24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Σχέδια της ΕΛ.ΑΣ για αστυνομικούς «κάμερα-ΜΑΤ»

Ημερομηνία:

Πληροφορίες που φαίνεται να σχετίζονται με το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων μεταφέρει το «Έθνος», με την ΕΛ.ΑΣ να φαίνεται έτοιμη να προμηθευτεί 20 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έξι αναμεταδότες εικόνας. Το σχέδιο προβλέπει ένας αστυνομικό των ΜΑΤ να αναλαμβάνει τον ρόλο του «κάμεραμαν», καταγράφοντας τους διαδηλωτές. Παράλληλα, η αστυνομία δρομολογεί επίσης την «αγορά εικοσαετίας» στον εξοπλισμός της, με χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και μεγάλες ποσότητες χημικών, αλλά και drones επιτήρησης, με πρόσχημα την «καλύτερη φύλαξη του Έβρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στ σχέδια της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνεται η αγορά υπερσύγχρονων καμερών, ενώ εντύπωση προκαλεί η ιδέα ότι ένας εκ των αστυνομικών των ΜΑΤ θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «κάμεραμαν», καταγράφοντας το πλήθος.

Συνολικά η προμήθεια περιλαμβάνει 20 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έξι αναμεταδότες εικόνας ώστε τα πλάνα από τις επιχειρήσεις να φτάνουν στο επιχειρησιακό κέντρο.

Τα σχέδια αυτά φαίνεται να συνδέονται και με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, καθώς βασίζεται σε χουντικό διάταγμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, με «αόριστες» ερμηνείες, η αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει κάπια διαδήλωση, ενώ όποιος συμμετέχει σε «απαγορευμένη» κινητοποίηση θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για «ποινικοποίηση» και μπλοκάρισμα των διαδηλώσεων προβλέπεται η σύσταση στο υπουργείο αυτοτελούς Υπηρεσίας υπό τον τίτλο «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό, η οποία «συνιστά εφεξής, τον κεντρικό φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης της “Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας”».

Παράλληλα, φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο να έχει ενσωματωμένη κάμερα κάθε αστυνομικός. Πρόκειται για μια πρόταση της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, με θεωρητικό στόχο τον καλύτερο ελεγχο του τι έχει συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπενθυμιζεται ότι στις αρχές του μήνα, δημοσίευμα της Καθημερινής, που επικαλείται πληροφορίες από «αρμόδιες» πηγές της αστυνομίας, έκανε λόγο για την «αγορά της εικοσαετίας» σε αστυνομικό εξοπλισμό.

Όπως αναφέρεται, τα χημικά που εκτόξευσαν το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο οι αστυνομικές δυνάμεις εκτιμώνται σε 1.000 με 1.100 δακρυγόνα την ημέρα, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, «οι αποθήκες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων να ξεμείνουν από πολεμοφόδια». Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως από τον Μάρτιο υπήρχε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «έκτακτος» σχεδιασμός, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε, ενώ περιγράφει αναλυτικά μία τεράστια αγορά πολεμοφοδίων για τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, τοποθετώντας την «αρχική τιμή» στα 20 εκατ. ευρώ. Χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και μεγάλες ποσότητες χημικών φέρεται να ετοιμάζεται να αγοράσει η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας, με αφορμή τα πολεμοφόδια που έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, με την αξία των αγορών να κινείται μεταξύ από τα 20 και να φτάνει έως και 34 εκατ. ευρώ. «Η αγορά της εικοσαετίας» περιλαμβάνει ακόμα σχέδια για αγορές νέων «Αιάντων», μικρών οχημάτων για επιχειρήσεις σε στενούς δρόμους, τεθωρακισμένων για την ΕΚΑΜ, drones επιτήρησης των συνόρων, καθώς και για ανακατασκευή λεωφορείων «κλούβας» των ΜΑΤ.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...