16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα ζητούν κορυφαίοι οικονομολόγοι

Ημερομηνία:

Έκκληση στους πιστωτές υπέρ της Ελλάδας, με το μήνυμα «Λογική και Ανθρωπιά» απευθύνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι απ’ όλον τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή τους στους Financial Times. Την επιστολή, με τον τίτλο «Την ύστατη ώρα, μια έκκληση για οικονομική λογική και ανθρωπιά», συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ΄Αλέμα και ο αμερικανός Τζέημς Γκαλμπρέηθ.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Την ύστατη ώρα, μια έκκληση για οικονομική λογική και ανθρωπιά»

Κύριε, το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, η οποία τώρα φθάνει στο αποκορύφωμά της.  Για να αποτραπεί η αποτυχία, χρειάζονται υποχωρήσει και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της ΕΕ, ανοχή και χρηματοδότηση για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάκαμψης, και για την προάσπιση της ενότητας της ευρωζώνης. Από την Ελλάδα, αξιόπιστες δεσμεύσεις που θα δείχνουν πως, παρ’ ότι τάσσεται κατά της λιτότητας, στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και επιθυμεί να παίξει έναν θετικό ρόλο στην ΕΕ.

Σε μια επιστολή προς τους FT τον Ιανουάριο, αρκετοί από εμάς έλεγαν: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικο αν διαχωρίσουμε τις μεταρρυθμίσεις απο τη λιτότητα: το να καταδικάζουμε τη λιτότητα δεν σημαίνει ότι είμαστε αντι-μεταρρυθμιστές». Εξι μήνες μετά,  μας προκαλεί τρόμο το γεγονός ότι η λιτότητα υπονομεύει τις βασικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε να συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση: περισσότερο απ’ όλα για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.

Η λιτότητα μειώνει κάθετα τα έσοδα από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, και περιορίζει τα περιθώρια για να γίνει η δημόσια διοίκηση αποδοτική και κοινωνικά αποτελεσματική.  Και οι συνεχείς υπαναχωρήσεις που απαιτούνται από την κυβέρνηση σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει την πολιτική υποστήριξη και, ως εκ τούτου την ικανότητα να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Είναι λάθος να ζητείται από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα παλαιό πρόγραμμα το οποίο έχει πασιφανώς αποτύχει, έχει απορριφθεί από τους έλληνες ψηφοφόρους και το οποίο μεγάλος αριθμός οικονομολόγων (συμπεριλαμβανομένων ημών) θεωρεί ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση εξ αρχής.

Είναι σαφές πως μια αναθεωρημένη, μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους θεσμούς των πιστωτών είναι αναγκαία: Διαφορετικά η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και κάτι τέτοιο θα επιφέρει μεγάλους κινδύνους στις οικονομίες όλης της Ευρώπης και του κόσμου, ακόμη και για το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα της ευρωζώνης το οποίο υποτίθεται πως πρέπει να ενισχυθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα για νομιμότητα στην Ελλάδα. Μια αποτυχία να επιτευχθεί συμβιβασμός θα υπνομεύσει τη δημοκρατία και θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ριζοσαπαστικές και δυσλειτουργικές προκλήσεις, θεμελειωδώς εχθρικές προς την ΕΕ.

Σκεφτείτε, από την άλλη πλευρά, μια ταχεία κίνηση προς ένα θετικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη στην Ελλάδα (και στην ΕΕ ως σύνολο), με τη χρήση της μαζικής οικονομικής ισχύος της ευρωζώνης για να προωθηθεί η ανάπτυξη, να διασωθούν οι νέοι Ευρωπαίοι από την μαζική ανεργία, με μέτρα τα οποία θα ενίσχυαν την απασχόληση σήμερα και την ανάπτυξη στο μέλλον. Και τα δύο αυτά βήματα θα μεταμόρφωναν την οικονομική δυναμική της ΕΕ και θα την καθιστούσαν για μια ακομη φορά πηγή υπερηφάνειας για τους ευρωπαίους πολίτες.

Η μεταχείριση της Ελλάδας θα στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Όπως και το σχέδιο Μάρσαλ, ας είναι αυτή η μεταχείριση μια συμπεριφορά ελπίδας κι όχι απελπισίας.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...