15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΣΥΡΙΖΑ για OpinionPoll: «2,3 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις σε εκλεκτό δημοσκόπο του Μητσοτάκη»

Ημερομηνία:

Σκληρή ανακοίνωση για τα 2.252.043,96 ευρώ, που φέρεται να έχουν λάβει (ή αναμένεται να λάβουν) «κομβικά πρόσωπα της OpinionPoll από την κυβέρνηση και γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες» εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή».

«Οι αποκαλύψεις σήμερα της Αυγής για το τρίγωνο διαπλοκής δημοσκοπικών εταιρειών, επιχειρήσεων συνδεδεμένες με αυτές και “κράτους Μητσοτάκη” είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η χειραγώγηση της κοινής γνώμης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση με τίτλο «Πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος με 2,3 εκ απευθείας αναθέσεις σε εκλεκτό δημοσκόπο του Μητσοτάκη».

«Η εταιρεία δημοσκοπήσεων “Opinion Poll” η οποία πέφτει μονίμως έξω στις εκτιμήσεις της, προωθώντας πάντα τον Κυριάκο Μητσοτάκησυνδέεται με εταιρείες που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σαρώσει τα δημόσια έργα» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Διευθυντής Ερευνών και Επικοινωνίας της “Opinion Poll” κ. Ζούπης, δε, προσφέρει τις υπηρεσίες του ως προσωπικός λιβελογράφος του Αλέξη Τσίπρα, και του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει.

Συγκεκριμένα, πέντε εταιρείες που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την “Opinion Poll” έχουν λάβει τα εξής ποσά δημοσίου χρήματος:

  • Δήμοι 1.120.357,96 €
  • Φορείς υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής 886.464,57 €
  • Περιφέρειες 167.706,93 €».

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πρόκειται για ένα κανονικό πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος που βγαίνουν από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών προκειμένου να ευνοηθεί προσωπικά ο «Μωυσής» Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Αναμένουμε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και της ΣΕΔΕΑ γι’ αυτό το πλιάτσικο που αποτελεί ντροπή για το σύνολο των δημοσκόπων και πολιτικών επιστημόνων της χώρας», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Αυγής

Όπως αναφέρει το δημοσίευμά της Αυγής, «οι δραστηριότητες της ιδιοκτησίας της εταιρείας OpinionPoll, εκτός των δημοσκοπήσεων, περιλαμβάνουν:

  • Αναλήψεις έργων από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ύστερα από απευθείας ανάθεση.
  • Αναλήψεις έργων ύστερα από διαγωνισμούς που κάθε άλλο παρά διαφανείς μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη της OpinionPoll.

«Το αποτέλεσμα είναι τα κομβικά πρόσωπα της OpinionPoll να έχουν λάβει (ή να αναμένει να λάβουν) από την κυβέρνηση και γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες 2.252.043,96 ευρώ. Και η OpinionPoll την ίδια ώρα δημοσιεύει δημοσκοπήσεις που κρίνονται τουλάχιστον ως αμφισβητήσιμες» γράφει η Αυγή.

Οι δημοσκοπήσεις

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων OpinionPoll βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ύστερα από μια έρευνα που δημοσίευσε στις 31 Μαΐου 2021 και στην οποία καταγραφόταν προβάδισμα 17,4% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έφερε πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο στην «κούρσα» για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιούλιο του 2021 ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας είχε απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συζητηθεί η δημοσκόπηση της OpinionPoll, ισχυριζόμενος ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο αρμόδιος τομεάρχης Μάριος Κάτσης αποκάλυπτε απευθείας αναθέσεις που λάμβανε ο ιδιοκτήτης της δημοσκοπικής εταιρείας με όχημα άλλες εταιρείες.

Τον Δεκέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπικές εταιρείες, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ Δημήτρης Μαύρος έκανε λόγο για παρατυπίες που σημειώθηκαν στην εν λόγω δημοσκόπηση, καθώς δεν δημοσίευσε ποιος είναι ο πελάτης-εντολέας της. Επιπρόσθετα, είχε χαρακτηρίσει προβληματικό να δίνονται απευθείας αναθέσεις (εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών) σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί ταυτοχρόνως δημοσκοπήσεις. Η κατάθεση του Δ. Μαύρου είχε προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει ότι ο ιδιοκτήτης της OpinionPoll είχε λάβει την ίδια ώρα απευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ σε άλλη εταιρεία του. Είχε δε σημειώσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, για αυτό και κρύβει μία την OpinionPoll και μία τον Πέτσα».

"google ad"

Σύμφωνα με την «Αυγή», αξιοσημείωτο είναι ότι «η OpinionPoll ανέκαθεν φαίνεται πως “έπεφτε έξω” στις προβλέψεις της. Πριν τις ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψε υπεροχή της Ν.Δ. 15,4% (protothema.gr – 18.4.2019). Πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές εμφάνιζε τη διαφορά στο 11,3% (thetoc.gr – 20.6.2019). Κατόπιν, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 παρουσίαζε τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μεταξύ τους απόσταση από 13 έως 20,6 μονάδες. Εσχάτως έχει «ρίξει» τη διαφορά, καταγράφοντας υπεροχή της Ν.Δ. με 8,9%».

Στο δημοσίευμα της Αυγής περιγράφεται η πολιτική και επαγγελματική πορεία του διευθυντή ερευνών και επικοινωνίας της OpinionPoll, Ζαχαρία Ζούπη, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει «διαπρύσιο πολέμιο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα» με αφορμή και την αρθρογραφία του σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...