17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σωκράτης Βαρδάκης: Στη μέγγενη των funds και πάλι οι δανειολήπτες

Ημερομηνία:

Με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ των πλειστηριασμών από τα funds, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες επιστρέφει αδυσώπητος ο εφιάλτης των πλειστηριασμών. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς βάσει ενός νόμου του 2003, και όχι με βάση τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που προστατεύει τους ιδιοκτήτες απέναντι στους servicers.

Τον νόμο αυτό της κυβέρνησης Σημίτη, που δεν θέτει καμιά δικλείδα ασφαλείας, ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Πτωχευτικό Νόμο, εγκαταλείποντας με αυτό τον τρόπο στην τύχη τους πάνω από 700.000 ευάλωτους δανειολήπτες.

Ούτε η πρόταση μομφής προς τον Υπουργό Οικονομικών, ούτε οι πολυάριθμες τροπολογίες που καταθέσαμε τα τελευταία χρόνια για διεύρυνση των κριτηρίων για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, ούτε οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις σταμάτησαν τη μανία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, με την πρόσφατη Ερώτηση που καταθέσαμε 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίναμε ακριβώς την ανάγκη να υψωθεί ένα τείχος προστασίας των δανειοληπτών, μετά και την τεράστια αύξηση των επιτοκίων που τους έχει γονατίσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που βλέπουν τη μηνιαία δόση τους να αυξάνεται μέχρι και 117,8%!

Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητες ξεκάθαρες και στοχευμένες λύσεις: Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds, δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα, πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...