17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Σχόλια

Ημερομηνία:

Γράφει ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Το Σάββατο 8–9–2012 διάβασα ένα κείμενο του φοροτεχνικού Κώστα Σταυρουλάκη στα “Χ.Ν” για τις μικρές επιχειρήσεις .Οι Αθηναϊκές εφημερίδες με τον οικειοποιούμενο τίτλο από το θεατρικό έργο του Άρθρουρ Μίλερ “Ο θάνατος του εμποράκου” συχνά προβάλουν τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών. Συμφωνώ με τις επισημάνσεις του ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο  στο τέλος «θα κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις και θα μείνουν μόνο μερικές καφετέριες»,κι όπως λένε οι φοιτητές με κάλυψε ο προλαλήσας. Παλιότερα αλλά και πρόσφατα του λόγου μου, έχω γράψει αρκετά άρθρα στην εφημερίδα “Αγώνας” για το θέμα των Μ.Μ.Ε. Είμαι σήμερα συνταξιούχος με 35 χρόνια εισφορές στο Τ.Α.Ε και Τ.Ε.Β.Ε. Όπως και οι περισσότεροι της γενιάς μου εργάζομαι μόλις τέλειωσα το δημοτικό. Γνωρίζω το μόχθο το άγχος και την αγωνία του μικρού επιχειρηματία. Ασφαλώς η κρίση ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο και την προκάλεσε. Τώρα γίνεται μια βίαιη αναδιανομή του Α.Ε.Π εις όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου των πολυεθνικών και εν γένει των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι μικροεπιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι μαζί με τους μετανάστες εντάσσονται στα κατά Ζίγκφριντ Μπάουμαν “ανθρώπινα απορρίμματα” για να λειτουργήσει ξανά το απάνθρωπο σύστημα της “ανοιχτής οικονομίας” της αγοράς.

« ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ»

Το γνωμικό «γνώθι σαυτόν» {η αυτογνωσία}αποδίδεται σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο στον σοφό Λακεδαιμόνιο {Σπαρτιάτη} της αρχαιότητας Χίλων. Είναι επιτακτική η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον εαυτόν του βάζοντας τα βασικά ερωτήματα¨
Γιατί ήρθε στη ζωή; Ποιο το νόημα της ζωής του; και, Που πάει; Ο ινδουιστής φιλόσοφος Όσο έχει γράψει σε βιβλίο του, ότι¨ «καμιά εξουσία δεν …

επιθυμεί ο άνθρωπος να αποκτήσει αυτογνωσία γιατί τότε γίνεται ένας άνθρωπος επικίνδυνος για την εξουσία.» «Γίνεται ένας Ηράκλειτος, ένας Σωκράτης, ένας Χριστός.»
Ο σημερινός Έλληνας φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος έχει γράψει ότι¨ «οι σύγχρονοι Έλληνες παίρνουν αξία από τους άλλους ,από τους απέναντι, και όχι από τον εαυτόν τους.» Διότι όπως λέει¨ «δεν πέρασαν από το στάδιο της αναγέννησης, και του διαφωτισμού όπως οι δυτικοευρωπαίοι.»
Είναι οδυνηρό βέβαια οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, συγγραφείς, και καλλιτέχνες, να φωτίσουν τον σύγχρονο κόσμο, εισφέροντας με το έργο τους τις βάσεις του πολιτισμού, και εμείς που ζούμε στα ίδια χώματα που αυτοί μεγαλούργησαν να μην έχουμε αφομοιώσει τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό από μόνοι μας ,παρά μόνο εξ μετεκκενώσεως από την Δυτική Ευρώπη.

ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ– ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;
“Δεν αλλάζουν μόνο οι πιο σοφοί και οι πιο ανόητοι Κομφούκιος “Εάν βλέπετε πως είστε με το μέρος της πλειοψηφίας, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει ν’ αλλάξετε. Τουέην Μαρκ “Εσύ πρέπει να αλλάξεις, αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο” Γκάντι Μαχάτμα “Με τη δύναμη της βούλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του. Με τη δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους. Με τη δύναμη της σκέψης αλλάζει τον κόσμο.” Ταγκόρ Ρ. “Να προσπαθείς να νικήσεις πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σου, παρά την μοίρα σου.” “Και να αλλάξεις τις επιθυμίες σου, παρά τον κόσμο. Ντεκάρτ Ρene. “Νέος θα πει να επιχειρείς να γκρεμίσεις τον κόσμο και να έχεις το θράσος να θες να οικοδομήσεις καινούριο, καλύτερο.” Καζαντζάκης Ν. Το Σάββατο 8-9-2012 είδα για λίγο στην πρωινή εκπομπή του «ΜΕΓΑ» τον ιερέα -ψυχίατρο και συγγραφέα Φιλόθεο Φάρο. Είπε ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουμε πορεία στη ζωή μας. Ότι¨ αυτός έζησε στην κατοχή και έτρωγε λαχανίδες επί μια εβδομάδα. Ότι¨ αυτό που ζούμε δεν είναι πείνα, αλλά απόκτηση λιγότερων αγαθών. Ότι¨ λένε πως στην Ελλάδα είμαστε στα 90% Ορθόδοξοι. Τότε οι ιερείς έχουν αποτύχει. Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα έχει αποτύχει. Επίσης ότι πρέπει να αγαπάμε τους εχθρούς μας ,διότι κάνουμε καλό στον εαυτόν μας. Γιατί το μίσος κάνει κακό στον άνθρωπο. Οι πολιτικοί είπε ότι¨ «είναι ιδιοτελείς. Ως ένα σημείο αυτό είναι κατανοητό. Σημασία έχει να μην είναι μόνο ιδιοτελείς.» Εν ολίγοις είπε ο κ. Φ. Φάρος αν τον κατανόησα καλά, ότι πρέπει να περιοριστούμε σένα πρωτοχριστιανικό τρόπο ζωής ζώντας με λιτότητα, με συντροφικότητα με αγάπη κοινοκτημοσύνη, και αδελφοσύνη. Δεν ασπάζομαι τις θρησκείες ως αμετακίνητα δόγματα που είναι, αλλά συμφωνώ μαζί του. Μακάρι να επιστρέφαμε σένα ιδανικό τρόπο ζωής όπως και ο Πίτερ Παν ονειρεύτηκε να πάει «στην χώρα του ποτέ.» Άλλωστε πόσοι φιλόσοφοι δεν οραματίστηκαν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ; Από τον παππού Πλάτωνα που ήθελε να κυβερνούν τα κράτη, «φιλόσοφοι βασιλείς», τον εμπνευστή του «κοινωνικού συμβολαίου» Ζαν Ζακ Ρουσσώ που ήταν θιασώτης της αγροτικής ζωής και κατήγορος της σύγχρονης κοινωνίας της εποχής του μέχρι τους Μαρξ και Ένγκελς που οραματίστηκαν να καταργήσουν την «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Μήπως ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης υποστηρικτής της άμεσης δημοκρατίας, που έζησε και δίδαξε στην Γαλλία δεν υποστήριξε ότι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται παρά μόνο 2.000 θερμίδες για να ζήσει και ότι τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένες ανάγκες; Ήταν κατήγορος του σύγχρονου καταναλωτικού συστήματος που αλλοτριώνει τον άνθρωπο και τον βγάζει έξω από την ουσία του. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τις θρησκείες και τις ουτοπίες γιατί είναι παρηγορητικές και του γλυκαίνουν την ματαιότητα της ζωής, και τον φόβο του θανάτου. Η ουτοπία παρέχει την ελπίδα, ότι ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να ζήσει σένα διαφορετικό ιδανικό κόσμο. Δεν κοιτάζει όμως ο άνθρωπος μέσα του, να δει πως θα αλλάξει τον εαυτόν του. Περιμένουμε την αλλαγή από τους άλλους. «Για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει να αλλάξουμε εμείς» έχουν πει πολλοί φιλόσοφοι.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο...

Γάζα: Ακόμα ένας όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου – Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί...