16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέχεια αναμένεται να δώσει ο Τσίπρας μετά την ηχηρή παρέμβαση για την γνωμοδότηση Ντογιάκου

Ημερομηνία:

Σε ανώτατο επίπεδο, με την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα, αντέδρασε η αξιωματική αντιπολίτευση στην «πρωτόγνωρη» γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ, με την οποία ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εκφράζει την θέση πως ύστερα από τον νέο νόμο για την ΕΥΠ δεν υφίστανται ελεγκτικές αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά επιπλέον υποστηρίζει ότι η άσκησή τους στο εξής επισύρει ποινή δεκαετούς κάθειρξης, κάτι που από το σύνολο της αντιπολίτευσης και μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου εκλαμβάνεται ως απειλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε με έναν συμβολικό τρόπο να θέσει εαυτόν ως «ασπίδα» στους δημοκρατικούς θεσμούς έναντι της «κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος» για την οποία κατηγόρησε στην δήλωσή του τον κ. Ντογιάκο και να λειτουργήσει υποστηρικτικά και προς την Αρχή και τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο του οποίου η οξεία αντίδραση ήταν επίσης άμεση.

«Δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε» αναφέρει στη δήλωσή του παραπέμποντας στο αίτημα που έχει καταθέσει και ο ίδιος στην ΑΔΑΕ από τις 7 Δεκεμβρίου 2022 «προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο».

Στην γνωμοδότησή του ο Ισίδωρος Ντογιάκος  πέρα από τα περί αναδρομικής ισχύς του νόμου εκφράζει τη θέση ότι στο εξής κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν για το αν έχει υπάρξει άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών τους, δηλαδή ούτε η ΑΔΑΕ, ούτε πολιτικά πρόσωπα, ούτε κανείς άλλος πέρα από τον ίδιο τον θιγόμενο.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του θα εξετάσει τα επόμενα βήματα ώστε να δοθεί συνέχεια. Άλλωστε πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως «μετά από μια τέτοια παρέμβαση το μόνο βέβαιο είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα μείνει μόνο σ’ αυτήν».

Υπογραμμίζουν δε πως δεν πρόκειται για κάποια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Ντογιάκου εδώ πέρα, αλλά διακυβεύονται ζητήματα γύρω από το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Πολλώ δε μάλλον που με την δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρόσφερε «πολιτική» κάλυψη στον Εισαγγελέα ΑΠ έναντι της γενικής κατακραυγής, την οποία βέβαια προσπάθησε να απομειώσει εντοπίζοντάς την μόνο στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε ότι «τιμά την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της την συμφέρουν».

Μήνυμα σε… «όσους απεργάζονται κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες»

Η επίσημη κυβερνητική κάλυψη έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου δείχνει εκ των πραγμάτων, να επιχειρεί να εμποδίσει την ΑΔΑΕ να ασκήσει τον ελεγκτικό της ρόλο σε μια στιγμή που έχει εκδηλώσει την πρόθεση να ελέγξει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την άρση απορρήτου προσώπων που έχουν από την δημοσιογραφική έρευνα υποδειχθεί ως θύματα υποκλοπών.

Ενδεικτικό  της σύνδεσης που κάνει η Κουμουνδούρου της συγκεκριμένης γνωμοδότησης με το Μαξίμου είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής  με τον τίτλο «Συνταγματική εκτροπή από Μητσοτάκη – Ντογιάκο».

Άλλωστε στην δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει σαφείς αιχμές ότι η γνωμοδότηση σχετίζεται με την κυβερνητική προσπάθεια να «κουκουλωθεί» η υπόθεση των υποκλοπών:

«Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου παρακολουθεί στενά τις τελευταίες μέρες και το ζήτημα του ορισμού νέων μελών των Ανεξάρτητων Αρχών που η θητεία τους έχει λήξει, στην επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς και τα συνεπακόλουθα σενάρια για την αντικατάσταση του Χρήστου Ράμμου, κάτι στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται σφοδρά.

«Οι απειλές αφορούν και εμένα προσωπικά. Σας περιμένω να με συλλάβετε»

"google ad"

Σημειώνεται πως στα βασικά σημεία της χθεσινής του δήλωσης ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει τα εξής:

«Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών.»

«Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κ. Εισαγγελέας δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια».

«Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες. Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κ. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο. 

Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου. Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε».

Υπενθυμίζεται περαιτέρω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε επιτιθέμενος στον Αλέξη Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της την συμφέρουν», ενώ η κυβέρνηση τιμά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία σταθερά.

Για να λάβει την απάντηση από τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου: «πώς μπορεί να επιτίθεται στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και να επικαλείται σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει κάνει κουρέλι τα άρθρα του Συντάγματος, βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς του στρατεύματος.

Όταν, μάλιστα, είναι και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου θύμα παρακολουθήσεων από τον παρακρατικό μηχανισμό του κ. Μητσοτάκη». Η ίδια παρέπεμψε στην δήλωση του προέδρου της ΑΔΑΕ, όπως και «πλήθους νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων, που μιλούν για κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...