15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: Απαραίτητη η διασφάλιση της βιωσιμότητας των σχολικών κυλικείων

Ημερομηνία:

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

“Τα σχολικά κυλικεία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απρόσωπες επιχειρήσεις και ένα παραπάνω σε μικρές επαρχιακές πόλεις όπως είναι η δική μας. Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό για τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα οι μισθωτές να έχουν αφενός να αντιμετωπίσουν το άγχος της οικογενειακής τους επιβίωσης  αλλά και την αγωνία για την κάλυψη των υποχρεώσεων με κλειστά ή σε υπολειτουργεία σχολεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χανίων στηρίζει τα αιτήματα   μισθωτών σχολικών κυλικείων δημόσιων σχολείων, που ζητούν:

1.Συνέχιση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος έως τη λήξη της πανδημίας, όπως συνέβη τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

2.Απαλλαγή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, αφού ο κλάδος των μισθωτών σχολικών κυλικείων για το έτος 2020 εργάστηκε πολύ λίγες μέρες. Από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο του 2020 τα σχολικά κυλικεία παρέμειναν κλειστά με κρατική εντολή. Τον Σεπτέμβρη όπου και επανεκκίνησαν δεν κατάφεραν να εργαστούν ούτε 2 μήνες μέχρι τη δεύτερη καραντίνα ( 7 Νοέμβρη) και μάλιστα, σε αρκετά σχολεία της χώρας υπήρξαν καταλήψεις από  τους μαθητές αυτών στο ξεκίνημα σχεδόν της σχολικής χρονιάς. Αθροιστικά λοιπόν, στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα σχολικό κυλικείο εργάστηκε 3,5 περίπου μήνες για το έτος 2020.

3.Απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής προκαταβολής φόρου, όπως άλλωστε ίσχυσε και πέρυσι, για όλους όσους δεν είχαν και άλλες δραστηριότητες στο Α.Φ.Μ. τους που (πιθανόν) να επηρέασαν τα ευεργετήματα του συγκεκριμένου μέτρου.

4.Ένταξη του κλάδου μας στο νέο μέτρο που θα αφορά την επιδότηση παγίων δαπανών και που θα είναι μια επιπλέον ανάσα για μας.

5. Έκδοση Φ.Ε.Κ. που να δίνει τη δυνατότητα στα Ν.Π.Δ.Δ.(σχολικές επιτροπές) να  ρυθμίζουν τις οφειλές των μισθωτών σε 120 δόσεις.

6. Αλλαγή της νομοθεσίας λειτουργίας Σχολικών Κυλικείων 64231/Δ4/2008. Βρισκόμαστε στο 2021 και η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει από το 2008. Έχει κατατεθεί από την ΠΟΚΔΙΣ σχετικό προτεινόμενο προσχέδιο.

7. Παύση των διαγωνισμών και παράταση δύο (2) ετών όλων των μισθώσεων των Σχολικών Κυλικείων ανεξαιρέτως, νέων και παλαιών, καθώς το 2020 ο κλάδος των σχολικών κυλικείων εργάστηκε συνολικά μόνο τρεις (3) μήνες, ενώ το 2021 συνεχίζει να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και αβεβαιότητα.

Ο μισθωτής του κυλικείου δεν είναι ένας απρόσωπος επιχειρηματίας αλλά ο άνθρωπος που φροντίζει τις μαθήτριες και τους μαθητές της χώρας μας διασφαλίζοντας ποιοτικά γεύματα, αλλά και παρέχοντας τους πολλές φορές πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για την ζωή τους.  Η στήριξη των αιτημάτων τους δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική διάσταση που κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει να αναγνωρίζει”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ