22.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο με θέμα «Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης», κατέθεσε την Τετάρτη 30/4/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Στο καφέ του Δημοτικού Κήπου Χανίων πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου επίσημη τελετή ίδρυσης του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης. Έδρα του Συνδέσμου είναι τα Χανιά και έμβλημα το «Ρολόι» που κατασκευάστηκε στη βορειοανατολική γωνιά του Δημοτικού Κήπου Χανίων από το 1924 έως το 1927. Το έμβλημα θα βρίσκεται στις εισόδους όλων των καφέ που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο.

Το ιστορικό καφέ “Κήπος”, λειτουργεί διαχρονικά από το 1870, στην καρδιά της πόλης των Χανίων, ως σημείο αναφοράς σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και της πολιτικής.

Ο Σύνδεσμος θα είναι μια γέφυρα επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων κύρους που θα βοηθήσουν στην προβολή και την πολιτιστική προσέγγιση κάθε χώρας που φιλοξενεί τα αντίστοιχα Καφέ. Με στόχο την επικοινωνία και τη δικτύωση μεταξύ των μελών του, ο Σύνδεσμος θα προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα προϊόντα και το τουριστικό ενδιαφέρον, ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμία στους φίλους της γαστρονομίας και του καφέ ανά τον κόσμο να επισκεφθούν την πόλη που εδρεύει το κάθε μέλος.

Πρόκειται για μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική εταιρεία υπό σύσταση, που βασίζεται στην ανάγκη να ενθαρρυνθεί, να προστατευθεί και να ενισχυθεί η πολιτιστική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική κληρονομιά των ιστορικών Καφέ, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιδιώκει την προώθηση και την διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς , με σεβασμό στις διαφοροποιήσεις της μέσα από τις χώρες που την γέννησαν καθώς και την αναβίωση και ανάπτυξη του κάθε Ιστορικού Καφέ.

Στα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου είναι το καφέ «Προκόπ» στο Παρίσι που ιδρύθηκε το 1686, το καφέ  «Φλοριάν» στη Βενετία που ιδρύθηκε το 1720, το καφέ «Αντίκο Γκρέκο» που ιδρύθηκε το 1760 στη Ρώμη, το καφέ «Ντελοπεράν» που ιδρύθηκε το 1800 στη Βαρκελώνη, το καφέ «Ντελαπέ» που ιδρύθηκε το 1862 στο Παρίσι, το καφέ «Λατμάν» που ιδρύθηκε το 1883 στη Βιέννη, το καφέ «Λεντε-Μαγκό» που ιδρύθηκε το 1885 στο Παρίσι, το καφέ «Ντε-Φλόρ» που ιδρύθηκε το 1885 στο Παρίσι, το καφέ «Σεντράλ» που ιδρύθηκε το 1877 στη Βουδαπέστη, το καφέ «Νιού Γιόρκ» που ιδρύθηκε το 1894 στη Βουδαπέστη, το καφέ «Στεφάνκα» που ιδρύθηκε το 1904 στη Μπρατισλάβα, το καφέ «Ρεζιντένς» που ιδρύθηκε το 1904 στη Βιέννη και το καφέ «Κήπος» που ιδρύθηκε στα Χανιά το 1870.

Έχουν δε εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 70 καφέ σε όλη την Ευρώπη.»

Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή σκοπεύουν να προβούν για να ενισχύσουν τη συγκεκριμένη ενέργεια ή/και ανάλογες ενέργειες που προβάλλουν τον πολιτισμό και ενισχύουν τον τουρισμό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...