23.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Σωματειο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων: Οι εργάτες δεν πρέπει να αποδεχτούν το καθεστώς δουλείας στο οποίο τους σπρώχνουν

Ημερομηνία:

Η υπογραφή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων -πλην ΣΕΒ- της λεγόμενης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013 αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Η «νέα σύμβαση» αφήνει απέξω όλα τα μισθολογικά ζητήματα και απλά επαναβεβαιώνει το θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων συμβάσεων, ενώ διατηρεί προσωρινά το επίδομα γάμου, αλλά και αυτό μειωμένο, αφού υπολογίζεται σε μικρότερους μισθούς.

Ετσι, στην πράξη, η ΓΣΕΕ με την υπογραφή της αποδέχτηκε τη μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ μεικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, όπως και το πάγωμα των τριετιών, που επέβαλε η κυβέρνηση πριν από 15 μήνες. Αποδέχτηκε και υπέγραψε την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που μονομερώς είχε επιβάλει η κυβέρνηση, αφού δέχτηκε ατόφια όλα τα αποτελέσματα που προκάλεσαν η γνωστή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και οι σχετικοί αντεργατικοί νόμοι. Δεν υπερασπίστηκε τον κατώτερο μισθό και συνολικά την Εθνική Σύμβαση και οικειοθελώς παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, έδωσε πολιτική νομιμοποίηση στις αντεργατικές ανατροπές και αναγόρευσε την κυβέρνηση ως τον απόλυτο ρυθμιστή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προβάλλει τον ισχυρισμό ότι με την υπογραφή της «κράτησε ζωντανό το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων», τη στιγμή που αυτό το οποίο συμφώνησε με τις εργοδοτικές οργανώσεις είναι ό,τι είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση. Πώς γίνεται, λοιπόν, τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των συμβάσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση, η ΓΣΕΕ να προσέρχεται και να τα συνυπογράφει βαφτίζοντας τα «σωτηρία των συμβάσεων»; Με την υπογραφή της και την αποδοχή όλων των όρων που επέβαλαν κυβέρνηση και κεφάλαιο, η ΓΣΕΕ απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι ρίχνει νερό στο μύλο των εχθρών της εργατικής τάξης, αναδεικνύεται και πάλι σε στυλοβάτη των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλά εκεί οδηγεί αναπόφευκτα η γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού», που από χρόνια έχει επιλέξει «ελεύθερα» και όχι επειδή εξαναγκάστηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Εκεί οδηγεί η ταύτισή της με το στρατηγικό στόχο των μονοπωλίων για την «αύξηση της ανταγωνιστικότητας», που αποτελεί και κυρίαρχη πολιτική όλων των πολιτικών κομμάτων που υποκλίνονται στον καπιταλισμό και τον ευρωμονόδρομο.

Παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη, παρά την όξυνση της επιθετικότητας της μεγαλοεργοδοσίας, οι εργάτες και οι εργάτριες δεν πρέπει να αποδεχτούν το καθεστώς δουλείας στο οποίο τους σπρώχνουν. Οι Συλλογικές Συμβάσεις κερδήθηκαν με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης, γι’ αυτό και θα τις υπερασπιστούμε με όλη μας τη δύναμη! Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και ανυποχώρητος για τις ΣΣΕ ενάντια σε όλα τα βάρη που μας φορτώνουν για να ξεπεράσουν την κρίση σε βάρος μας».

«Τώρα απαιτείται αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι θέσεις και οι απόψεις της εργοδοσίας που εκφράζονται σήμερα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρέπει να εκλείψουν. Να παρθούν μέτρα ώστε στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στις 23 Μάη να δώσει την πρώτη απάντηση σε εργοδοσία και κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αγώνας τώρα για συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα Δεν πληρώνουμε την κρίση τους».

Μας μείωσαν τους μισθούς, μας κόψανε όλες τις κοινωνικές παροχές, μας έχουν και δουλεύουμε Κυριακές και αργίες με διάφορα προσχήματα και η αντεργατική επίθεση όλο και βαθαίνει.                                         

Ήδη δρομολογούν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνολικά, κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, κατάργηση κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνδέοντας το μισθό μας και τα δικαιώματά μας με τις ορέξεις και τις ανάγκες τις εργοδοσίας.

Ως πότε θα ανεχόμαστε να μας παίρνουν πίσω δικαιώματα κατακτημένα με σκληρούς, εργατικούς αγώνες; Ως πότε θα τους αφήνουμε να διαλύουν τη ζωή και την αξιοπρέπεια τη δική μας και των παιδιών μας;

Δεν είναι ανίκητοι!

Με τη δική σου συνειδητή συμμετοχή έχεις τη δυνατότητα μαζί με το Κλαδικό σου σωματείο να ακυρώνεις απολύσεις και να κατακτήσεις το αναφαίρετο δικαίωμά σου για σταθερή και μόνιμη εργασία.

 Όπου οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και έδωσαν συλλογική απάντηση στην εργοδοσία, τότε είχαμε αποτελέσματα και κατακτήσεις!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/05 ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 8-00 Μ.Μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...