Τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στις 7:00 μ.μ. στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης, πραγματοποιείται η μεγάλη Εκδήλωση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και όλων των φορέων που αγωνίζονται για την σωτηρία του Μνημείου της Παπούρας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ενώνει τη φωνή του ενάντια στην επιχειρούμενη καταστροφή του σπουδαίου μινωικού μνημείου, απαιτώντας την πραγματική προστασία και ανάδειξη του.
Η τοποθέτηση του ραντάρ του αεροδρομίου στον λόφο όπου δεσπόζει το μινωϊκό μνημείο είναι απολύτως απαγορευτική για οποιαδήποτε ανάδειξη του μνημείου, υπογραμμίζει σε πρόσφατη ενημέρωση ο ΣΕΑ και ζητά τον «σεβασμό του εμβληματικού μνημείου» που αποκαλύφθηκε στο λόφο της Παπούρας (Καστέλλι Πεδιάδας) στην Κρήτη.
Το θέμα είχε επίσης πρόσφατα διατυπωθεί εκτενώς σε επιστολή-παρέμβαση προς το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την οποία συνυπογάφουν δεκάδες Έλληνες και διεθνείς αρχαιολόγοι και βεβαίως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Παρότι ένα χρόνο πριν το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Υποδομών είχαν ανακοινώσει ότι θα βρουν εναλλακτική θέση για το ραντάρ και τα συνοδά έργα, καμία μελέτη εναλλακτικής χωροθέτησης, καμία μελέτη αεροναυτιλίας δεν εκπονήθηκε ως τώρα.
Αντιθέτως, μετά από έναν χρόνο αδράνειας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και του ΥΠΟΜΕ εμφανίζουν ως «λύση» την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων των ραδιοβοηθημάτων (ραντάρ, κεραία, συνοδά έργα) εκατέρωθεν του μνημείου, στον ίδιο λόφο και σε απόσταση 20 μέτρων.




