβαση της Παρασκευής, όπου ο πρόεδρος σε ανάρτησή του, είπε πως αν κάποιος βουλευτής παρεκκλίνει από το δρόμο της προόδου και της ισότητας, τότε θα πάρει τις αποφάσεις του όσο και αυτή του Σαββάτου.

Στο άνοιγμα των εργασιών της ΚΕ, μιλώντας στο βήμα κάλεσε όποιον διαφωνεί με τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία και να το δηλώσει, ενώ έστειλε μήνυμα ειδικά στον Παύλο Πολάκη με την φωτογραφική αναφορά του πως «η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Και αυτό θα κάνουμε». Είπε επίσης, για να το ισορροπήσει, πως δεν πρόκειται για «ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας», αλλά το ζήτημα είναι ταυτοτικό. Πέραν αυτού όμως δεν υπήρξε κάτι άλλο που να δηλώνει σαφώς ότι παίρνει πίσω την κομματική πειθαρχία και οι περισσότεροι έμειναν με την εντύπωση ότι θα ισχύσει.

«Θολό» το τι θα γίνει με την πειθαρχία

Πάντως, στην επαρχία πολλοί βουλευτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα στο να στηρίξουν την πρόταση του κόμματος και την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ψηφίσουν» εκτιμούσε πρόσωπο από το περιβάλλον του προέδρου.

Είναι με ερωτηματικό πάντως τι θα συμβεί αν ο Παύλος Πολάκης δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Θα φτάσει να τον διαγράψει;» ήταν ο προβληματισμός που διατύπωναν ορισμένοι στα πηγαδάκια στο περιθώριο της ΚΕ.

Βέβαια, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, στις αρχές Μαρτίου που τοποθετεί η κυβέρνηση την ψήφιση, μεσολαβεί ενάμιση μήνας και θα έχει πραγματοποιηθεί και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ΄χει δε προχωρήσει και η δημόσια πολιτική και κοινωνική συζήτηση για το νομοσχέδιο. Επομένως, έως τότε μπορεί να έχει συμβεί το οτιδήποτε, να έχει αποκατασταθεί η σχέση των δύο πλήρως ή να έχει διαρραγεί περαιτέρω, μπορεί επίσης ο πρόεδρος να αλλάξει στάση ως προς την κομματική πειθαρχία.

Από το…beef με τον Πολάκη, στο bonding των Σπετσών

Το νεύμα του προέδρου για να χαμηλώσουν οι τόνοι, «συμπίπτει» και με το γεγονός ότι είναι μπροστά το τριήμερο των Σπετσών (το ερχόμενο παρασκευοσαββατοκύριακο).

Εκεί θα δοθεί μια ευκαιρία για … την επανα-σύσφιξη των σχέσεων (και όχι απλώς τη σύσφιξη, όπως έλεγαν οι σχετικές διαρροές), του προέδρου με βουλευτές και κορυφαία στελέχη, καθώς δεν είναι και λίγοι εκείνοι που έχει δυσαρεστήσει η ηγεσία με τους χειρισμούς της τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή την θεωρούμενη από πολλούς «πρώιμη» ανακοίνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, την αχρείαστη όπως είπαν πολλοί, κομματική πειθαρχία και η επίδειξη ισχύος έναντι του Πολάκη.

Επισημαίνεται ειδικότερα ο αιφνιδιασμός της συνέντευξης στο Star Channel την Πέμπτη, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης, άνοιξε τα χαρτιά του σε κατεύθυνση υπερψήφισης του νομοσχεδίου, κάτι για το οποίο δεν είχε ενημερώσει το προεδρείο της ΚΟ που συνεδρίασε μία μέρα πριν. Η κατεύθυνση φαινόταν να είναι οι «καθυστερήσεις» μέχρι να κατατεθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Δημόσια  ο τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς και μετά τις ανακοινώσεις Κασσελάκη επέμεινε στην θέση του πως ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να διευκολυνθεί στην επιλογή του να ενθαρρύνει τους βουλευτές του με αποχή, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον διευθυντή της ΚΟ Γιώργο Τσίπρα. Ο τελευταίος άφησε να φανεί δυσαρέσκεια, όταν το βράδυ της Πέμπτης, μετά την συνέντευξη Κασσελάκη, είπε πως έμαθε για τη στάση στο  νομοσχέδιο και την κομματική πειθαρχία, από την τηλεόραση. Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται το άδειασμα Κασσελάκη στην Δώρα Αυγέρη, όταν η τελευταία επιχείρησε να «μαζέψει» το θέμα της κομματικής πειθαρχίας μετά την εκδήλωση αντιδράσεων, λέγοντας το απόγευμα της Παρασκευής πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον βουλευτή δεν ψηφίσει.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...