Η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «γρίφους» των ημερών, με τους επιστήμονες να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την ημερομηνία ασφαλούς ανοίγματος. Μόλις χθες, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου και όχι στις 8, όπως είναι προγραμματισμένο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξέφρασε την εκτίμηση πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου».
Ανοιγμα σχολείων σε δυο «κύματα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια για τα σχολεία που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι η λύση των δυο «κυμάτων»: δηλαδή, να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και να ακολουθήσουν, σε δεύτερο χρόνο, τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Αυτό υποστήριξε εκ νέου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Ο κ. Σύψας επισήμανε ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την ημερομηνία και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν. «Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό» σχολίασε.
Σε εκείνο το σημείο, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης».
Ζαχαράκη για σχολεία: Στόχος η 8η Ιανουαρίου
Για το ίδιο θέμα, μίλησε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα (λίγο πριν τα Θεοφάνεια), εφόσον η Επιτροπή εξετάσει τα δεδομένα και «ανάψει» το πράσινο φως.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια, σημείωσε ότι αν το επέτρεπε η Επιτροπή «θα θέλαμε και τα γυμνάσια και τα λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία». Η υφυπουργός Παιδείας, επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην τηλεκπαίδευση δήλωσε ότι η ύλη προχωρά κανονικά τονίζοντας ότι «έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με το πρώτο lockdown κι αυτό πρέπει να πιστωθεί στην τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το οποίο γίνεται μέσα στην τάξη, αλλά θα μείνει σαν συμπλήρωμα».