21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Πώς γίνεται ένας γονιός να ξεχάσει το παιδί του

Ημερομηνία:

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Άρτας με τον θάνατο ενός βρέφους μόλις 5,5 μηνών το οποίο ξέχασε ο πατέρας του κλειδωμένο στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Η τραγωδία αυτή φέρνει στο προσκήνιο ένα σύνδρομο το οποίο ονόμαζεται «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού (Forgotten Baby Syndrome)», το οποίο συμβαίνει όταν οι γονείς ξεχάσουν ένα ήσυχο ή κοιμισμένο μωρό στο αυτοκίνητο με συχνά τραγικά αποτελέσματα.

Το FBS, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα σύνδρομο το οποίο δεν κοιτάζει ηλικίες, φύλο, εισόδημα, μορφωτικό επίπεδο ή κοινωνικό status. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε γονέα.

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Γιατί συμβαίνει

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύει η Carlson Law Firm, το να ξεχάσει το παιδί του ένας γονέας συμβαίνει πιο συχνά όταν προκύπτει μια αλλαγή στη ρουτίνα του ή όταν κάνει πολλές εργασίες αυτόματα, χωρίς σκέψη.

Οι γονείς που δεν πηγαίνουν συνήθως το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή σε μπέιμπι σίτερ κάνουν την ίδια διαδρομή από και προς τη δουλειά κάθε μέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γονιός κάνει τη συνηθισμένη διαδρομή χωρίς να το σκεφτεί. Το να κάνεις μια εργασία χωρίς σκέψη ονομάζεται «κινητική μνήμη».

Όταν χρησιμοποιούμε την εν λόγω μνήμη για να κάνουμε μια δραστηριότητα, απελευθερώνεται χώρος στον εγκέφαλό για να σκεφτούμε μελλοντικές εργασίες.

Ένα ήσυχο μωρό ή ένα μικρό παιδί στο πίσω κάθισμα θα μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί από έναν γονέα που: Α) έχει φύγει από τη στιγμή και Β) επικεντρώνεται στο μέλλον.

Ενώ το 56% των θανάτων από θερμοπληξία σε αυτοκίνητο, συμβαίνει όταν στοργικοί γονείς αφήνουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους ένα παιδί μπορεί να πεθάνει σε ένα όχημα. Στο 28% των περιπτώσεων, το παιδί απέκτησε πρόσβαση σε ένα όχημα εν αγνοία του γονέα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την πρόσβαση ενός παιδιού σε ένα όχημα είναι να κρατάτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας μακριά.

Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο;

Είναι αυτονόητο ότι η θερμοπληξία είναι ένας τραγικός τρόπος να πεθάνεις. Τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός παιδιού, η αδυναμία να ξεφύγει από τη ζέστη οδηγεί σε συντριπτικό πανικό. Όταν το σώμα δεν μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του κοντά στους 36,6 βαθμούς, κινδυνεύει από θερμοπληξία. Εκτός από την κακή ικανότητα του σώματος των παιδιών να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός τους, δεν ιδρώνουν τόσο πολύ όσο οι ενήλικες. Επιπλέον, το σώμα ενός παιδιού θερμαίνεται 3 έως 5 φορές πιο γρήγορα από έναν ενήλικα. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά μπορεί να μην μπορούν να βγουν από τα συστήματα ασφαλείας τους, να ξεφύγουν από το όχημα ή να βγάλουν ρούχα για να δροσιστούν.

Μετά από περίπου 20 λεπτά έκθεσης στη θερμότητα, θα συμβεί ένα από τα δύο πράγματα: 1) εάν έχει τις αισθήσεις του, ένα παιδί θα φοβηθεί και θα πανικοβληθεί ότι δεν μπορεί να ξεφύγει. ή 2) τα περισσότερα παιδιά χάνουν τις αισθήσεις τους και βρίσκονται σε κώμα.

Πώς πεθαίνεις από υπερθερμία;

  • Ο ιδρώτας και οι σφυγμοί εξασθενούν. Μόλις το σώμα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα εμφανιστούν σωματικά συμπτώματα. Ο ιδρώτας θα γίνει βαρύς και ο σφυγμός θα γίνει αδύναμος, αλλά γρήγορος. Αρχικά, το δέρμα είναι δροσερό, μαλακό και χλωμό. Τελικά, επώδυνοι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απώλειας σωματικών υγρών.
  • Αφυδάτωση. Καθώς το σώμα συνεχίζει να χάνει υγρά και αρχίζει να στεγνώνει, εμφανίζεται αφυδάτωση. Το δέρμα, τα χείλη και το στόμα θα γίνουν ζεστά και ξηρά. Όταν το σώμα δεν έχει πλέον επαρκή υγρά για να ιδρώσει, οι προσπάθειες να προσπαθήσει να κρυώσει τελικά θα αποτύχουν.
  • Ναυτία, έμετος και πονοκεφάλος. Το πρώτο σημάδι ανεπάρκειας οργάνων είναι η υπερβολική ζαλάδα, ο έμετος και οι πονοκέφαλοι ως αποτέλεσμα σοβαρής αφυδάτωσης.
  • Νευρολογική δυσλειτουργία. Η λιποθυμία και η σύγχυση αρχίζουν να συμβαίνουν καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να ρυθμίσει εργασίες όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης.
    Το δέρμα γίνεται μπλε ή χλωμό. Καθώς η κυκλοφορία αρχίζει να αποτυγχάνει, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος θα περιοριστούν ακούσια.
  • Επιληπτικές κρίσεις. Ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά, πριν από την ανεπάρκεια οργάνων, ένα από τα τελικά στάδια της υπερθερμίας είναι οι κρίσεις. Η συνεχής έκθεση στη θερμότητα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε επιληπτικές κρίσεις. Σε αυτό το σημείο, ακόμα και αν το παιδί λάβει άμεση ιατρική φροντίδα, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σωματικούς τραυματισμούς δια βίου.
  • Οργανική ανεπάρκεια. Τα ζωτικά όργανα αρχίζουν να κλείνουν και καταστρέφονται σε παρατεταμένη έκθεση σε ζεστό περιβάλλον. Το παιδί θα πάθει σοκ. Επιπλέον, οι καρδιακές ανωμαλίες θα επηρεάσουν την παροχή αίματος και οξυγόνου σε ζωτικά όργανα, προκαλώντας διακοπή λειτουργίας και αποτυχία τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εγκλιματιστούν στις αλλαγές σε ζεστό και κρύο καιρό. Ένας ενήλικας θα προσαρμοστεί σε έναν καύσωνα μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ ένα παιδί θα χρειαστεί 10 έως 14 ημέρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...