17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σύλλογος Γυναικών Χανίων: Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού – Αποτελεί λαϊκή ανάγκη

Ημερομηνία:

Στα προβλήματα έλλειψης θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, στον κίνδυνο να κληθούν οι γονείς να επιβαρυνθούν με το κόστος μέρους της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και σε άλλα προβλήματα της προσχολικής αγωγής αναφέρεται με επιστολή του προς τους νέους γονείς ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Νέες μητέρες, νέοι γονείς.

Αυτό το διάστημα οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν ξεκινήσει την τυπική έναρξη της λειτουργίας τους. Η κανονική τους ωστόσο λειτουργία θα καθυστερήσει και άλλο, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπου καθυστέρησαν την προκήρυξη και τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ. Οι καθυστερήσεις αυτές οξύνουν το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, αφού σύμφωνα με τον ΔΟΚΟΙΠ και δημοσιεύματα της 9ης Σεπτεμβρίου, στην πόλη μας μόνο, θα υπάρξουν οικογένειες που μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο δεν θα γνωρίζουν αν σαν επιλαχόντες θα ενταχθεί ή όχι το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό! Αγωνία, ανασφάλεια κι ερωτηματικά για τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες, για μια θέση στον παιδικό σταθμό, αλλά και για τις συνθήκες λειτουργίας κάθε σταθμού. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, τα παιδιά από 6 μηνών έως και 4,5 ετών, γεννημένα δηλαδή από το 2009 έως και το 2013, ξεπερνούν τις 450.000. Είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται όλα αυτά τα παιδιά, αλλά από τις αιτήσεις, που γίνονται κάθε χρόνο, μένουν απ’ έξω χιλιάδες.

Πιο συγκεκριμένα στα Χανιά , φέτος για πρώτη φορά περνάει μέσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση 250 νηπίων και βρεφών (από τα συνολικά 465 εξυπηρετούμενα από τον ΔΟΚΟΙΠ), καθώς και άλλων 175 θέσεων δημοτικών παιδικών σταθμών της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Συνολικά το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ επιδοτεί στον Δήμο Χανίων 425 θέσεις νηπίων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμών και 300 θέσεις σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Εάν σε αυτές τις επιδοτούμενες θέσεις προστεθούν οι υπόλοιπες θέσεις προς διάθεση από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων στα Χανιά, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε στις δομές του Δήμου, ανέρχεται στα 940 βρέφη και νήπια ανά χρόνο (τα βρέφη είναι μόλις 155). Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το 2014 είχαμε στα όρια του Δήμου Χανίων 1711 γεννήσεις, και μέχρι και τον Αύγουστο του 2015 έχουμε φτάσει τις 1174 γεννήσεις σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠ.ΕΣ, τότε καταλαβαίνει ότι οι πραγματικές ανάγκες σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που δε θα γίνουν φέτος δεκτά σε σταθμούς και που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν αποτυπώνουν ούτε στο ελάχιστο την πραγματική κατάσταση και το μέγεθος του προβλήματος.

Τι θα γίνουν λοιπόν τα υπόλοιπα νήπια, που μένουν εκτός του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ; Ένας γονιός ή συγγενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει ή να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς σταθμούς.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας!

Γνωρίζουμε πια καλά ότι Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση και όσοι ασπάζονται και υλοποιούν τις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι, «για να βγούμε από την κρίση», πρέπει οι λαϊκές οικογένειες να κάνουμε θυσίες, ότι οι γονείς πρέπει να αναλάβουμε με διάφορους τρόπους ένα μέρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών (π.χ., πληρωμή συμβασιούχων μέσα από την αύξηση των τροφείων, εθελοντισμός, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.) για να παραμείνουν τα παιδιά μας στο σταθμό.

Πριν λίγους μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με δημοτικές αρχές, δέσμευσε τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και όλων των δομών που έχουν στην ευθύνη τους, μαζί και των παιδικών σταθμών!

Είναι τεράστια πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες να στερούν από εμάς και τα παιδιά μας αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως είναι και η προσχολική αγωγή, για να πληρώσουν με τα αποθεματικά ένα χρέος που ούτε δημιούργησε, ούτε πρέπει να πληρώσει ο λαός. Σήμερα φορτώνουν στις πλάτες μας άλλη μία δανειακή σύμβαση (85 δισ. ευρώ), που την συνοδεύουν με νέα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου, κλιμακώνοντας έτσι μια ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα!

 Νέες μητέρες, νέοι γονείς.

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Απαιτεί σύγχρονη οργάνωση, ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονο, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.

"google ad"

Η ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, με τα νέα ζευγάρια των λαϊκών οικογενειών που έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε ασφαλείς, σύγχρονους, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

Παλεύουμε μαζί με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, με όλους τους εργαζόμενους, για τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε περιοχή, αλλά και με κεντρικές παρεμβάσεις, για τη ζωτική αυτή ανάγκη των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά –Ελλήνων και μεταναστών– χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός και ν’ αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτήρια για να καλυφτούν οι ανάγκες.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν ν’ ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
  • Αποκλειστικά κρατικούς – δημόσιους – δωρεάν – σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...