23.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην τροπολογία – χορηγία σε Κασιδιάρη – Πετάει το γάντι σε Μητσοτάκη για το νερό

Ημερομηνία:

Μύδρους εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για την νέα, τρίτη κατά σειρά τροπολογία για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις εκλογές, για την οποία ξεκαθάρισε πως ούτε αυτή τη φορά θα την ψηφίσει, επομένως θα απέχει από την ψηφοφορία.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star και την Μάρα Ζαχαρέα σημείωσε «εμείς τα λέγαμε» και πως «ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα δεύτερο λάθος» χαρακτήρισε την κυβέρνηση «Χορηγούς της Ακροδεξιάς», καθώς όπως είπε με αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες που διαπράττει και τους ερασιτεχνισμούς «θα τρίβει τα χέρια του ο Κασιδιάρης». Επίσης χαρακτήρισε «αθλιότητες» τις αιχμές Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ψηφίσει την τροπολογία γιατί θέλει να κλείσει το μάτι στους νεοναζί. Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση άθλια χειραγώγηση της δικαιοσύνης και λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» όσο αφορά τους χειρισμούς της για τον Άρειο Πάγο.

«Κυβέρνηση και Δικαστική εξουσία διαγκωνίζονται ποιος είναι ο πιο αντιθεσμικός» σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξηγώντας πως είναι «απαράδεκτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου», αλλά ταυτόχρονα είναι «απαράδεκτη και αντιθεσμική η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει μια διοικητική κρίση που είναι η κρίση του τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη ψηφοδελτίων σε δικαστική κρίση, σε δικαστική απόφαση, ώστε εξαρτούν τη συμμετοχή στις εκλογές από δικαστική και όχι διοικητική απόφαση».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη σχολίασε τις πληροφορίες για άτυπη συνάντηση Γεραπετρίτη με τον τέως πλέον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκο για το θέμα της ανακήρυξης των ψηφοδελτίων, λέγοντας «έτσι πιέζουν, έτσι αποφασίζουν, έτσι χειραγωγούν;» και πως αυτή είναι η αντίληψή τους για την αυτονομία της δικαιοσύνης.

Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε βασιστεί στην πρόταση προσώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον Νίκο Αλιβιζάτο. Υπογράμμισε πως η «η μάχη απέναντι στον φασισμό, στον νεοναζισμό και στον Κασιδιάρη και στον χρυσαυγιτισμό, δεν κερδίζεται με διατάγματα διάτρητα και αντισυνταγματικά», ενώ διεμήνυσε πως «δεν θα μας κάνει κανένας μαθήματα, στάσης απέναντι στον φασισμό γιατί την έχουμε δώσει αυτή τη μάχη και τη δίνουμε καθημερινά». Η απάντηση, είπε στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι πρέπει «όλο το δημοκρατικό τόξο να προσχωρήσει σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα» και δεν θα δημιουργεί χειραγώγησης, της Δικαιοσύνης, διότι αυτό θα μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Το θέμα, είπε «θα είχε λυθεί πάρα πολύ απλά όχι δίνοντας τη δικαιοδοσία σε δικαστές να αποφασίσουν», αλλά «κάνοντας μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο, βάζοντας δηλαδή ότι απλά δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης».

Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για το νερό

Χτες όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και την τροπολογία για το νερό την οποία καλεί σήμερα τον Μητσοτάκη να την ψηφίσει αν εννοεί τα όσα λέει τις τελευταίες μέρες ότι είναι ψέματα όσα γράφονται και λέγονται για ιδιωτικοποίηση και πως πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Στην αιτιολογική έκθεση, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί στην πράξη με τις αποφάσεις 190 και 191 /2022 του ΣτΕ χωρίς αστερίσκους και άλλες περιττές χρονοτριβές. Είναι συνταγµατικώς επιβεβληµένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς µε την άσκηση εποπτείας επ’ αυτών, αλλά και διά του µετοχικού τους κεφαλαίου.  Η θέσπιση της επαναφοράς των μετοχών των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ στο Δημόσιο καθίσταται αναγκαία  για την ανάσχεση οποιασδήποτε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης τους.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση μεταβιβάζονται στο Δημόσιο οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.)-ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ο άμεσος έλεγχος του Δημοσίου επί των των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ και καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 114 και 115 του ν.4964/2022».

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τη μεταστροφή του πρωθυπουργού στις μαζικές διαδηλώσεις και αντιδράσεις, «βούλιαξε η πλατεία Αριστοτέλους από κόσμο, μετά είδε τις αντιδράσεις και προσπαθεί να τα μαζέψει». Σε κάθε περίπτωση είπε αν ο πρωθυπουργός αρνείται ότι σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση, «ας έρθει αύριο» στη Βουλή προτρέποντάς τον να ψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Του Στρατή Παπαμανουσάκη

Του Στρατή Παπαμανουσάκη «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ´Ως λυτρωθείσα των...

Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κληρονομιάς για την Ψυχή των Σφακίων | Φωτός

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού...

Παρουσία και …απουσίες με νόημα (;) στην ομιλία Ανδρουλάκη στα Χανιά

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος...