23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Σφαγή» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΦΠΑ στην …Ισπανία – Τι τρομάζει το Μαξίμου

Ημερομηνία:

Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του 2022, στην Αθήνα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «σφάζονται» για τα μέτρα τα οποία έλαβε στην Ισπανία η κυβέρνηση Σαντσεθ και τα οποία στηρίζονται στην λογική της μείωσης του ΦΠΑ και των προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Για παράδειγμα, αποφάσισε τη μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά), τη μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια, την ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι για ενάτη συνεχόμενη ημέρα η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή χονδεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη με 248 ευρώ, έναντι 16 της Ισπανίας και 14 της Γερμανίας.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσει επικοινωνιακά στους πολίτες ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάση, καθώς εφαρμόζονται σε άλλες γειτονικές χώρες φέρνοντας αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα, ότι από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης να αποδομήσουν το εν λόγω αφήγημα με στοιχεία, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα παραμένει το μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες.

Σε όλο αυτό το αφήγημα προφανώς παίζει ρόλο ο ιδεολογικός προσανατολισμός της κυβέρνησης Σαντσεθ καθώς λίγο πριν μπούμε στην χρονιά των εκλογών, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας έδειξε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά και κρίσιμα θέματα της ενέργειας και της ακρίβειας.

Έτσι, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του ανέφερε ότι η κεντροδεξιά Κυβέρνηση της Ελλάδας, έχει πετύχει πολύ καλύτερες επιδόσεις για την Πατρίδα και για την ελληνική κοινωνία από τη σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Ισπανίας και τόνισε ότι «η Ισπανία έχει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από εμάς. Έχει ένα χρέος της τάξεως του 112% του Α.Ε.Π., το δικό μας χρέος ήταν στο 194% του Α.Ε.Π.. Πέφτει, αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Με απλά λόγια, τα 3,5 δισ. που θα έλειπαν από την Ελλάδα αν εφαρμόζαμε αυτού του είδους τα μέτρα, θα μας έβαζαν σε περιπέτειες σαν κι αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν. Κανείς δεν έχει υποδείξει από πού θα αναπληρωνόταν αυτό το κενό. Θα βάζαμε καινούργιους φόρους; Θα αυξάναμε ξανά τον ΕΝΦΙΑ; Θα ξαναμπαίναμε σε μια λογική και συζήτηση της προηγούμενης τετραετίας;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε μάλιστα τη μείωση του ΦΠΑ με την υπερφορολόγηση ενώ επέμεινε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν το μέτρο αυτό θα περάσει στην τσέπη των πολιτών.

«Το πρώτο ζήτημα, λοιπόν, ήταν ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα έπρεπε από κάπου να καλυφθεί και αυτό θα σήμαινε, ενδεχομένως, παραπάνω φόρους και επιβαρύνσεις για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κάτι που στη δική μας την πολιτική είναι εκτός ατζέντας, κάτι που κανείς στην ελληνική κοινωνία δεν θέλει να ξαναθυμηθεί. Το δεύτερο, που είναι πολύ βασικό και πολύ ουσιαστικό, είναι ότι υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες κατά πόσο θα απέδιδαν αυτού του είδους τα μέτρα σε αυτό που μας ενδιαφέρει όλους. Δηλαδή, στο να περάσει αυτή η μείωση του Φ.Π.Α. στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...