ΤΟΠΙΚΑ

Σωκράτης Βαρδάκης: Στη μέγγενη των funds και πάλι οι δανειολήπτες

Με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ των πλειστηριασμών από τα funds, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες επιστρέφει αδυσώπητος ο εφιάλτης των πλειστηριασμών. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς βάσει ενός νόμου του 2003, και όχι με βάση τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που προστατεύει τους ιδιοκτήτες απέναντι στους servicers.

Τον νόμο αυτό της κυβέρνησης Σημίτη, που δεν θέτει καμιά δικλείδα ασφαλείας, ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Πτωχευτικό Νόμο, εγκαταλείποντας με αυτό τον τρόπο στην τύχη τους πάνω από 700.000 ευάλωτους δανειολήπτες.

Ούτε η πρόταση μομφής προς τον Υπουργό Οικονομικών, ούτε οι πολυάριθμες τροπολογίες που καταθέσαμε τα τελευταία χρόνια για διεύρυνση των κριτηρίων για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, ούτε οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις σταμάτησαν τη μανία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, με την πρόσφατη Ερώτηση που καταθέσαμε 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίναμε ακριβώς την ανάγκη να υψωθεί ένα τείχος προστασίας των δανειοληπτών, μετά και την τεράστια αύξηση των επιτοκίων που τους έχει γονατίσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που βλέπουν τη μηνιαία δόση τους να αυξάνεται μέχρι και 117,8%!

Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητες ξεκάθαρες και στοχευμένες λύσεις: Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds, δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα, πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

 

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ) αλλά και κάτω από…

10 hours ago

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά την Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου…

10 hours ago

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με πυροβολισμούς σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας.…

1 day ago

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά και ο κάμπος τους, με δεκάδες…

1 day ago

Νοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς – Οι παγίδες στις δημόσιες δομές

Nέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι…

1 day ago

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νικαράγουας για κυρώσεις κατά της Γερμανίας επειδή στέλνει όπλα στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, απέρριψε σήμερα το αίτημα που είχε…

1 day ago

This website uses cookies.