23.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σύγκρουση δικαστικών – Δένδια και στη… μέση ο Σαμαράς

Ημερομηνία:

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών εξαιτίας των δηλώσεων του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τις αποφάσεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης.Μάλιστα, οι ανακοινώσεις -τόσο από τη μία πλευρά όσο και από την άλλη- δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερο «χάσμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πλέον η επικείμενη συνάντηση των δικαστικών λειτουργών με τον πρωθυπουργό αποκτά ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα.

Την… αρχή έκανε ο υπουργός Νίκος Δένδιας που δήλωσε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα πως μια «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφερόταν στην μη προφυλάκιση των δύο υπόπτων (ενός νεαρού και μιας κοπέλας) που συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η απάντηση από την πλευρά των δικαστικών ήρθε μέσω της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλικής Θάνου, η οποία τόνισε πως επιβάλλεται να αποφεύγονται δηλώσεις των πολιτικών με τις οποίες αποδοκιμάζονται δικαστικές αποφάσεις ή επικροτούνται ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές.

Η κυρία Θάνου σημείωσε πως θα πρέπει «να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους δικαστικούς λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του δικαστού (προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα που έχει αναλάβει».

Non paper από το υπουργείο

Άμεση ήταν όμως και η ανταπάντηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που εξέδωσε άτυπη ενημέρωση στην οποία τονίζεται πως «και οι κρίνοντες κρίνονται».

«Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε» αναφέρει στην ανακοίνωση του υπουργείο, συμπληρώνοντας πως «η απονομή της Δικαιοσύνης απαιτεί όντως αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και όχι δια των ανακοινώσεων των δικαστικών ενώσεων».

Ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά

Συνάντηση με εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων θα έχει την προσεχή Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Κυρίαρχο θέμα στις επαφές των δύο πλευρών αναμένεται να είναι το οικονομικό, με τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι δικαστικοί λειτουργοί από τις περικοπές λόγω Μνημονίων να τίθενται στο τραπέζι.

Ωστόσο, η «κόντρα» υπουργείου-δικαστών θα απασχολήσει αρκετά τις δύο πλευρές, με τους δικαστές να ζητούν από τον πρωθυπουργό να στηρίξει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός Πάσχα: Όλοι θα σουβλίσουν με ήλιο… εκτός από την Κρήτη

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι το Μεγάλο Σάββατο καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ...

Στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί – Όλα τα έθιμα του Πάσχα

Κείμενο: Α. Νομικός Το κάψιμο του Ιούδα Στην Κρήτη, τα έθιμα...

“Οι Λαμπάδες” της Μ. Παρασκευής – Έθιμα του Πάσχα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Οι ενορίτες - κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν...