Την φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε ένα μηχανισμό τακτοποίησης των αδήλωτων καταθέσεων, όπου για τους μεν καταθέτες του εσωτερικού προβλέπεται φόρος 30%, για τους δε καταθέτες του εξωτερικού 15% αντίστοιχα, με αντάλλαγμα αυτοί να μην διωχθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, το Δημόσιο δεσμεύεται να μην αναζητήσει την προέλευση των χρημάτων τους. Όμως, η εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα προστατεύει τους εν λόγω καταθέτες από άλλα αδικήματα, όπως τα ποινικά.
Το σχέδιο του υπουργείου στοχεύει, κυρίως, στις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία και φιλοδοξεί να πετύχει εκεί όπου δεν τα κατάφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις που έμειναν στις εξαγγελίες.
Το ζήτημα της φοροαποφυγής παραμένει κομβικό στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να βρουν κρυμμένα εισοδήματα, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τις απανωτές διασώσεις των τραπεζών τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι φορολογικοί παράδεισοι αλλά και το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας. Το 2012, Αυστρία και Μ. Βρετανία προχώρησαν σε διακρατικές συμφωνίες με την Ελβετία για την νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων πολιτών τους στις ελβετικές τράπεζες. Αντίστοιχη συμφωνία της Γερμανίας την ίδια χρονιά δεν πέρασε από την Άνω Βουλή, εν μέσω σκανδάλων για επώνυμες περιπτώσεις φοροδιαφυγής στη χώρα.
Ο κ. Βαρουφάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση για το ζήτημα, όπου, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, οι ελβετικές τράπεζες θα ενημερώνουν με επιστολή τους Έλληνες να προσκομίσουν πιστοποιητικά τακτοποίησης των καταθέσεων που θα έχουν δηλωθεί σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή να προσκομίσουν αντίστοιχα πιστοποιητικά που θα αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις προέρχονται από νομίμως φορολογηθέντα εισοδήματα. Αν αυτό δεν γίνει, οι καταθέσεις θα μπλοκαριστούν.
Ο νέος αυτός μηχανισμός τακτοποίησης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προτρέπει τους φορολογούμενους να υιοθετήσουν το σχέδιο, εν’ όψει αλλαγών στο καθεστώς ανωνυμίας των καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες, με βάση συμφωνία Ελβετίας-Ε.Ε. (19-3-2015), για ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών από το 2017.
Αναφορικά με τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι καταθέσεις, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί μικρό τέλος επί των συναλλαγών στα ATM ως αντικίνητρο για τις αναλήψεις μετρητών.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η ρύθμιση του ΦΠΑ θα γίνει με καθαρά αναδιανεμητικό χαρακτήρα υπέρ των ασθενέστερων εισοδημάτων, τονίζοντας πως παραμένει επιδίωξη της κυβέρνησης όλα τα τρόφιμα να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή.
Brussels Group: πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών
Τρεις ώρες μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη, το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με το ενδεχόμενο φορολόγησης των αναλήψεων. Όπως προκύπτει, η πλευρά των δανειστών πρότεινεστο Brussels Group φορολόγηση του συνόλου των τραπεζικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης αυτής των αναλήψεων από ΑΤΜ. Η ελληνική πλευρά διαφώνησε, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι εκείνο που η επιβολή τέλους θα αφορούσε τη χρήση πιστωτικών καρτών, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων. Ως εκ τούτου – από τη στιγμή που η πρόταση των δανειστών αφορούσε όλο το πακέτο και η ελληνική πλευρά το απέρριψε – δεν τίθεται πλέον ζήτημα φορολόγησης των αναλήψεων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.
Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση.