13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του χιονιά του 2008

Ημερομηνία:

Κύριε διευθυντά
Ζω και εργάζομαι στο Σέλινο και είμαι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότης. Το εισόδημά μου προέρχεται από την καλλιέργεια της ελιάς που είναι το βασικό οικονομικό έσοδο για μένα και την οικογένειά μου. Είναι γνωστό ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη συνεχή κατρακύλα της τιμής του λαδιού ότι αυτό το εισόδημα κάθε χρόνο συρρικνώνεται περισσότερο.
Κοντά σε όλα αυτά η ξαφνική χιονοθύελλα του Φλεβάρη του 2008 ήρθε να μου δώσει ένα ακόμη κτύπημα σε μένα και σε εκατοντάδες άλλους παραγωγούς της περιοχής του Σελίνου αλλά και άλλων περιοχών του νομού Χανίων. Η ζημιά που προκάλεσε η χιονοθύελλα στην καλλιέργειά μου ήταν τεράστια. Δεν ήταν μόνο το εισόδημα που σχεδόν καταστράφηκε όλο εκείνη τη χρονιά , ήταν η μεγάλη ζημιά πάνω από 50 στα εκατό των 1000 ελαιοδέντρων που έχω και η ηλικία τους είναι πάνω από 60 χρόνια. Είναι αυτά τα δέντρα που μέχρι τότε μου εξασφάλιζαν σχεδόν όλο το εισόδημά μου. Η ζημιά όμως ήταν μεγάλη και στα δίχτυα ελαιοσυλλογής , αναγκάστηκα να αντικαταστήσω πάνω από εκατό ρόλους δίχτυα. Χρειάστηκε να δουλέψω για μήνες από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί με άλλους εργάτες για να καθαρίσω τα σπασμένα κλαδιά. Μόνο ενδεικτικά αναφέρω , έχω τιμολόγια ότι πούλησα 60 τόνους κούτσουρα στις 30 10 2008.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα χρόνια μετά αυτά τα δέντρα δεν αποδίδουν σχεδόν κανένα εισόδημα και θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμη για να φτάσουν να γίνουν όπως πριν το χιονιά.
Από τις πρώτες μέρες τις καταστροφής προσπάθησα να επικοινωνήσω με διάφορους φορείς, αγροτικούς συλλόγους ,δήμο, συνδικαλιστές για να ενδιαφερθούνκαι να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά αντίθετα στο νομαρχιακό συμβούλιο που συγκαλέστηκε εκείνες τις μέρες ο τότε πρόεδρος των κτηνοτρόφων και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Χανίων εκείνης της περιόδου, δήλωναν ότι δεν πρόκειται να αποζημιωθούμε διότι η ζημιά είναι λιγότερη από το 30 τα εκατό σε επίπεδο νομού και η Ε.Ε. δεν το επιτρέπει.
Μετά από αυτό αποφάσισα να πάρω πρωτοβουλία μαζεύοντας υπογραφές από άλλους παραγωγούς και απαιτούσαμε να γίνει εκτίμηση της ζημιάς και να δοθεί άμεσα αποζημίωση στους πληγέντες. Προσπάθησα να δημοσιοποιήσω το πρόβλημα με επιστολές στον τοπικό τύπο απευθύνθηκα σε τοπικό κανάλι που πήρε και πρόβαλε πλάνα από την καταστροφή. Σίγουρα η κίνηση αυτή δημιούργησε μια πίεση στο νομαρχιακό συμβούλιο που αναγκάστηκε να στείλει υπόμνημα στον υπουργό. Απευθυνθήκαμε και στον ΕΛΓΑ .
Το Σεπτέμβρη του 2008καταθέσαμε όλοι οι παθόντες δηλώσεις για να αποζημιωθούμε. Να σημειώσω ότι σε όλο αυτό το διάστημα οι τοπικοί άρχοντες του νομού , βουλευτάδες κ.λ.π. σφύριζαν αδιάφορα. Τελικά τον Μάη του 2011 υπήρξε θετική απάντηση από την Ε.Ε..Τον Σεπτέμβρη του 2011ο ΕΛΓΑ έστειλε εκτιμητές για εξατομίκευση της ζημιάς(3,5 χρόνια μετά ) το ποσό που προοριζόταν για αποζημίωση ήταν περίπου 3.000.000. ευρώ. Ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ που ήρθε για να βεβαιώσει την ζημιά, μου δήλωσε ότι δεσμεύεται να βάλει πάνω από 40 στα εκατό. Αυτό μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά.Στις 20 Γενάρη του 2012 εγκρίθηκε το ποσό για μένα αποζημίωσης 12.700 ευρώ. Μετά από μια εβδομάδα που έκανα την δήλωση αποδοχής έμαθα ότι απορρίφτηκα . Ο λόγος της απόρριψης ήταν ότι είχα την ατυχία προκειμένου να συμπληρώσω το εισόδημά μου το 2001 να φυτεύσω 800 ελαιόδεντρα ακόμη.
Έτσι λοιπόν το ποσοστό της ζημιάς στο σύνολο των ελαιοδέντρων κατέβηκε κάτω από το 30 στα εκατό και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν δικαιούμαι καμιά αποζημίωση. Άσχετα ότι από τα μικρά δένδρα ακόμη και σήμερα 11 χρόνια μετά την φύτευσή τους η απόδοσή τους είναι μικρή περίπου 1,5 κιλό λάδι ανά δέντρο. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει το κράτος που όταν πρόκειται να δώσει μερικά ψίχουλα αποζημιώσεις και δεν είσαι ημέτερος προσπαθεί να βρει χίλια δυο τερτίπια για να το αποφύγει. Κατά τα άλλα η στήριξη του Έλληνα παραγωγού είναι δεδομένη σύμφωνα με τις προεκλογικές φανφάρες των κυρίαρχων κομμάτων του συστήματος. Έκανα ένσταση για επανέλεγχο αλλά και οι επόμενοι εκτιμητές επί της ουσίας επιβεβαίωσαν την απόρριψή μου δεσμευόμενοι προφανώς από τους ίδιους λόγους.κατά την εκτίμησή μου , που επικαλέστηκε και ο πρώτος εκτιμητής. Γιατί αν το ποσοστό της ζημιάς όπως πραγματικά είναι γινόταν από 40 , 50 στα εκατό παρά τον αντιαγροτικόκανονισμό του ΕΛΓΑ θα αποζημιωνόμουν.Όλη αυτή η κατάσταση πέρα του ότι με έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο με έχει εξοργίσει .
Είναι προκλητικό λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μάη τοπικοί βουλευτές να δηλώνουν προκλητικά δήθεν το ενδιαφέρον τους για τις αποζημιώσεις του χιονιά του 2008. Έτσι καταλαβαίνω και γιατί τα χρήματα που δόθηκαν μπήκαν στους λογαριασμούς των παραγωγών 4 μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μάη και κάποια άλλα ποσά λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιούνη, ακόμη μαθαίνω από τις 900 αιτήσεις αποζημιώνονται περίπου 200 .Έχω μάθει να αγωνίζομαι και να διεκδικώ το δίκιο μου καθώς και το δίκιο του λαού , δεν ανήκω στην κατηγορία των ημετέρων, γιατί αν ήμουνα ημέτερος θα είχα αποζημιωθεί.Συνολικά λοιπόν τα ερωτηματικά και η αγανάκτησή μου γιατί
Είναι προκλητικό να έχω την μεγαλύτερη ζημιά στο Σέλινο και να μην αποζημιώνομαι. Αντίθετα να αποζημιώνονται άλλοι οι οποίοι είναι έξω από τις ζώνες της καταστροφής , άλλοι που αποζημιώθηκαν το 2002, αποζημιώνονται και τώρα χωρίς καταστροφή, και άλλοι με τα μισά ελαιόδεντρα έξω από τη ζώνη της καταστροφής και όλοι αυτοί με μεγάλο αριθμό νεόφυτων .
Στην πλειοψηφία αυτοί που έπαθαν ζημιά δεν αποζημιώνονται και αποζημιώνονται άλλοι,  οι ημέτεροι… Για αυτό δεν έχει να πει τίποτε η διορισμένη ομοσπονδία και η ΠΑΣΥ και τηρούν σιγή ιχθύος?

Περάκης Θοδωρής αγρότης
μέλος του Κ.Κ.Ε.(μ-λ)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ