16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σύννεφα παρά τον «ελβετικό γάμο» – Βόμβα στις αγορές ο μηδενισμός ομολόγων 17 δισ. της Credit Suisse

Ημερομηνία:

Ο κυριακάτικος «ελβετικός γάμος» μεταξύ της Credit Suisse και της UBS και η συντονισμένη στήριξη της ρευστότητας του δολαρίου από τις Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Αγγλίας, Ιαπωνίας κι Ελβετίας πριν το άνοιγμα των αγορών της Ασίας δεν κατάφερε να αποσοβήσει τον κίνδυνο για γενικευμένη τραπεζική κρίση.

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας κινούνται πτωτικά, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Τα χρηματιστηριακά ταμπλό στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είναι στο κόκκινο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί στο 3,4%. Πτώση 1,4% καταγράφει και ο Nikkei 225 στο Τόκιο. Ανάλογες οι απώλειες για τον BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, πτώση 0,6% για τον Kospi Seoul και 1,2% για τον S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.

Οι μετοχές των τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Ιαπωνίας –των Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho και Sumitomo Mitsui Financial Group- άνοιξαν με μικρά κέρδη, που όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν.

Συναγερμός στις αγορές από τα ομόλογα ΑΤ1 – Χάθηκαν 17 δισ. δολάρια

Μεγάλες αναταράξεις όμως έχουν προκληθεί και στην αγορά ομολόγων.

Η πώληση της Credit Suisse στην ελβετική UBS προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ στους κατόχους ομολόγων, καθώς η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα της πρώτης – αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων – θα αποτιμηθούν στο μηδέν.

Έτσι, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1. Οι εν λόγω επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους δημιουργώντας μια «καταιγίδα» 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής αντανακλά την επιθυμία των αρχών να δουν τους ιδιώτες επενδυτές να «μοιράζονται τον πόνο» από τα προβλήματα της Credit Suisse.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι traders.

Η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει οργή και ερωτήματα στους επενδυτές.

«Αυτό δεν έχει νόημα», λέει στο Bloomberg ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management.

Διευθύνων Σύμβουλος βρετανικής τράπεζας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί ανέφερε στο Bloomberg, «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών».

"google ad"

«Η εκμηδένιση της αξίας των AT1 την ώρα που θα πληρωθούν σημαντικά ποσά οι κάτοχοι μετοχών, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse.

Τα AT1 πληρώνουν υψηλότερους τόκους, καθώς ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές από το κανονικό χρέος.

Τα AT1 ανήκουν συνήθως σε επαγγελματίες επενδυτές ομολόγων και hedge funds, αλλά είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των επενδυτών λιανικής και διαχείρισης περιουσίας στην Ασία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...