21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ε.Υ.Α. των Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Η ΔΕΥΑΧ αρνείται να απογραφεί

Ημερομηνία:

Σε απάντηση δημοσιεύματος – ηλεκτρονικής ανάρτησης σας, παρακαλούμε να δημοσιευθεί – αναρτηθεί στην ίδια θέση η παρακάτω απάντηση μας. Έντονη παραπληροφόρηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση, οι αρμόδιοι Υπουργοί αλλά και οι εντεταλμένοι, στην προσπάθεια να εντάξουν τις Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α) , στην Ενιαία Αρχή πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου, καταστρατηγώντας, με Υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους των Υπηρεσιών τους, τους Νόμους που ψήφισε η Βουλή, σύμφωνα με τους οποίους οι ΔΕΥΑ εξαιρούνται του Δημόσιου όπως και ανάλογες αποφάσεις των δικαστηρίων.

Κατ’ αρχή η ΔΕΥΑ Χανίων, όπως και άλλες ΔΕΥΑ, δεν απέστειλε τα στοιχεία απογραφής του προσωπικού της για την ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημο- σίου, μετά από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων του Σωματείου των Εργαζομένων και προσωρινή διαταγή απαγόρευσης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων.

Η Επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους νόμους και να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, και αυτό κάνει.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο 1069/1980, έχουν διφυή χαρακτήρα, αφού, για να πετύχουν τον σκοπό τους, ασκούν αρμοδιότητες που προσιδιάζουν σε δημόσιες αρχές, δεν αποτελούν όμως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ούτε ειδικότερα οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλα συνιστούν αυτοτελείς, έναντι των ΟΤΑ, επιχειρήσεις (όχι υπηρεσίες), που λειτουργούν υπό μορφήν νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, με βάσει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τα διάφορα όργανα τους δεν θεωρούνται διοικητικά όργανα, οι δε πράξεις τους, δεν θεωρούνται διοικητικές πράξεις και δεν προσβάλλονται στα διοικητικά δικαστήρια ή στο ΣΤΕ, αλλά στα πολιτικά δικαστήρια.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Ν.1892/1990, για την επαναοριοθέτηση του Δημόσιου τομέα, οι ΔΕΥΑ δεν περιλαμβάνονται στον τομέα του δημοσίου, όπως δεν περιλαμβάνονται σε καμία από τις επόμενες αναθεωρήσεις, (Ν. 1943/1991, Ν.3229/2004).

Τέλος, οι ΔΕΥΑ είναι αυτοτελείς οικονομικά έναντι του δημοσίου ή του αντίστοιχου ΟΤΑ δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος ούτε από τον δήμο, δεν έχει μετοχές ο δήμος ή δήμοι στην τοπική ΔΕΥΑ, αντίθετα είναι πελάτης της και πληρώνει κανονικά το νερό και την αποχέτευση, όπως πληρώνει και το δημόσιο και κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας.

Η άρνηση μας στην απογραφή έχει να κάνει με τον αποστολή των προσωπικών μας στοιχείων σε ένα φορέα ο οποίος σύμφωνα με τους νόμους δεν έχει καμία αρμοδιότητα, σε σχέση με μας.

Οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι των υπουργείων δεν υπερτερούν των νόμων που ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, ούτε δέχονται την ερμηνεία του εκάστοτε υπουργού ή υπηρεσιακού παράγοντα των υπουργείων όπως συμβαίνει το τελευταίο χρόνο με την απέλπιδα προσπάθεια, εντάξουν να τις ΔΕΥΑ στην μνημονιακή υποχρέωση, όπως καθαρά δήλωσε, ο υπουργός κ. Μητσοτάκης στην αντιπροσωπεία του Σωματείου μας, όταν τον επισκέφθηκε στις 20 του Γενάρη 2014, για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σαν εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Χανίων και φυσικά για την απεμπλοκή των ΔΕΥΑ από το Δημόσιο.

Το σπουδαίο όμως είναι να χρησιμοποιείς επιγραμματικά ένα νόμο για να στηρίξεις τις επιδιώξεις σου όπως π.χ. η επίκληση του νόμου για τον ΑΣΕΠ για να στηρίξεις την προσπάθεια ένταξης στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Η άρνηση μας στην απογραφή για όσες ΔΕΥΑ δεν έχουν απογραφεί στηρίζεται σε οριστικές δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αναγνωρίζουν ότι οι ΔΕΥΑ δεν υπάγονται στον Δημόσιο Τομέα και απαγορεύουν την αποστολή των στοιχείων για την απογραφή.. Το Σωματείο μας έχει κερδίσει προσωρινή εντολή του μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων με την οποία απαγορεύεται η αποστολή από την ΔΕΥΑ Χανίων των στοιχείων για την απογραφή, μέχρι την τακτική δικάσιμο η οποία θα γίνει τον Αύγουστο.

Η άρνηση μας στην απογραφή έχει να κάνει με την διαφύλαξη του κοινωφελούς χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και την συνέχιση της λειτουργίας της μακρυά από την τροχοπέδη του Δημοσίου, αλλά και τον φόβο ότι η ένταξη τους στον δημόσιο τομέα εγκυμονεί τον σοβαρό κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών που ύδρευσης αποχέτευσης παρέχουν στους δημότες.

Για τις ΔΕΥΑ οι οποίες απογράφηκαν υπερίσχυσε η ανυπόστατη απειλή του Υπουργού Εσωτερικών για περικοπή των πιστώσεων του ΚΑΠ προς τον αντίστοιχο Δήμο, απειλή οποία δεν έχει καμία νομική στήριξη.

Για όλους όσους δηλώνουν ή αναπαράγουν ότι οι ΔΕΥΑ , κρύβονται ή φοβούνται , επαναλαμβάνουμε ότι ούτε κρύβονται ούτε φοβούνται γιατί στα τριάντα χρόνια λειτουργίας τους δεν έδωσαν το δικαίωμα σε κανέναν να τις κατηγορήσει για κακοδιαχείριση, ατασθαλίες, παράνομες προσλήψεις ή μίζες.

"google ad"

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχουν στείλει στοιχεία του προσωπικού τους στο Υπουργείο Διοι/κής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από συμφωνία του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με τους κ. Μητσοτάκη και κ. Μιχελάκη.

Για τους υπέρογκους μισθούς επαναλαμβάνουμε ότι σύμφωνα ο Ν. 1069/1980 ο οποίος ίδρυσε τις ΔΕΥΑ αναγνωρίζει την υπογραφή Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και με την εφαρμογή των μνημονίων, το 2010 επιβλήθηκε και εφαρμόζεται από τις ΔΕΥΑ το ενιαίο μισθολόγιο.

Την τελική απάντηση ότι οι ΔΕΥΑ δεν ανήκουν στο δημόσιο, την δίνουν τα δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι, και οι τελεσίδικες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί οι οποίες ακυρώνουν την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο.

Αυτό είναι το πρόβλημα ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ αντιστέκονται ανατρέπουν τους σχεδιασμούς των μνημονίων και πρέπει να τους κόψουμε με κάθε τρόπο τον βήχα.

Για να σταματήσει από τους διάφορους, η λασπολογία, τα ψεύδη και οι απειλές, και για να έχει ο δημότης ΦΤΗΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΟΠΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΩΝΤΑΙ:

1.   Ας παρέμβουν στην ΔΕΗ, αφού είμαστε δημόσιο, ώστε αντί για οικιακό τιμολόγιο ρεύματος, που πληρώνει η ΔΕΥΑX για τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, οι οποίες λειτουργούν με άδεια λειτουργίας εργοστασίου, όπως και τα αντλιοστάσια ύδρευσης αποχέτευσης, να πληρώνουν βιομηχανικό τιμολόγιο ρεύματος

2.   Ας μειώσουν τον ΦΠΑ τελών ύδρευσης που είναι 13% και τον ΦΠΑ τελών αποχέτευσης που χρεώνεται, στο 23%, σαν να πίνεις το ουίσκι σου .

3.   Ας παρέμβουν για τα δάνεια που πήραν παλαιότερα οι ΔΕΥΑ, (διότι δεν ανήκουν στο δημόσιο), για να κατασκευάσουν τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης και δεν χρηματοδοτούνταν γι’ αυτά από το κράτος.

4.   Ας επιτρέψει η Κυβέρνηση τις προσλήψεις στις ΔΕΥΑ. Η αποχώρηση προσωπικού χωρίς αναπλήρωση είναι το μαλακό πέρασμα στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης.

Είμαστε εδώ, έτοιμοι για κάθε συζήτηση, που θα δώσει ώθηση στις ΔΕΥΑ, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε κάθε επίθεση εναντίον των ΔΕΥΑ

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος:    Π. Ζησάκης
Ο γεν. γραμματέας: Δ. Αναγνωστόπουλος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποφυλακίζεται με βούλευμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Οι περιοριστικοί όροι για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη του για διεύθυνση εγκληματικής...

Σακελλαρίδης: Λούνα παρκ κερδοφορίας για εταιρίες ενέργειας και τράπεζες η Ελλάδα

Με στοιχεία προερχόμενα από την ΕΡΓΑΝΗ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ...