23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το θέμα Πολάκη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου – Οι λόγοι της σφοδρής αντίδρασης Τσίπρα

Ημερομηνία:

Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με διευρυμένη σύνθεση στο οποίο θα συζητηθεί το ζήτημα Πολάκη και, όπως έχει επίσημα ανακοινωθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την παραπομπή του βουλευτή Χανίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο οποίος αναμένεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της διαγραφής.

Ήδη ο Παύλος Πολάκης «με απόφαση Τσίπρα» όπως τονίζεται από την Κυριακή, έχει τεθεί εκτός ψηφοδελτίων, έχει καθαιρεθεί από τον τομέα ευθύνης του, τον τομέα Διαφάνειας, και έχει ήδη αντικατασταθεί από τον Γιάννη Ραγκούση.

Με δεδομένη την σφοδρότητα της αντίδρασης Τσίπρα, ο οποίος παραμονές τις προκήρυξης εκλογών προχώρησε στη λήψη δραστικών μέτρων για κορυφαίο στέλεχος, με επιρροή σε σημαντική μερίδα του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το γυαλί δείχνει να έχει ραγίσει.

Πώς τα κεντρικά  «κάρφωσαν» τον Πολάκη

Χθες, η Κουμουνδούρου έριξε περισσότερο φως για το γεγονός που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Όπως έχουμε ξαναπεί, η Κουμουνδούρου έχει στο μικροσκόπιο τις τοποθετήσεις του και τις διαφοροποιήσεις του εδώ και καιρό, ενώ μετά από μια πρόσκαιρη νηνεμία χάρη και στις αποκαλύψεις για τις απευθείας αναθέσεις, το «αντάρτικο» της προηγούμενης Κυριακής για το ψηφοδέλτιο Χανίων έδωσε σήμα νέων αναταράξεων.

Έτσι, στην κοινή δήλωση των τομεαρχών Γιάννη Ραγκούση και Θεόφιλου Ξανθόπουλου κατά της εισαγγελικής παρέμβασης για Πολάκη αναφέρεται ότι παρά το ατόπημα του βουλευτή Χανίων οι απόψεις που εξέφρασε είναι πολιτικές και «όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής».

Πώς περιγράφεται το ατόπημα; «Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών. Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».

Η αναφορά Τσίπρα στην απουσία αισθήματος ρεβανσισμού και η απάντηση Πολάκη

Τι ήταν αυτό το οποίο είπε ο Τσίπρας και αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει ο Παύλος Πολάκης; Ότι απέναντι σε θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες δεν έχει αισθήματα ρεβανσισμού και πως η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πως έσπασαν οι πάγοι με τον Γιάννη Στουρνάρα ύστερα από τόσα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως οι διαφορές είναι πολιτικές και επί της οικονομικής πολιτικής, όχι επί προσωπικού, και δεδομένου του αισθήματος ευθύνη που έχει ως κάποιος που διεκδικεί να ξανακυβέρνησει τη χώρα υπάρχει η ανάγκη για μια σχέση ουσιαστικής ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ως εκ τούτου ο ίδιος δεν κοιτά τα παλιά ούτε τις διαφορές.

Ερωτηθείς στη συνέχεια αν το ίδιο ισχύει και με επιχειρηματίες και με μιντιάρχες και με όλους αυτούς με τους οποίους έχει συγκρουστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Τα ειδικά Δικαστήρια τα έστησε ο κ. Μητσοτάκης. Και το ένα και το άλλο, η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω, θέλω να σεβαστώ τη Δικαιοσύνη, αλλά όταν και στις δυο περιπτώσεις η εισαγγελία έρχεται με αθωωτική εισήγηση, αυτό κάτι δείχνει ανεξάρτητα του αποτελέσματος. Για τη Novartis, δεν υπάρχει καν θέμα σκευωρίας. Το αποφάσισε ήδη το δικαστικό Συμβούλιο, αυτό έχει τελειώσει. Εγώ λειτούργησα ως Πρωθυπουργός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως όταν θέλεις να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον συγκρούεσαι πολλές φορές με αυτούς οι οποίοι έχουν ίδιον συμφέρον. Αλλά με θεσμικούς παράγοντες και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ότι και να συνέβη χθες εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού. Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Σε αυτή την τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ο Παύλος Πολάκης μερικές ώρες μετά την δημοσιοποίηση της συνέντευξης απάντησε πως «δεν θα είναι αλλιώς την δεύτερη φορά» αν «δεν καθαρίσουμε το βαθύ κράτος». Αναφορά η οποία σε συνδυασμό με την επεξήγηση του ποιοι συνιστούν το «βαθύς κράτος» -παράθεση των ονομάτων των 13 δικαστικών του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Παππά, και των φωτογραφιών μεγαλοδημοσιογράφων, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και των διευθυνόντων συμβούλων των 4 συστημικών τραπεζών – έδωσε το στίγμα μιας ρεβανσιστικού χαρακτήρα τοποθέτησης που έδειξε να «αδειάζει» και να αμφισβητεί ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος.

Επιπλέον ο βουλευτής Χανίων προχώρησε στην περιγραφή της δικής του αντίληψης για το πώς η «δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», μέσα από μια ατζέντα 4 προτεραιοτήτων, (γράφοντας ουσιαστικά στα παλαιότερα των υποδημάτων του το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ): την επαναφορά του νόμου Παππά, την «εκκαθάριση» στον τομέα της Δικαιοσύνης με εθελουσία στους δικαστές άνω των 60 ετών και νέα σχολή για μαζική παραγωγή δικαστών την κατάργηση ΑΑΔΕ ως ανεξάρτητης αρχής, και μια σειρά ρυθμίσεων για τις τράπεζες με κύρια το πέρασμα υπό δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον μιας από τις 4 συστημικές τράπεζες.

"google ad"

Συνέντευξη σε Σρόιτερ στο πλαίσιο συνεδρίου για την Υγεία

Σημειώνεται πως πριν από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραστεί στο Συνέδριο ygeiamou 2023: Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στις 14:45 – 15:30 θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Η επόμενη ημέρα για την Υγεία»”, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...