Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου σήμερα Δευτέρα 17 του Νοέμβρη 2014, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία της Αγοράς των Χανίων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
“Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό, αναδεικνύοντας ότι το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η τρόικα ροκανίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις της Δημοκρατίας, εξαθλιώνουν εκατομμύρια συμπολίτες μας, οδηγούν τη νεολαία στην ανεργία, την εξαθλίωση ή την εγκατάλειψη της χώρας, ξεπουλάνε το δημόσιο και το φυσικό πλούτο τις χώρας σε ξένες εταιρείες και ντόπιους κεφαλαιούχους, επιτρέπουν στο τέρας το φασισμού να σηκώνει κεφάλι και να επιδιώκει να αιματοκυλήσει όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί τους.
Γι’ αυτό το μήνυμα της εξέγερσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τώρα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπερασπίσουμε τη Δημοκρατία και να διεκδικήσουμε την εμβάθυνσή της, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να διεκδικήσουμε ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/
ΨΩΜΙ για τα εκατομμύρια άνεργους, τους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας, που, σύμφωνα και με τις επίσημες στατιστικές αγγίζουν περίπου το μισό πληθυσμό της χώρας. Ψωμί για τους χιλιάδες που τρέφονται στα συσσίτια – στα Χανιά μόνο μοιράζονται καθημερινά κάπου 2.000 μερίδες φαγητό στα συσσίτια. Ψωμί όχι ως ελεημοσύνη των πλουσίων προς τους φτωχούς αλλά από την αξιοπρεπή εργασία που πρέπει να γίνει δικαίωμα όλων των πολιτών. Λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους με αξιοπρεπή αμοιβή κι όχι με μισθούς και συνθήκες εργασίας Κίνας που θέλουν να επιβάλουν οι πολυεθνικές κι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι. Ψωμί που θα παράγεται στον τόπο μας με στήριξη των αγροτών και της υπαίθρου για να έχουμε ανθρώπους να δουλεύουν και διατροφική αυτάρκεια για τη χώρα.
ΠΑΙΔΕΙΑ για όλο το λαό, για τα παιδιά των φτωχών που δεν έχουν να πληρώνουν φροντιστήρια κι η κυβέρνηση φροντίζει να προσθέτει κι άλλες εξετάσεις, να στοιβάζει μαθητές σε πολυμελή τμήματα, να διώχνει τα παιδιά τους από τα ολοήμερα )γιατί δεν διόρισε αρκετούς δασκάλους σε αυτά), κλείνει ή υποβιβάζει σχολεία στην ύπαιθρο για να πείσει τον κόσμο ότι όσοι αποτυγχάνουν «δεν παίρνουν τα γράμματα», οπότε φταίνε οι ίδιοι που είναι άνεργοι, φταίνε οι ίδιοι που είναι φτωχοί, φταίνε οι ίδιοι που πληρώνονται 300 ευρώ και δουλεύουν χωρίς ωράριο και δικαιώματα. Η ΠΑΙΔΕΙΑ όμως που διεκδικούσαν το ’73 ήταν για όλο το λαό κι όχι μόνο για τα παιδιά των πλουσίων, η ΠΑΙΔΕΙΑ που διεκδικούσαν δεν περιλάμβανε τις δυνάμεις καταστολής και τα ΜΑΤ μέσα και γύρω από τα Πανεπιστήμια να δέρνουν τους φοιτητές.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Σήμερα οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με το αίμα των ηρώων του Πολυτεχνείου και των κοινωνικών αγώνων απειλούνται όχι μόνο από τους νοσταλγούς του φασισμού και τους οπαδούς των Ναζί, των βασανιστηρίων και των θαλάμων αερίων και των φούρνων που έκαιγαν ανθρώπους. Απειλούνται κι από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την τρόικα και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βλέπουν ως εχθρό τα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, που θέλουν να περιορίσουν το δικαίωμα της απεργίας, που λοιδωρούν καθημερινά το συνδικαλισμό είτε μέσα από τα ΜΜΕ των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων είτε με τις πελατειακές πρακτικές και τον εξευτελισμό των δημοσίων υπαλλήλων, στην προσπάθειά τους να διαιρέσουν το λαό και να αποσπάσουν κοινωνική συναίνεση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Όμως ο συνδικαλισμός είναι κατάκτηση της δημοκρατίας, είναι η προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και με αλληλεγγύη τα προβλήματά μας και να μην είμαστε ο καθένας μόνος τους στο έλεος του εργοδότη. Η απαγόρευση των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων από το Σύνταγμα του 1974 ήταν κατάκτηση των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία των κυβερνήσεων που μόλις αναλάμβαναν απέλυαν όσους είχε διορίσει στο Δημόσιο η προηγούμενη κυβέρνηση και διόριζαν «τα δικά τους παιδιά». Αυτές όμως είναι λεπτομέρειες για τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τους χρυσοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους που λοιδορούν οτιδήποτε το δημόσιο κι οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογικής αντίστασης, αφού τα αφεντικά τους αποφάσισαν να μοιραστούν μεταξύ τους το δημόσιο και το φυτικό πλούτο της χώρας, σπρώχνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Γι’ αυτό παραμένει πάντα επίκαιρο το Πολυτεχνείο, γιατί είναι το όραμα μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, γιατί είναι το όραμα της δημοκρατίας που φροντίζει όλοι οι πολίτες της να έχουν δικαιώματα, να έχουν εργασία και να μην πεινάει κανείς, να έχουν δημόσια δωρεάν Παιδεία, να είναι ελεύθεροι πολίτες που συμμετέχουν κι αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.
Ο πρόεδρος: Φώτης Ποντικάκης
Ο γεν. γραμματέας: Αθανάσιος Σακελλαρίδης