24.4 C
Chania
Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2026

Σύγκρουση πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ με εκπρόσωπο ΟΗΕ για τα παιδιά για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που έχει διαπράξει ο IDF

Ημερομηνία:

Οι διπλωματικοί τύποι κατέρρευσαν στα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή, όταν ο πρεσβευτής του Ισραήλ και η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις ενεπλάκησαν σε έναν έξαλλο καυγά με φωνές σε μια δημόσια ακρόαση.

Σε μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συνθήκες Σύγκρουσης, ο Ισραηλινός απεσταλμένος, Ντάνι Ντάνον, ζήτησε την παραίτηση της Πραμίλα Πάτεν, η οποία συνέταξε μια έκθεση που έβαζε για πρώτη φορά το Ισραήλ στη μαύρη λίστα για τέτοιες υποτιθέμενες κακοποιήσεις, κατηγορώντας την για μεροληψία.

«Υποκύψατε στην εμμονή του γενικού γραμματέα να στοχοποιεί το Ισραήλ», είπε ο Ντάνον, αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια άλλη αξιωματούχος του ΟΗΕ, η Βανέσα Φρέιζερ, εκπρόσωπος του Γκουτέρες για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις και συντάκτρια μιας ξεχωριστής έκθεσης που επίσης βάζει το Ισραήλ στη μαύρη λίστα, παρενέβη φωνάζοντας για μια διαδικαστική ένσταση. Απαίτησε από τον Ντάνον να απέχει από «προσωπικές επιθέσεις» και πρόσθεσε ότι διέθετε «επαληθευμένα στοιχεία».

Ο Ντάνον είπε ότι η Φρέιζερ θα έπρεπε να σωπάσει.

«Είμαστε ένα κράτος-μέλος, και εσείς εργάζεστε για τον ΟΗΕ, και θα σωπάσετε τώρα. Θα σωπάσετε… εσείς και η επαίσχυντη έκθεσή σας», είπε ο ίδιος.

Η Φρέιζερ, πρώην πρεσβευτής της Μάλτας στον ΟΗΕ, εξέδωσε την έκθεσή της αυτή την εβδομάδα εξ ονόματος του Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι ομάδες Ισραηλινών εποίκων θα μπορούσαν να προστεθούν σε μια παγκόσμια μαύρη λίστα για παραβιάσεις κατά παιδιών, καθώς ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για αυτό που αποκάλεσε «συγκλονιστική» αύξηση των παραβιάσεων κατά των παιδιών των Παλαιστινίων.

Όταν εκδόθηκε η έκθεση της Πάτεν τον περασμένο μήνα, ο Ντάνον τη χαρακτήρισε «ένα νέο ναδίρ» και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεσμεύτηκε να διακόψει κάθε δεσμό με τον Γκουτέρες, ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντά του μετά από 10 χρόνια στο τέλος του έτους.

Και οι δύο εκθέσεις βάζουν επίσης στη μαύρη λίστα τον εχθρό του Ισραήλ, τη Χαμάς.

Η σύγκρουση αυτή έρχεται μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες αποκλεισμού από το Ισραήλ των ανεξάρτητων επισκέψεων του Ερυθρού Σταυρού σε ~10.000 Παλαιστίνιους κρατουμένους και εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου από ερευνητές του ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συστηματική σεξουαλική βία και βασανιστήρια, μεταξύ άλλων κακοποιήσεων, που διαπράττονται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον Παλαιστινίων κρατουμένων και παιδιών.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά το κυνήγι του λαγοκέφαλου: Στην «αντεπίθεση» οι ψαράδες – «Έχουν γίνει ακόμα πιο επιθετικοί»

Στις θάλασσες της Ρόδου, οι ψαράδες διαπιστώνουν ότι τα παραδοσιακά...

Haaretz: Η λεηλασία που κάνουμε στον Λίβανο δεν έχει προηγούμενο

«Λεηλασία γινόταν πάντα στους πολέμους του Ισράηλ, αλλά αυτή τη...

Λαγοκέφαλοι: Ανακοίνωση του ΕΛΚΕΘΕ κατά του φόβου και του πανικού στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών εξέδωσε ανακοίνωση όπου εξηγεί...

Γκίδεον Λιβάι: Η ήττα του Ισραήλ στο Ιράν, ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια

Οπόλεμος στο Ιράν έδειξε στο Ισραήλ την αλήθεια. O δήθεν παντοδύναμος...