Σε ρυθμούς καθημερινότητας επανέρχεται από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με συσκέψεις του προέδρου με το στενό του επιτελείο για τον προγραμματισμό της εβδομάδας.
Καταρχάς θα αποφασιστεί αν θα συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας το Εκτελεστικό Γραφείο και η Πολιτική Γραμματεία – ως την Πέμπη καθώς την Παρασκευή ο Σωκράτης Φάμελλος αναχωρεί για περιοδείες σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη.
Η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θέμα το οποίο εκ των πραγμάτων βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, φουντώνει, σε αναμονή της πρότασης του πρωθυπουργού και της ΝΔ μετά τα μέσα του μήνα.
Το θέμα θα απασχολήσει με πιο εντατικό τρόπο από σήμερα και την Κουμουνδούρου, χωρίς ακόμα να είναι σαφές αν θα κινηθεί γρήγορα. Μολονότι μετά το τελευταίο Εκτελεστικό Γραφείο της χρονιάς δινόταν το κλίμα ότι ως τις 10 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει για την πρότασή του σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις δεν είναι βέβαιο ότι η πρώτη Πολιτική Γραμματεία της χρονιάς, εφόσον γίνει αυτή την εβδομάδα, θα είναι αυτή στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις. Ανοιχτό αφήνουν από την Κουμουνδούρου το θέμα των αποφάσεων σε συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Προς το παρόν αναμένεται να δοθεί λίγος χρόνος για να «μετρηθούν» οι αντιδράσεις ή οι διαθέσεις απέναντι στην πρόταση Φάμελλου για κοινή υποψηφιότητα του «προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου».
Στο μεταξύ θα «τρέξουν» και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η τελική στάση του κόμματος.
«Πανσπερμία» απόψεων
Σε μεγάλο βαθμό, είναι όλα ανοιχτά για το πώς θα κινηθεί το κόμμα, το αν θα προτείνει πρόσωπο (εκτιμάται πάντως ότι είναι το πιθανότερο) και σε ποιο χρόνο. Καταρχάς θεωρείται ότι καλώς έχει κινηθεί το κόμμα μέχρι στιγμής, το γεγονός ότι δεν μπήκε σε ονοματολογία, τόσο για να μην «καούν» πρόσωπα όσο και για λόγους σοβαρότητας και θεσμικότητας.
Με βάση και τα όσα συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού, υπάρχουν απόψεις που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προτείνει πρόσωπο, που θα σηματοδοτεί το πώς βλέπει το κόμμα την Προεδρία της Δημοκρατίας από τη σκοπιά των θεσμών και του Κράτους Δικαίου. Και είναι μάλλον οι περισσότεροι που συντάσσονται με αυτή την λογική. Υπάρχουν όμως και απόψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία αφού ό,τι και να προτείνει, θα ψηφιστεί η πρόταση της ΝΔ.
Ως προς τον χρόνο άλλοι εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να περιμένει τον Μητσοτάκη, άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να αναμένουν να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και εφόσον καταθέσει μια πρόταση που θα ρίχνει γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα χαρτιά προτείνοντας ενδεχομένως ένα πρόσωπο που να «στριμώχνει» τη Χαριλάου Τρικούπη.
Στη «ζυγαριά» των συνεργασιών
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του ΠτΔ αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και αφορμή για τις συνεργασίες και υπό αυτό το πρίσμα προτάσσει τη συνεννόηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων (κυρίως με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά), αποφεύγοντας για την ώρα να δεσμευτεί σε κάποιο όνομα.
«Είναι πιο σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση παρά να βγάλουμε ένα όνομα, να προτείνουμε ένα όνομα μόνο και μόνο για να δείξουμε τη δική μας πρωτοβουλία, αλλά με κίνδυνο να ανατρέψουμε μια πιθανή συναίνεση» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο Kontra την περασμένη Παρασκευή. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, σε επόμενή συνέντευξή του την Κυριακή (Dnews) απεύθυνε κάλεσμα στα προοδευτικά κόμματα να συζητήσουν τους όρους και να καταθέσουν μία κοινή υποψηφιότητα, του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου.
Στην ίδια συνέντευξη πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να «αποδραματοποιήσει» την όλη συζήτηση λέγοντας πως «θεσμικά και πολιτειακά είναι σημαντική η εκλογή νέου ΠτΔ, ωστόσο κανένα πρόβλημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων δεν πρόκειται να επιλυθεί, ανεξαρτήτως ποιος ή ποια θα εκλεγεί». Γι’ αυτό, είπε, «εμείς δεν θα εγκλωβιστούμε σε μια ακατάσχετη προεδρολογία», αλλά «θα υλοποιήσουμε το δικό μας πολιτικό σχέδιο, τις δικές μας πρωτοβουλίες έχοντας στο μυαλό μας αποκλειστικά την ελληνική κοινωνία, τη χώρα μας και τις ανάγκες της».