16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σχεδόν οι μισοί «νοικάρηδες» στην Ισπανία κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Ημερομηνία:

Σχεδόν οι μισοί από όλους τους Ισπανούς που ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια το 2020 κινδύνευσαν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ η κατάσταση αναμένεται τώρα να είναι ακόμη χειρότερη, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Cinco Días.

Στην Ισπανία, το 48,7% των ανθρώπων που ζουν στο νοίκι κινδυνεύει από τη φτώχεια, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (19 Μαΐου). Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, στην οποία ο μέσος όρος των ενοικιαστών κατοικιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας φτάνει το 32,3%.

Στην έκθεση, η Τράπεζα της Ισπανίας θεωρεί προτεραιότητα τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων της ανισότητας στην πρόσβαση στη στέγαση και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει κατάλληλες πολιτικές για τη μείωση αυτού του εξαιρετικά ανησυχητικά υψηλού ποσοστού.

Εν τω μεταξύ, μεταξύ όσων ζουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες στην Ισπανία, πάνω από το 35,9% επενδύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους σε κατοικία, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 25,8%, αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες υποθέτουν ότι τα ποσοστά αυτά μπορεί να έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας και, του πληθωρισμού που αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Ειδικότερα, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά είναι πιθανότατα τα πλέον πληττόμενα.

Τον Οκτώβριο του 2021, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο νόμο για τη στέγαση, ο οποίος ορίζει, μεταξύ άλλων μέτρων, ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο ενοικίου για άτομα που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 10 κατοικίες. Στο μέλλον, αυτό θα ρυθμίζεται με νόμο, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε «αξιοπρεπή στέγαση» με προσιτές τιμές κυρίως για τους πιο ευάλωτους και τους νέους με χαμηλά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση έχει έκτοτε εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων η προώθηση της προσφοράς (περισσότερων κατοικιών προς ενοικίαση) και η απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων κατοικιών προς ενοικίαση.

Τα τελευταία αρνητικά στοιχεία μπορεί επίσης να υποστηρίζονται από το γεγονός ότι τα μέτρα ελέγχου των ενοικίων του νόμου περί στέγασης «μπορεί να μην είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα». Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας υποστηρίζει ότι οι πολιτικές ελέγχου των ενοικίων μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη συγκράτηση των τιμών των ενοικίων στα ρυθμιζόμενα τμήματα βραχυπρόθεσμα, αλλά θεωρεί ότι μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης κατοικιών στα μη ρυθμιζόμενα τμήματα της αγοράς, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Τράπεζα της Ισπανίας θεωρεί ότι ο νόμος για τη στέγαση δεν περιλαμβάνει δράσεις που θα ενίσχυαν διαρθρωτικά την προσφορά ενοικιαζομένων κατοικιών, καθώς δεν περιλαμβάνει μέτρα που θα παρείχαν μεγαλύτερη αποτελεσματική ασφάλεια δικαίου στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων κατοικιών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...