20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σύγκρουση στη Βουλή με φόντο το «deal» Μπάιντεν – Ερντογάν για τα F16 – Αμηχανία μετά την αμερικανική «ψυχρολουσία» η κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Με διάχυτη την αμηχανία θα προσέλθουν σήμερα οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη βουλή για την ψήφιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά το το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο, επικαλούμενο αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, εμφάνιζε την Διοίκηση Μπάιντεν να έχει προωθήσει ανεπίσημο αίτημα για την έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F16.

Παρ ότι από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδονταν χθες καθησυχαστικά μηνύματα προς τους γαλάζιους βουλευτές, είναι προφανές ότι το κλίμα μεταβλήθηκε άρδην, καθώς το δημοσίευμα ήρθε μόλις ένα 24ωρο πριν από την ψηφοφορία στη βουλή και μόλις λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στην οποία επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούσαν να «απασφαλίσουν» τη «βόμβα» που έπεσε ξαφνικά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται μόνο για ένα δημοσίευμα, το οποίο θα μπορούσε να υποκρύπτει συμφέροντα που κινούνται σε αντίθεση κατεύθυνση από αυτά της χώρας μας και ότι το υψηλό επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων αντανακλάται τόσο στο περιεχόμενο της προς ψήφιση συμφωνίας όσο και στην διπλή πρόσκληση που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Νάνσι Πελόζι για ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Γερουσίας και του Κογκρέσου.

Άλλα κυβερνητικά στελέχη, επικαλούνταν, μάλιστα, πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, το μόνο που προωθείται είναι το αίτημα αναβάθμισης του επικοινωνιακού συστήματος των μαχητικών, με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ.

«Αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται με το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση των F-16, ούτε προαναγγείλει νέες αγορές F-16 που θα εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση» τόνιζαν πηγές στην Αθήνα, επικαλούμενες αμερικανικές πηγές.

Το τοπίο ωστόσο, αίφνης έχει γίνει θολό, καθώς άλλοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρονται να εξηγούν ότι το αίτημα της Τουρκίας είναι διπλό και αφορά τόσο σε αναβάθμιση των υπαρχόντων όσο και στο αίτημα της Άγκυρας για αγορά 40 νέων F-16. Όλα αυτά, φυσικά, με την επίκληση της ανάγκης για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζόρτζ Τσούνη, αλλά και η βέβαιη αντιπαράθεση που θα υπάρξει στη βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αποσαφηνίσει ότι θα καταψηφίσει τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να σηκώσει σήμερα τους τόνους της αντιπαράθεσης, με το επιχείρημα ότι την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να στείλει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία, εμφανίζονται να θέλουν να πουλήσουν μαχητικά στους Τούρκους, που παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ