22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Σκέψεις για εκλογές την… άνοιξη, μεταβατικό πρόεδρο και επιστροφή Νέας Αριστεράς

Ημερομηνία:

Να κερδίσουν χρόνο θα επιχειρήσουν τώρα οι «87», που πρωτοστάτησαν στην καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύρια σκέψη τους είναι να «απομακρυνθούν» όσο γίνεται από το γεγονός της έκπτωσης, το οποίο φαίνεται να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στη βάση, ώστε να «ξεχαστεί» τρόπον τινά και να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις.

Κυρίως όμως ο στόχος είναι να αποθαρρυνθεί από μία μακρόσυρτη διαδικασία ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος.

Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι ο έκπτωτος πρόεδρος έχει ισχυρά ερείσματα στη βάση του κόμματος και πιθανόν να είναι και φαβορί σε μία νέα κούρσα ηγεσίας.

Επιπλέον επιδίωξη των 87 είναι να φθαρεί και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε αυτή την φάση στις εξελίξεις και έχει επίσης δυνάμεις στην τωρινή οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Με μία «διεύρυνση» όμως της βάσης αυτής, μέσω για παράδειγμα της επανένταξης της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, τα δεδομένα εκτιμάται ότι θα αλλάξουν σε βάρος του Χανιώτη βουλευτή.

Η άμεση έναρξη ενός διαλόγου για την επιστροφή των στελεχών της Νέας Αριστεράς είναι το ένα από τα τρία βήματα που σκέφτονται στην πτέρυγα, η οποία συγκρούστηκε με τον κ. Κασσελάκη και επέβαλλε την καθαίρεσή του από την ΚΕ.

Το δεύτερο βήμα είναι να επιβληθεί μία μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία της εκλογής νέου αρχηγού, που ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και τον… Απρίλιο. Είτε με συνεχείς συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής, είτε με την επίκληση της ανάγκης για ένα συνέδριο, που θα συζητήσει για την περαιτέρω πορεία, αλλά το οποίο χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί. Θα είναι δύσκολο να περάσει μία τέτοια γραμμή, καθώς υπάρχει πίεση για γρήγορες διαδικασίες, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να μείνει για τόσο καιρό ακέφαλο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί

Και το τρίτο βήμα, που πάντως δεν έγινε εφικτό να γίνει με την ολοκλήρωση της δραματικής ψηφοφορίας την Κυριακή στην κεντρική επιτροπή, παρότι επιχειρήθηκε στο παρασκήνιο είναι η ανάδειξη ενός μεταβατικού προέδρου, για το διάστημα έως τις κάλπες.

Ειδικά σε αυτό το θέμα υπάρχουν αντιφατικές και αντικρουόμενες προσεγγίσεις και στρατηγικές. Για το εάν θα είναι όντως μία «άχρωμη» λύση που δεν θα συμμετάσχει στην ηγετική κούρσα στη συνέχεια ή θα προκριθεί ένα πρόσωπο με σκοπό να πάρει προβάδισμα σε αυτή τη μάχη ηγεσίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ